Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 8 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 200 (6910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8491 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Premiile Fundației „Roman Istrati” pentru artă plastică, publicistică, muzică și literatură, acordate vineri la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, în Sala „Elena Greculesi” s-au acordat vineri, 7 septembrie, pentru prima dată, Premiile Fundației „Roman Istrati” pentru artă plastică, publicistică, muzică și literatură. Scriitorul Ion Drăgușanul a înmânat, împreună cu gazda evenimentului, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, premiile ce poartă numele scriitorului, publicistului Roman Istrati, care vineri ar fi împlinit 63 de ani. Premiul „Roman Istrati” pentru artă plastică i-a fost acordat artistului plastic Radu Bercea, Premiul „Roman Istrati” pentru publicistică – jurnalistului Tiberiu Cosovan, Premiul „Roman Istrati” pentru muzică - „Zicălașii” și Premiul „Roman Istrati” pentru literatură - poetei Mihaela Grădinariu. Fiecare laureat a primit câte un premiu în valoare de 500 de lei (din fondurile Fundației „Roman Istrati”) și un tablou.

 

„Numele lui Roman Istrati va fi permanentizat măcar un deceniu”

Scriitorul Ion Drăgușanul (vorbind pentru prima dată de la pupitru) a spus că va perpetua acordarea acestor premii, în fiecare an, măcar zece ani de acum încolo, tot pe 7 septembrie, ziua de naștere a poetului Roman Istrati, o zi de bucurie. „În acest fel, numele lui Roman Istrati va fi permanentizat măcar un deceniu și cred că ducând totul mai departe mi-am făcut și eu datoria față de memoria lui. (...) De când lucrez la cărțile lui simt aura lui binefăcătoare asupra mea și asupra familiei mele, de parcă m-ar vedea și ar avea grijă să am liniște. (...) Romică avea o modestie deosebită, era un poet înnăscut, o autoritate decisivă în domeniul poeziei (...) El nu va muri niciodată și i-am promis că voi fi cu el în permanență”, a spus Ion Drăgușanul. 

 

 „O fărâmă din zbaterile a doi poeți îngemănați”

Tot ieri au fost lansate trei volume: „Vestirile”, de Roman Istrati, „Vestirile”, de Ion Drăgușanul, și „Memoria retinei”, o carte album cu grafică semnată de Radu Bercea, reprezentând o selecţie a lucrărilor realizate de autor în ultima perioadă.Fiecare participant la eveniment a primit cele trei cărți gratuit și s-a bucurat de prezența „spiritului” îndrăgitului poet Roman Istrati, filosof (în tinerețe) și gazetar incisiv înzestrat cu mult umor în anii mai din urmă, un om de o bunătate molipsitoare. Prietenii poetului care s-au reunit vineri la Biblioteca Bucovinei pentru a-l sărbători, și nicidecum pentru a-l comemora pe Roman Istrati, un om generos, un „risipitor de metafore”, l-au simțit prin poemele sale adunate cu atâta trudă, bucurie, prietenie de scriitorul Ion Drăgușanul în volumul „Vestirile”. Tot din prietenie, Ion Drăgușanul și-a denumit și cartea sa de poeme tot „Vestirile”. Poeta Mihaela Grădinariu a făcut o exegeză (cea mai reușită, în opinia scriitorului Ion Drăgușanul) a textelor scrise de Roman Istrati și despre „împreună – Vestirile” cu Ion Drăgușanul, „o fărâmă din zbaterile a doi poeți îngemănați, care urcă împreună, coboară împreună, se înalță împreună și încearcă să ne tragă și pe noi împreună cu ei”. Este foarte dificil pentru un poet și pentru un cronicar literar, spune Mihaela Grădinariu, să se îndrăgostească de poezia scrisă de altcineva. „Recunosc că în aceste două volume, ca aripile unei singure păsări, m-am regăsit cu asupra de măsură. Aceste vestiri, prevestiri, rele sau bune vestiri între ziua de naștere și ziua fără de sfârșit... între ele un spectacol al lumii, la care luăm toți parte, de fapt un joc imens de dureri, având drept miză suferința. Însă ele, suferințele sunt purtătoare ale unei sobrietăți și ale unei demnități cu neșterse stigmate interioare”, a spus poeta Mihaela Grădinariu.

 

Mereu viu în sufletele prietenilor

Scriitorul Constantin Horbovanu, un alt prieten bun al poetului Roman Istrati, a prezentat câteva momente umoristice, „un umor pe bază de întrebări și răspunsuri luate din carte, în cazul acesta răspunsul fiind un vers din cartea lui Roman Istrati”. Constantin Horbovanu a mai adăugat că „Romică Istrati trăiește prin ceea ce a scris, prin ceea ce a spus la Radio AS și prin noi, prietenii și cunoștințele sale. Îi urez, acolo unde este, să fie vesel tot timpul”. Jurnalistul Tiberiu Cosovan a adresat câteva cuvinte despre bunul său prieten Roman Istrati, un „tip jovial, glumeț, care crea bună dispoziție în jurul lui”, care pe la 20 de ani studia filosofia și scria poezie cu maturitate, iar în ultimii ani „parcă întinerea, era mereu glumeț și ne-a lăsat numeroase clipe memorabile”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiile Fundației „Roman Istrati” pentru artă plastică, publicistică, muzică și literatură, acordate vineri la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Premiile Fundației „Roman Istrati” pentru artă plastică, publicistică, muzică și literatură, acordate vineri la Biblioteca Bucovinei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei