S-au scurs deja trei zile de când a început cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. În prima zi a manifestărilor tinerii voluntari, alături de actori de la „Ateneul din Iaşi”, au pornit în Parada costumelor de teatru pe străzile din municipiul Fălticeni pentru a anunţa începerea festivalului. Totodată au fost vernisate mai multe expoziţii: „Regina Maria - Regina Soldat”, „Unora le place ...Hazul”, aparţinând lui Doru Axinte, în foaierul Centrului Cultural „Gr. Vasiliu Birlic” a fost vernisată expoziţia „Măşti veneţiene”, autor Radu Bercea, iar la Sala „Draga Olteanu Matei” acelaşi autor a expus lucrări sub titlul „D-ale noastre”.
Publicul fălticenean a mai avut parte în prima zi a festivalului şi de bucurie, dragoste, dorinţă, dezamăgire ori tristeţe, toate acestea transmise printr-o singură piesă, ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Andrei Ciobanu, dar şi de o întâlnire de suflet cu maestrul Dan Puric, sub genericul „Teatru şi Jertfa Unirii Noastre”, în cadrul căreia Dan Puric a explicat timp de aproape două ore cum să fii un adevărat actor şi ce înseamnă cu adevărat teatrul.
În cea de-a doua zi, în cursul dimineţii a avut loc concursul de recitare poezie şi monolog pentru toate categoriile de vârstă, iar de la prânz „Ateneul din Iaşi” a prezentat spectacolul pentru copii „Domnul Goe”. Cei care au vrut să afle mai multe lucruri despre viaţa şi cariera de actor a celui care a dat numele festivalului de teatru de la Fălticeni au putut urmări filmul „Măria Sa, Birlic”, un documentar realizat de TVR Iaşi. Punctul culminant al celei de-a doua seri din cadrul prestigioasei manifestări culturale l-a constituit spectacolul regizat de Ovidiu Cuncea, „Comedie cu olteni”, jucat de actorii de la „Ateneul din Iaşi”. Publicul fălticenean „a gustat” piesa pusă în scenă de Ovidiu Cuncea, mai ales că acţiunea pune în valoare calităţile oamenilor dintr-o anumită zonă geografică a ţării, înainte şi în perioada comunismului. Filmul a fost cel care a încheiat şi cea de-a doua zi a festivalului, respectiv „Filantropica” în regia lui Nae Caranfil.
În cea de-a treia zi a festivalului a început concursul de interpretare trupe de teatru, pe scenă urcând trei din cele 11 trupe înscrise în concurs: Trupa ”Phantasia” – Craiova: „Şantaj”, Trupa „Şapte” – Cluj-Napoca: „Taxi Vinil” şi Trupa „InVers” – Chişinău: „Romeo şi Julieta”. La Sala „Draga Olteanu Matei” Trupa „Ghioceii” din Republica Moldova a adus în faţa copiilor spectacolul „Transformările magice”. În aceeaşi locaţie a fost proiectat şi documentarul „In Memoriam Şerban Ionescu”. Dana Săvuică, o prezenţă feminină agreabilă, a participat la lansarea propriei cărţi cu titlul „Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”, după care a avut loc spectacolul „The Show Must Go On”, în regia Magdei Catone. Un alt fim interesant a încheiat a treia seară de festival, filmul „Octav” în regia lui Sergiu Celibidachi.
Încă patru zile de teatru la Fălticeni
Ziua de astăzi, 23 august, este de asemenea o zi plină, pentru că între orele 9-14 are loc concursul de interpretare trupe de teatru, iar la ora 12, la Sala „Draga Olteanu Matei”, este programat spectacolul pentru copii al trupei de teatru „Guguţă” din Chişinău, intitulat „Comoara tâlharului”. La ora 16 vor fi lansate cărţile „Mihai I al României” şi „Regele, comuniştii şi coroana”, eveniment la care sunt invitaţi prof. univ. dr. Doru Tompea, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, conf. univ. dr. Dan Dascălu - Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, dr. Alexandru Muraru - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, moderator prof. univ. dr. Daniel Şandru – coordonatorul Programului Centenar al Primăriei municipiului Iaşi.
De la ora 18 iubitorii de teatru vor putea urmări spectacolul „Revizorul” în interpretarea actorilor trupei „Ghioceii” din Hânceşti, Basarabia. Spectacolul „D-ale Carnavalului” va începe la ora 20, în interpretarea actorilor Teatrului Municipal „Dan Alecsandrescu” din Roman.
Ca în fiecare seară, va avea loc proiecţie de film de la ora 22,30, în această seară fiind proiectat filmul „Ocolul pământului în balon”, regia Brânduşa Novac.
Se anunţă încă patru zile de manifestări interesante la Fălticeni, la care organizatorii, Asociaţia Fălticeni Cultural, vă invită să luaţi parte.
Preotul Liviu Mihăilă, cel care împreună cu membrii Asociaţiei Fălticeni Cultural a pus bazele acestui festival, spune că manifestarea a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie cu sprijinul bunului Dumnezeu, al voluntarilor, al sponsorilor, al partenerilor şi al celor care iubesc actul cultural.
„Au venit trei autocare centenare de la Iaşi trimise prin Departamentul Centenar de la Iaşi, în culorile steagului, albastru, galben şi roşu. Ateneul din Iaşi susţine în acest an în proporţie mare, de aproape patruzeci la sută, spectacolele de la Fălticeni, iar managerul Andrei Apreotesi a deplasat practic echipa de la Iaşi la Fălticeni”, a precizat preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, Liviu Mihăilă.