16 copii şi tineri de la Aşezământul de Copii ,,Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi au participat, în perioada 6 – 14 iulie, la o tabără de pictură desfăşurată la pensiunea ,,Poliana” din Bazna (judeţul Sibiu). Totul a fost posibil prin generozitatea Asociaţiei ,,Steaua Transilvaniei” din Mediaş (Fănel Mendea). Sponsorii le-au oferit copiilor şi tinerilor suceveni o perioadă de recreere şi instruire în tainele picturii în acuarelă. Aceeaşi asociaţie a finanţat şi materialele necesare: hârtie pentru acuarelă, seturi de culori acuarelă şi seturi de pensule de calitate, în valoare de 2.000 lei.
Abilităţi, iniţiere
După cum ne-au spus organizatorii taberei, primele patru zile, destul de ploioase, au fost destinate exclusiv picturii, exersându-se mai ales natura statică, cu accent pe interpretarea subiectului, cu deosebire la cei patru ,,veterani”: Ana Onisimiuc, Vasilica Ureche, Paraschiva-Denisa Juganariu şi Răzvan Burlă, restul primind în studio subiecte mai simple, de testare a calităţii lor artistice, toţi dorind a fi membri recunoscuţi ai Atelierului de pictură din cadrul Aşezământului rădăuţean. „Atmosfera, firesc, a fost una plină de voioşie, vioiciune în acumularea de noi abilităţi în tehnicile bogate ce le presupune capricioasa acuarelă, cu rezultate notabile şi mai ales prin <identificarea>unui nou potenţial viitor membru <deplin>al Atelierului de pictură. Pauzele dintre şedinţele de lucru, în frumoasa terasă a pensiunii, au fost intens valorificate prin plimbări cu bicicletele, cu rolele şi la pas prin comună şi împrejurimi şi la fel de intens gustate de protagonişti”, ne-au spus organizatorii.
Expoziţie dedicată Centenarului Marii Uniri
Într-una din zile, copiii au fost în excursie pe Transfăgărăşan, care cu adevărat a răsfăţat privitorii prin diversitatea ipostazelor: „când ascuns tainic în ceaţă, cu norii coborâţi parcă a se bucura de ochii copiilor, când imperial, măreţ, impresionant cu culmile din jur aurite de soare şi nu în ultimul rând mândrindu-se cu forţa zăgăzuirii apelor prin baraje ferme – la Vidraru – sau cu splendoarea cascadelor, a apelor rebele, <zburătoare>din apropiere”, după cum au povestit tinerii. Ultimele zile ale taberei au fost dedicate panotării lucrărilor expoziţiei dedicate Centenarului Marii Uniri. Expozanţii au fost membrii Atelierului de pictură al Aşezământului ,,Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi: Ana Onisimiuc, Bianca Răileanu, Paraschiva Juganariu, Vasilica Ureche, Nicoleta Onisimiuc, Gabriel Ursulean, Andrei Secrieriu, Stelian Secrieriu şi Răzvan Burlă. Vernisajul expoziţiei a fost susţinut de criticul de artă dr. Olimpia Tudoran-Ciungan, în faţa unei audienţe numeroase, care a umplut Galeria de Artă Cirus din Mediaş.
Aprecieri
După cum am aflat de la participanţi, criticul de artă dr. Olimpia Tudoran-Ciungan a apreciat în primul rând generozitatea gestului Asociaţiei ,,Steaua Transilvaniei”, care astfel a investit în arta viitorilor artişti. Au fost apreciate în mod deosebit peisajele pline de linişte realizate de Ana Onisimiuc, curajul experimentelor al Vasilicăi Ureche, peisajele deosebite ale lui Gabriel Ursulean, precum şi compoziţiile lui Răzvan Burlă şi lucrările diverse ca stil ale fraţilor Andrei şi Stelian Secrieriu. „O puternică impresie, plină de uimire, a fost din partea participanţilor la expoziţie, medieşenii obişnuiţi ai evenimentelor de artă şi cultură, care au elogiat maturitatea artistică a unor expozanţi în raport cu numărul primăverilor adunate până acum. Satisfacţia iubitorilor de artă s-a reflectat şi în numărul de lucrări achiziţionate de la copii. După protocolul tradiţional cu sucuri şi prăjituri, copiii au fost răsplătiţi, din nou de Asociaţia <Steaua Transilvaniei>,cu o <seară de pizza>, foarte apreciată deaceştia, mai ales că au fost acompaniaţi şi de organizatori”, ne-au spus organizatorii.