O carte-album care prezintă istoria bisericii monument UNESCO de la Pătrăuţi, precum şi progresele evidente care s-au făcut în ultimii 15 ani cu privire la locaşul de cult, în special la pictura care a fost scoasă la lumină la propriu, a fost lansată, miercuri, la Muzeul de Istorie Suceava. „Păzitorii Pragului la Pătrăuţi” a fost prezentată de preotul-paroh Gabriel Herea, care a vorbit în numele unei echipe care a lucrat la album.
Acesta a vorbit despre contextul ales, cu referire la Festivalul Ştefanian: „Venim cu o lansare de carte legată de Ştefan cel Mare, de biserica de la Pătrăuţi, e o carte-album, este un album-jurnal, un album puţin aparte şi care îşi doreşte şi sper eu că reuşeşte să surprindă în imagini istoria ultimilor 15 ani de Pătrăuţi”.
În lucrarea de o calitate grafică excelentă este prezentat rodul muncii din ultimii 15 ani şi sunt puse în oglindă fotografii referitoare la cum arăta pictura din biserică, acoperită de fum, de praf, de săruri, de mortar, şi cum arată pictura acum. Pentru cine nu a mai vizitat de mult timp biserica monument UNESCO de la Pătrăuţi, pictura restaurată poate fi o mare surpriză.
Preotul Herea a vorbit în „Păzitorii Pragului la Pătrăuţi” şi despre proiecţiile iconice ale soarelui în diferite momente ale anului, studiate la biserica din Pătrăuţi: „Am curajul să afirm că atunci când au gândit prototipul arhitecturii moldoveneşti, constructorii au gândit în aşa fel încât să se poată folosi de proiecţii iconice ale soarelui în diferite momente ale anului”.
Preotul şi colaboratorii săi nu au putut ocoli în lucrare nici neajunsurile de la biserica monument UNESCO de la Pătrăuţi, lipsa de sprijin în probleme stringente. În cap de listă poate fi amintită situaţia legată de acoperişul bisericii, care este degradat deja de mulţi ani.
Preotul Gabriel Herea este cel care s-a luptat cu consecvenţă în ultimii 15 ani pentru a salva biserica rămasă de la Ştefan cel Mare.
La Biserica de la Pătrăuţi se găseşte tabloul votiv cu Ştefan cel Mare şi familia sa. Există doar trei imagini pictate cu chipul domnitorului din perioada vieţii sale.
Ştefan cel Mare a construit în 17 ani peste 40 de biserici din piatră, iar prima este cea de la Pătrăuţi. Ce a urmat sunt variaţiuni după biserica de la Pătrăuţi.