În Anul omagial al unității de credință și de neam, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Miniaturiști în arta bisericească”, prin care onorează opera artiștilor religioși de pe ambele creste ale Carpaților.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este reprodusă miniatura „Cina cea de taină”, realizată în anul 1653 de un artist anonim, care a activat pe lângă Mitropolia Țării Românești de la Târgoviște, în vremea păstoririi mitropolitului Ștefan.
Timbrele cu valorile nominale de 3,00 lei și 15,00 lei sunt ilustrate cu miniaturile „Sfânta Treime” și „Hristos Pantocrator”, realizate de Picu Pătruț (1818-1872), artist popular din Săliștea Sibiului.
În prima jumătate a secolului al XVII-lea, domnitorul Țării Românești, Matei Basarab, a sprijinit puternic dezvoltarea culturii, mai ales editarea de carte. În demersul său a fost ajutat și de mitropolitul Ștefan (c. 1600-1668), care a păstorit Mitropolia de la Târgoviște între anii 1648-1653 și 1655-1668.
Din grija și cu finanțarea mitropolitului, a fost copiat în manuscris, în anul 1653, Slujebnicul arhieresc al Mitropolitului Ștefan al Țării Românești. Slujebnicul, sau liturghierul, redă, în limbile slavonă și greacă, rugăciunile liturgice, iar în limba română, rânduielile la diferite slujbe și texte ale părinților bisericii. Textul este îmbogățit cu miniaturi de o rară frumusețe, realizate de un autor anonim. Operele de artă au fost desenate, cel mai probabil, de copistul care a transcris slujebnicul.
Miniaturile sunt realizate în plină pagină, pe jumătate sau sfert de pagină, pe frontispicii, colontitluri. De asemenea, întâlnim și inițiale ornate, care au ca notă dominantă lujerul floral, împletit în jurul elementelor zoomorfe, fitomorfe sau antropomorfe. Ciclul miniaturilor se construiește într-un adevărat discurs teologic, accesibil ochiului. Paginile slujebnicului conțin portrete ale lui Iisus Hristos și sfinților, scene din viață pământească a Mântuitorului.
Emisiunea filatelică are un tiraj total de 51.264 de timbre fiind realizate și 560 de seturi (două plicuri) FDC, echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”.