Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 141 (6851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Costume populare tradiţionale

Emisiunea comună de mărci poştale „România-Thailanda, 45 de ani de relaţii diplomatice”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Continuând seria emisiunilor filatelice dedicate relaţiilor diplomatice şi cu ocazia aniversării relaţiilor bilaterale dintre România şi Regatul Thailandei, stabilite la data de 1 iunie 1973, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea comună de mărci poştale „România-Thailanda, 45 de ani de relaţii diplomatice”, având tematica Costume populare tradiţionale.

Timbrul României, cu valoarea nominală de 1,50 lei, ilustrează portul popular oltenesc, specific zonei Romanaţi, de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Pe timbrul Administraţiei Poştale a Regatului Thailandei este reprodus costumul tradiţional folcloric al grupului etnic Phutai, din nord-estul ţării.

Portul tradiţional, reprodus pe timbrele emisiunii de mărci poştale, reprezintă, pentru fiecare popor, o parte integrantă a istoriei şi civilizaţiei locale, o mărturie vie care a transmis generaţiilor, peste veacuri, mesajul creaţiei artistice autentice.

Costumul de Romanaţi se încadrează în tipologia portului oltenesc, remarcându-se prin compoziţii şi motive decorative, care fac trimitere la repertoriul ornamental al ceramicii neolitice de la Vădastra - spiralele de pe cojoace - şi la fastul ţesăturilor cu firul de aur, de la broderia cămăşilor femeieşti.
Ansamblul femeiesc este compus din cămaşa încreţită la gât, cu decor dispus pe mânecă în sistem tripartit (altiţă, încreţ şi râuri), pe piept, spate şi la poale. Rafinamentul cămăşii este dat de relaţia cromatică între vişiniu şi firul metalic argintiu. Şorţul ţesut se asociază cu vâlnicul plisat. Ansamblul mai conţine ciorapi de lână şi opinci din piele de bovină.
Costumul bărbătesc se compune din pălăria de paie specifică portului de vară, cămaşa din pânză vărgată finisată la poale cu colţişori, pantaloni, ciorapi şi opinci.

Brâul ţesut în război şi pieptarul cu decor de rozete pe întreaga suprafaţă, în culorii vii, completează ansamblul.

Costumul tradiţional folcloric al grupului etnic Phutai, din nord-estul Thailandei, provincia Sakon Nakhon, este specific mediului rural. Bărbatul poartă o pânză lungă şi o tunică din bumbac, cu mâneci lungi, de culoare bleumarin, tivită cu broderie de culoare roşu, şi cu o curea, în armonie cu costumul partenerei. Femeia poartă o fustă din bumbac, bleumarin, decorată cu broderii ţesute, precum şi o tunică simplă, cu mâneci lungi, de aceeaşi culoare. Costumul este completat de o eşarfă roşie brodată, purtată pe umeri şi de podoabe din argint - colier, brăţări şi cercei.

Emisiunea de mărci poştale este completată de plicul „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre şi minicoala de 8 timbre cu manşetă ilustrată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea comună de mărci poştale „România-Thailanda, 45 de ani de relaţii diplomatice”.
 Vizualizări articol: 1203 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Emisiunea comună de mărci poştale „România-Thailanda, 45 de ani de relaţii diplomatice”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei