La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, a avut loc vineri, 22 iunie, în prezența unui public iubitor de artă, de cultură, de valori nemuritoare (scriitori, profesori, publiciști, pictori, medici etc.) vernisajul expoziției „In memoriam Elena Greculesi” și lansarea albumului de artă „Elena Greculesi (1928 - 2016) - pictură și grafică”. Evenimentul s-a desfășurat, după cum era și normal, în sala care îi poartă numele şi în care se află o parte din lucrările donate de artistă Bibliotecii Bucovinei, care, după cum a spus scriitoarea și publicista Doina Cernica: „ne priveşte cu ochii făpturilor sale de suflet şi ulei pe pânză”. Vernisajul și lansarea albumului au avut loc la o zi după ce „marea pictoriţă a Bucovinei şi a artelor frumoase din România, Elena Greculesi, ar fi împlinit 90 de ani de la venirea pe lume la Suceava”, cum bine a punctat Doina Cernica.
Recunoștință
Gazda evenimentului, unul cu o încărcătură emoțională specială, în care frumosul, culoarea, mesajul s-au contopit, a fost Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii „I. G. Sbiera“ Suceava. Acesta și-a exprimat recunoștința față de pictorița nemuritoare Elena Greculesi, care cu o mare generozitate a donat 15 tablouri din creația sa (toate transpuse în material finit prin tehnica ulei pe pânză), Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava. De asemenea, Gabriel Cărăbuș a felicitat-o și pe artistul vizual și prof. Lucia Pușcașu, autoarea albumului de artă „Elena Greculesi (1928 - 2016) - pictură și grafică”, pentru dragostea și determinarea cu care și-a dus la bun sfârșit misiunea, căutările, proiectul. La începutul vernisajului, Ana Creangă, o elevă în vârstă de 15 ani de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a încântat auditoriul cu două piese de muzică clasică interpretate la chitară.
„Un timp magic care ne-a luminat sufletul”
Scriitoarea Doina Cernica, care a realizat mai multe interviuri și reportaje cu Elena Greculesi și care a ținut o bună perioadă de timp o vastă corespondență cu pictorița, a reușit și la momentul vernisajului să facă „o călătorie prin universul plastic al Elenei Greculesi”, spre încântarea celor prezenți. A apreciat, de asemenea, efortul artistului plastic Lucia Pușcașu de a-i închina un album Elenei Greculesi. Doinea Cernica a amintit și de predilecția cu care Elena Greculesi picta flori, preferatele ei fiind nalbele, dar și de marea iubire a pictoriței pentru cărți și pentru „muzica mare”. „Între solstițiul de vară, solstițiul nașterii artistei, și sărbătoarea Sânzienilor, s-a închegat un timp magic care ne-a luminat sufletul”, a concluzionat scriitoarea Doina Cernica.
„Vibra de câte ori relua subiectul”
Invitat la evenimentul organizat la Suceava, Marian Constantin, doctor în istoria artelor, a vorbit, printre altele, despre „remarcabilul album al creației Elenei Greculesi”, de faptul că, urmărind multitudinea de lucrări realizate de marea artistă Elena Greculei, îți dai seama că „nu s-a copiat”, „vibra de câte ori relua subiectul”. Marian Constantin a apreciat și faptul că Virgil Mocanu este criticul de artă „cu cel mai bun text la adresa acestei pictorițe”, text pe care puteți să-l găsiți în prima parte a albumului de artă „Elena Greculesi (1928 - 2016) - pictură și grafică”. Au fost apreciate de criticul de artă Marian Constantin și lucrările expuse de artista Lucia Pușcașu, „consacrată pentru tapiserie”, care a expus, de această dată, alături de tablourile Elenei Greculesi, pe holul Bibliotecii Bucovinei, „picturi cu o cromatică deosebită”, grafică, și câteva tapiserii, care au creat o armonie stilistică plăcută ochiului și sufletului.
Elena Greculesi: „Un scriitor, un muzician, un pictor trebuie să aparțină locului și neamului lui”
Artistul plastic Lucia Pușcașu le-a amintit celor prezenți despre drumul greu pe care l-a parcurs până la momentul lansării albumului, multele greutăți, emoții, refuzul unor muzee din țară de a trimite fotografii cu tablourile Elenei Greculesi, dar și satisfacția de a cunoaște oameni deosebiți, care au ajutat-o să ducă la bun sfârșit albumul închinat artistei Elena Greculesi, pe care a întâlnit-o doar de două ori, dar de la care a învățat că în viață trebuie să faci lucruri cu profesionalism, care să rămână în urma ta. „Pictorița Elena Greculesi s-a impus în pictura românească prin profesionalism și prin profunzimea operelor sale, prin exigența, perseverența, grija și măiestria elaborării, urmărind să lase posterității o operă care să rămână peste veacuri. E un drept al ei să fie considerată un artist model, care a pictat în spiritul adevărului, al frumosului, al iubirii de țară și de oameni, și care și-a asumat o existență austeră, dedicându-se total artei”, a scris în primele pagini ale albumului Lucia Pușcașu, material intitulat: „Elena Greculesi și Bucovina ei dragă”, folosind ca motto un citat al Elenei Greculesi: „Un scriitor, un muzician, un pictor trebuie să aparțină locului și neamului lui”.
Susținătorii proiectului
Cei prezenți la vernisaj au primit câte un album „Elena Greculesi (1928 - 2016) - pictură și grafică”, iar Lucia Pușcașu a ținut să le mulțumească tuturor oamenilor care i-au fost alături în realizarea acestui proiect, a cărui finanțare a venit, în parte, de la Primăria Suceava. Albumul conține reproduceri după lucrările artistei care se află în colecțiile muzeelor din țară: Muzeul Județean Botoșani, Muzeul de Artă Bacău, Muzeul de Artă Piatra Neamț, Muzeul de Artă Roman, Muzeul de Artă Satu Mare, Muzeul Bucovinei, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Brașov și în colecții particulare din România și din străinătate. Proiectul este inițiat de Asociația Artă și Umanitate Suceava și este sprijinit de Consiliul Județean Suceava, Primăria și Consiliul Local Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Asociația Artă și Umanitate Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Fundația Bizantin Artă Kunst, Assist Software, Familia Adriana și Doru Câmpan.