În după-amiaza zilei de vineri, 25 mai, la Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi sculptură intitulată ”Dascăl şi artist”. Expoziţia itinerantă reuneşte peste 70 de lucrări aparţinând unor profesori de arte plastice şi educaţie plastică din judeţul Suceava şi elevilor acestora.
Evenimentul este rezultatul unui proiect anual, organizat de inspectorul şcolar pentru arte, prof. Loredana Mihaela Ceică, care urmăreşte promovarea şi susţinerea cadrelor didactice cu activitate în domeniul artelor vizuale.
Insp. prof. Loredana Mihaela Ceică a declarat: “Pentru noi este o onoare să ne aflăm în acest spaţiu generos, pentru că lucrările reunite în această expoziţie sunt într-un număr impresionant. Ne bucurăm că de la o expoziţie la alta suntem din ce în ce mai mulţi. Astăzi, la Fălticeni expun 25 de profesori de arte plastice şi educaţie plastică din judeţul Suceava, ceea ce înseamnă că manifestul nostru de a ne reuni cu toţii într-un demers artistic este reuşit. În această expoziţie am ales să aducem şi lucrări ale copiilor noştri, pe care noi îi îndrumăm la clasă, pentru că, pe lângă faptul că suntem artişti plastici cu studii superioare, suntem şi profesori de educaţie plastică sau arte vizuale la clasă şi vrem să arătăm că suntem într-adevăr mentori artistici pentru copiii pe care îi îndrumăm. Este foarte important pentru copii că au putut fi prezenţi într-o expoziţie de artă plastică alături de profesorii lor. Să fim uniţi şi să dăm dovadă că pentru copii noştri suntem mentori artistici”.
Proiect de promovare şi susţinere în domeniul artelor vizuale
Pe plan local, pregătirea expoziţiei a fost făcută de pictorul fălticenean Ninel Ioan Şoldănescu şi de profesoara Maria Luncăniţa. Prezentarea discipolilor în arte vizuale şi a lucrărilor expuse a fost făcută de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava.
Criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc a precizat: “Această complexă şi deosebită expoziţie de pictură, grafică, dar şi sculptură s-a bucurat de un real succes la Rădăuţi, iar acum ne încântă şi în Fălticeni. Lucrările de artă, în general, trebuie văzute, înţelese şi judecate printr-o concepţie estetică complexă, luând în consideraţie convingerile artistice ale creatorilor. Cunoaşterea artistică înseamnă un proces de descifrare a limbajului şi de continuă descoperire prin efort şi căutări proprii, iar artiştii care expun cu această ocazie sunt reale exemple de talent, devotament atât faţă de artă, cât şi faţă de profesiunea lor, cea de dascăl, în care îşi împărtăşesc cu drag cunoştinţele şi experienţele lor tuturor elevilor”.
Expozanţii din acest an sunt: Emilian Adrian Gavrilean, Adrian Grosari, Alexandra Munteanu, Alexandru Zota, Camelia Rusu Sadovei, Cătălin Luca, Cătălin Alexandru Chifan, Constantin Ungureanu Box, Dorin Vasile Procţ, Eugenia Ana Chilimon, Florin Batîr Rusu, Florenţa Paveliuc, Ioana Ducra, Iulia Niţă, Isabela Tabarcea, Loredanda Mihaela Ceică, Loredana Horodincă, Maria Ştirbu, Marina Pişta, Mihaela Aneculăesei, Mihai Ignea, Oana Miron, Petronela Rusu, Roxana Bliorţu, Sorin D. Baciu, Simona Chiruţă.