A cincea expoziţie din seria ROGVAIV a fost vernisată vineri, 4 mai, la Muzeul Bucovinei Suceava, etajul I, foaier, în prezenţa unui public numeros. Pe lângă cele 32 de lucrări expuse, care pot fi admirate până pe 23 mai, publicul a avut parte vineri şi de un recital de poezie, oferit de studenţi care fac parte din Cenaclul Litere – USV (Ana-Maria Antonesei, Georgiana Obadă, Raluca Chitic, Andrei Pătrăucean, coordonator conf. univ. dr. Sabina Fînaru, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării - Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava). Au mai prezentat poezie şi proză Hermina Cristina Melinte, Lăcrămioara Andrei şi Adela Şulea.
Programul artistic a fost completat de un recital de muzică oferit publicului de studenţii Alexandru Dumbravă (chitară, voce) şi Debora Sandy Apetrei (voce), Sebastian Paicu (chitară), Elza Sandu (voce). A fost lansată şi revista INFO ART USV nr. 17 / ROGVAIV - V, publicaţie de artă a Asociaţiei de Artă ”Nicolae Tonitza” (TAG) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Promovarea tinerelor talente
Eveniment cultural ROGVAIV (culorile curcubeului) – A (albastru) a fost organizat de Muzeul Bucovinei Suceava, în parteneriat cu Asociaţia de Artă ”Nicolae Tonitza” (TAG) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Cenaclul Litere - USV şi Casa de Cultură a Studenţilor Suceava şi coordonat de dr. artist vizual Ana-Maria Ovadiuc.
Aceasta a menţionat că în Asociaţia de Artă ”Nicolae Tonitza” (TAG) sunt primiţi artişti plastici amatori şi profesionişti care vor să expună, aşa cum s-a întâmplat şi la expoziţia vernisată vineri. „În asociaţie avem acum 23 de membri. Ne dorim prin astfel de evenimente să promovăm cât mai mulţi tineri, din domenii diferite, artă plastică, muzică, poezie, tineri care să debuteze, să se familiarizeze cu spaţiul expoziţional, să intre într-un circuit cultural şi, în timp, să fie cunoscuţi”, a spus Ana-Maria Ovadiuc, care a expus două lucrări.
Artistul plastic Cristina Iacob, coordonatoarea expoziţiei, a adus o lucrare intitulată ”Cămaşa”, în care predomină albastrul, lucrare inspirată din tradiţiile populare. ”Am reprodus pe pânză o cămaşă veche de cel puţin o sută de ani. Am vrut să o imortalizez în acest fel”, a spus artista, completând că ROGVAIV este un proiect de suflet al Asociaţiei de Artă ”Nicolae Tonitza” (TAG) din care face parte, şi va fi dus mai departe, pentru că tinerii artişti trebuie sprijiniţi şi încurajaţi să expună.
„Un real refugiu din tenebroasa rutină zilnică”
Tema propusă de organizatori la acest eveniment a fost culoarea albastru, cu toate semnificaţiile acesteia. Despre expoziţie a vorbit criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava, care a spus că se bucură nespus să vadă că şi cea de-a cincea expoziţie din seria ROGVAIV are parte de atenţie şi succes şi că fiecare lucrare de artă ”ne împărtăşeşte sincer şi deliberat o suită de sentimente şi idei care mai de care mai interesante”. Ea a completat că expoziţia din acest an reprezintă „un real refugiu din tenebroasa rutină zilnică, fiind savurată şi înţeleasă ca o oază de linişte şi de relaxare, dat nu în ultimul rând care o activitate intens spirituală”.
Criticul de artă consideră că pictorii care au expus în cadrul acestei expoziţii (Adrian Grosari, Angelica Mirela Pagu, Alina Elena Lăzăreanu, Cristina Iacob - coordonatoarea expoziţiei, Ana-Maria Ovadiuc, Cecilia Bodnăraş, Diana Dimitriu, Gabriel Todică, Genoveva Bogdan, Ioana Cezara Poiată, Iuliana Buzuleac, Leonard Adrian Melisch, Lila Lungulescu, Liviana Pînzaru, Loredana Mihaela Ceică, Micsandra Vraci, Mihai Varzari, Nicoleta Butnariu, Rodica-Maria Iacobescu, Talida Elena Grunzac, Marina Pişta, Mihai Pânzaru PIM şi artist invitat - George Ostafi) sunt artişti puternici, „înzestraţi cu o extraordinară uşurinţă de exprimare care, până ajung să atingă acel prag al obiectivării emoţiilor lor, mai bine zis o înstrăinare a emoţiilor în zona plastică, transformă şi frământă materialul, atât la nivel fizic, cât şi mental, cu multă trudă. Ei se îmbată cu albastru, mirifică culoare, ce simbolizează infinitul, perfecţiunea, cerul, idealul, dragostea platonică şi lumea spirituală. Culoarea albastru, prezentă în cele 32 de lucrări, rece şi pe alocuri inaccesibilă, ne dezamăgeşte, poate, apoi ne rupe de lumea palpabilă, reală, într-un univers adeseori abstract”.