Sâmbătă, 21 aprilie, la Fălticeni, s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a simpozionului „Fălticeni – oameni de seamă”, organizat de Asociaţia „Lumina” din Fălticeni. Tema întâlnirii elitelor culturale din urbea de pe Şomuz şi din Suceava a fost „Familia Cazaban”, una dintre cele mai prolifice şi spectaculoase, recunoscută ca fiind una din marile familii ale României. Familia Cazabanilor are o istorie de peste 100 de ani care a început la Fălticeni, dar a cucerit întreaga Românie. Actorul Jules Cazaban, compozitoarea Mansi Barberis, sculptorul Ion Irimescu, pianista Rodica Şutu, muzicianul Costin Cazaban, istoricul şi criticul de artă Jean Cazaban, muziciana Alexandra Ioan, inginerul Ludovic Cazaban, cântăreaţa de operetă Nora Marinescu-Nicolescu, inginerul- inventator Corneliu Cazaban, inginerul şi cercetătorul Radu Cădere, scriitorul Theodor Cazaban, regizoarea Sorana Coroamă – Stanca sunt doar câteva dintre personalităţile din lumea artistică, descendente ale Cazabanilor.
Cronica de familie a Cazabanilor moderată de prof. univ. dr. Dan Dascălu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a fost un adevărat tur de forţă istoric, geografic şi cultural, mai ales că printre invitaţii care au luat cuvântul s-a numărat şi Eugen Dimitriu, cel care a publicat în 2007 volumul „Cazabanii de la Fălticeni”. Alături de Eugen Dimitriu, cei de la Universitatea „Ştefan cel Mare” au realizat o întoarcere în oraşul cazabanilor, cu poveşti despre case, străzi, privelişti care astăzi nu mai există.
Omagiu publicistului Theodor Cazaban
Pentru că pe 2 aprilie 1921 la Fălticeni se năştea Theodor Cazaban, cei prezenţi au adus un omagiu publicistului care în noiembrie 1947 părăsea ţara pentru a se stabili la Paris. Despre perioada 1947 – 4 martie 2016, când s-a stins din viaţă fără a mai revedea măcar o dată pământul natal, asistent univ. dr. Gina Puică, vorbeşte în cartea „Theodor Cazaban ou la révolte silencieuse”, carte care va apărea în câteva zile la o editură din Paris şi care a fost prezentată la Fălticeni de prof. univ. dr. Elena - Brânduşa Steiciuc.
„Cu foarte mici modificări faţă de teza de doctorat susţinută la Universitatea din Nisa (Franţa) în 2012, cartea are marele merit de a aduce pentru prima dată un autor destul de puţin cunoscut, dacă nu ignorat, cu îndepărtate origini franceze, care şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii în exil, unde a denunţat ororile regimului totalitar din ţara sa, pe care nu a mai revăzut-o niciodată. Este o cercetare întreprinsă cu pasiune intelectuală şi cu indiscutabil talent critic despre autorul pornit din Fălticeni, Theodor Cazaban, unul dintre acele cazuri speciale de scriitori, aflaţi la frontiera a două limbi şi a două culturi, revendicaţi de două spaţii culturale, de cel român şi cel francez”, a precizat prof. univ. dr. Elena - Brânduşa Steiciuc.
Călătoria lui Theodor Cazaban de la Fălticeni la Paris
La rândul său, asistent univ. dr. Gina Puică, le-a vorbit celor prezenţi despre călătoria lui Theodor Cazaban de la Fălticeni la Paris. „Drumul de la Fălticeni la Paris a fost un drum fără întoarcere, dar un drum deschis care ne impune nouă să îl aducem pe scriitor acasă, ceea ce dumneavoastră în primul rând şi Ascoiaţia <Lumina> aţi făcut astăzi”.
Scriitorul Eugen Dimtriu a vorbit despre „Prietenul meu Dorel” aşa cum îi spuneau cunoscuţii lui Theodor Cazaban. Distinsul scriitor sucevean l-a cunsocut pe Theodor Cazaban în 1935, fiind coleg cu fratele acestuia la Liceul „Nicu Gane”.
„De la 1 ianuarie 1944 nu l-am mai văzut pe prietenul la care ţineam mult. O jumătate de secol nu am schimbat o vorbă, mulţmindu-mă să-i ascult vocea la posturile de radio bruiate fantastic de comunişti. După 1989 telefoanele şi scrisorile ne-au apropiat din nou. Auzind că vreau să scriu o cronică de familie, Cazabanii, Dorel a fost de acord şi pe diverse căi, rudele mi-au pus la dispoziţie multe documente, în trei ani lucrarea fiind gata”, a spus scriitorul Eugen Dimtriu.
Fălticeniul a avut o pleiadă extraordinară de personalităţi culturale
Universitarul sucevean Dan Dascălu a vorbit despre „Cazabanii – sociologia unei familii de intelectuali din Fălticeni”, reuşind şi o explicaţie pertinentă a numărului mare de personalităţi culturale fălticenene plecând de la o paradigmă despre formarea intelectualului, exprimată în 1942 de sociologul Mircea Vulcănescu: vocaţia, familia, şcoala, întâmplarea, maeştrii, tovarăşii, rezistenţele, critica, succesul.
„Dintre ele, cred că două sunt extraordinar de importante, familia şi şcoala, consideraţi factori pregătitori. Şcoala a însemnat enorm de mult pentru ceea ce a fost intelectualitatea fălticenenă şi mă refer aici la Liceul <Nicu Gane>. Profesori ca Vasile Ciurea, Virgil Tempeanu, sunt de un nivel extraordinar şi au pus amprenta asupra elevilor acestui liceu.
Dincolo de şcoală, Fălticeniul a avut această pleiadă extraordinară de personalităţi culturale datorită unor mari familii de intelectuali, dinastii intelectuale, Lovineştii în primul rând, Cazabanii, familia Stino, familia Gorovei, familia Tatos şi altele”, a precizat Dan Dascălu.
Vernisajul expoziţiei „Şi natura are suflet”
Manifestarea de sâmbătă a inclus şi vernisajul expoziţiei de pictură „Şi natura are suflet”, realizată cu lucrările farmacistei Mariea Lungu. Gândurile bune despre lucrări şi artistă au fost spuse de prof. Loredana Mihaela Ceică, inspector şcolar pentru arte şi profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava.
„Contează foarte mult atât pasiunea şi profesionalismul, cu o parte din profesionalism am venit eu, cu talentul a venit doamna şi am scos un lucru minunat. Este prima expoziţie, arată foarte bine, cu foarte multe lucrări şi sunt sigură că lucrările dumneaei vor stârni intereseul şi ne vom reîntâlni la cât mai multe expoziţii nu numai la Fălticeni”, a precizat insp. Loredana Mihaela Ceică.
Pe lângă partea culturală, evenimentele organizate de Asociaţia „Lumina” au şi o latură socială, de strângere de fonduri pentru cei aflaţi în suferinţă şi necaz.
„Sperăm la cât mai multe ediţii pentru că ne propunem să promovăm Fălticeniul, marile personalităţi ale Fălticeniului din trecut şi de astăzi. Aceste activităţi au şi o componentă socială. Doamna Mariea Lungu ne donează două tablouri. După acest eveniment va avea loc un bal caritabil, iar la tombola organizată şi cu alte obiecte vor fi şi aceste două tablouri. Cu fondurile strânse vom merge la Aşezământul pentru bătrâni de la Bogădăneşti, unde noi ne ducem de câteva ori pe an, pentru a ajuta un pic la nevoile infinite de acolo”, ne-a spus Flavius Melinte, preşedintele Asociaţiei „Lumina”.