Centenarul unirii Basarabiei cu România a reprezentat un bun prilej pentru membrii Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare - Bucovina” de a se implica activ în manifestările unioniste care au avut loc în mai multe localităţi din partea stângă a Prutului. În acest sens, preşedintele societăţii, profesorul doctor Mugur Andronic, a participat timp de o săptămână la mai multe acţiuni care s-au derulat în Republica Moldova.
La mitingul de duminică, 25 martie, din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, au fost distribuite 3.000 de foi-argument despre necesitatea revenirii Basarabiei la patria mamă. De menţionat că aceste foi au fost traduse şi în limba rusă, pentru a putea fi citite şi de către populaţia rusofonă cu scopul de a înţelege că moldovenii şi românii sunt practic acelaşi popor.
Tot cu acelaşi prilej au fost împărţite şi 1.500 de afişe în care, pe lângă obiectivele turistice din Suceava, era un document datat 10 mai 1466, prin care Ştefan cel Mare apare ca „domn a toată ţara Moldovlahiei”.
Astfel de documente au fost distribuite şi la Mitropolia Basarabiei, în ideea de a fi împărţite către cele 150 de parohii aflate în subordine.
„Acesta este doar un prim pas din ceea ce ne dorim. În luna mai vom reveni în Moldova, cu alte câteva mii de documente similare cu cele pe care le-am împărţit săptămâna trecută. Am speranţa că încet-încet, procentul celor care militează pentru unire va creşte. Pentru a putea să ducem la îndeplinire aceste deziderate fac apel pentru donaţii în bani pe numele societăţii, iar pe cei care doresc să contribuie îi rog să sune la numărul de telefon 0741101339”, a arătat profesorul doctor Mugur Andronic.
Donaţie de carte şi paşi spre înfrăţirea unor localităţi de pe cele două maluri ale Prutului
Cu ocazia periplului prin Basarabia, preşedintele Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare – Bucovina” a ajuns în mai multe localităţi din zona de nord, în special în raioanele Ocniţa şi Briceni. Aici, a intrat în contact cu oamenii din conducerea unor primării, respectiv Drepcăuţi, Trebisăuţi, Hădărăuţi, Ocniţa, Lipnic, Ruseni şi Recea, cu care a discutat despre înfrăţirea cu localităţi din judeţele Suceava şi Neamţ.
„Din toate localităţile amintite am primit răspunsuri pozitive, iar în perioada următoare reprezentanţii acestor primării vor intra în contact cu cele din România pentru a putea semna documentele de înfrăţire”, a precizat profesor doctor Mugur Andronic.
În zona de nord a Basarabiei s-a derulat şi o donaţie de 300 de cărţi către Liceul „Mihail Sadoveanu” din Ocniţa din partea elevilor şi profesorilor de la Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava.
Ampla acţiune derulată pe malul stâng al Prutului a mai cuprins şi acordarea de diplome de excelenţă „Centenar - Basarabia” unor personalităţi din Moldova, printre care şi premierului Pavel Filip.