Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 68 (6778)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie internaţională

"Maşinile lui da Vinci", realizate după schiţele celebrului artist, pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pasionaţii de mecanică, de tehnică militară, de aeronautică şi de artă plastică pot admira, la Muzeul de Istorie din Suceava, 22 de machete realizate după proiecte tehnice ale celebrului artist renascentist Leonardo da Vinci şi reproduceri ale unora dintre cele mai celebre picturi semnate de acesta. Expoziţia  internaţională „Maşinile lui Leonardo da Vinci", realizată la iniţiativa Ambasadei Poloniei la Bucureşti, în colaborare cu societatea ARANEUS din Polonia, a fost vernisată ieri, în prezenţa proprietarului pieselor, Zbignirw Perzyna, şi a preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Zbignirw Perzyna a vorbit despre complexa personalitate a lui da Vinci (15 aprilie 1452 –  2 mai 1519), care a fost pictor, arhitect, filozof, muzician, scriitor, inventator, matematician, inginer mecanic, anatomist, geolog şi sculptor. „A fost unul dintre geniile omenirii. Zilnic, folosim maşinării inventate de da Vinci, deşi nu ne dăm seama”, a spus Zbignirw Perzyna, exemplificând cu cricul, scara extensibilă dar şi alte mecanisme proiectate de da Vinci în secolul al XV-lea, utilizate şi astăzi.

Din expoziţie nu lipseşte nici bicicleta de lemn, a cărei schiţă a fost descoperită în notiţele lui Leonardo da Vinci în 1974, ceea ce înseamnă că nu a putut influenţa inventarea bicicletei, trei secole mai târziu. Proiectul a fost realizat de un ucenic de-al artistului, dar istoricii afirmă că ideea a fost cu certitudine a lui da Vinci.

Proprietarul „maşinăriilor”, Zbignirw Perzyna, a arătat că Leonardo da Vinci a fost un maestru al mecanicii, fiind cel care a introdus folosirea mecanismelor cu pârghie, braţe de remorcare, scripeţi sau pinioane şi de la care au rămas peste 6.000 de pagini de jurnal, majoritatea proiecte tehnice. De asemenea, a dezvoltat concepte revoluţionare, precum cele pentru aparate de zbor sau tanc şi considerăm important să menţionăm că tancurile au apărut pentru prima dată în Primul Război Mondial, după aproape 400 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

 

Toate piesele pot fi atinse şi examinate îndeaproape

Cel mai elaborat mecanism imaginat de da Vinci este maşina de zbor. Inventatorul a încercat să  utilizeze în dinamica zborului elementele corpului uman: pilotul controlează direcţia de zbor atât cu mâinile, cât şi cu picioarele, prin intermediul pedalelor. Maşina de zbor este unul dintre cele mai complexe sisteme de şuruburi şi manivele conceput în a doua jumătate a secolului al XV-lea, şi, deşi nu se putea ridica de la sol, schiţa imaginată de da Vinci îi arată ingeniozitatea.

Toate piesele au alături schiţele după care au fost realizate, pot fi studiate îndeaproape şi, de asemenea, pot fi atinse.

Modelele din expoziţia de la Muzeul de Istorie din Suceava au fost realizate de manufacturieri italieni, după schiţele rămase de la artist şi din materialele indicate în planurile originale.

Pe lângă maşinării, colecţia lui Zbignirw Perzyna cuprinde şi replici după picturile lui da Vinci, multe dintre acestea respectând dimensiunile lucrărilor originale.

Publicul iubitor de artă este invitat să le admire, până în data de 21 mai a.c., de marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Lunea, muzeul este închis. Preţul unui bilet întreg este 16 lei şi 8 lei pentru un bilet cu preţ redus (pensionari, elevi, studenţi, alte categorii care beneficiază de reduceri). Biletele sunt puse la dispoziţia publicului de firma care a adus această expoziţie în România.

Conform lui Zbignirw Perzyna, piesele din colecţia sa au fost până acum expuse în 20 de ţări ale lumii şi au fost văzute de peste trei milioane de vizitatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Maşinile lui da Vinci", realizate după schiţele celebrului artist, pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Suceava.
 Vizualizări articol: 1447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
"Maşinile lui da Vinci", realizate după schiţele celebrului artist, pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei