Cu prilejul aniversării a 55 de ani de activitate a Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, Romfilatelia a introdus în circulaţie, începând cu data de 27 februarie a.c., emisiunea de mărci poştale „Corul Madrigal, 55 de ani”.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei este reprodus portretul lui Marin Constantin (1925-2011), fondatorul şi mentorul corului.
De la înfiinţarea sa, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a susţinut aproape 4.500 de concerte, aplaudate pe întreg mapamondul. Ansamblul a devenit etalonul mondial al muzicii corale camerale, recunoscut oficial în noiembrie 2016, prin titulatura de Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primită la Palatul Naţiunilor Unite, din Geneva.
Cu o activitate neîntreruptă de peste jumătate de secol, Corul Madrigal este cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din România, implicat activ în dezvoltarea mişcării corale din ţară, prin Programul Naţional Cantus Mundi.
Încă din primii ani de activitate, Corul Madrigal a devenit o prezenţă apreciată pe cele mai importante scene ale Europei. Componenţa membrilor a fost în permanenţă rafinată, astfel încât criticii vremii au comparat performanţa corului şi a dirijorului cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
Notorietatea ansamblului s-a consolidat în urma miilor de concerte susţinute pe patru continente, sub coordonarea fondatorului, care s-a stins în 2011. Discipolii maestrului Marin Constantin au dus mai departe conceptul unic creat prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă şi costumele impunătoare. De asemenea, corul şi-a întregit denumirea, prin preluarea numelui fondatorului său, devenind astfel Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.
Începând din 2004, dirijorul ansamblului este Anna Ungureanu, muzician cu experienţă de un deceniu alături de maestrul Marin Constantin. Dirijorul secund este Cezar Verlan.
Repertoriul corului include sute de lucrări din perioada Renaşterii europene, muzică bizantină, bijuterii ale muzicii clasice româneşti, tradiţionalele colinde, compoziţii contemporane şi lucrări vocal-instrumentale. De altfel, chiar denumirea ansamblului denotă înclinaţia spre creaţia medievală, madrigalul fiind o scurtă compoziţie muzicală vocală, polifonică, cu caracter liric, specifică secolului al XVI-lea.
„Miracolul Madrigal”, cum l-a numit Wilma Vernocchi, membră a conducerii Operei La Scala din Milano, a incitat imaginaţia multor poeţi şi compozitori, care au scris special pentru ansamblul creat de Marin Constantin. Miriam Marbe, Sigismund Toduţă, Sabin Păuţa, Tiberiu Olah, Liana Alexandra, Cornel Ţăranu, sunt doar câteva nume din componistica românească, iar din rândul poeţilor, Grigore Vieru şi Nichita Stănescu au scris cele mai vibrante poeme dedicate Madrigalului.
Încă de la înfiinţarea sa, Corul Madrigal a avut o traiectorie europeană, fiind prezent la festivalurile din marile oraşe muzicale de pe continent. Ansamblul a fost primit de fiecare dată cu entuziasm din partea spectatorilor, care au strigat frecvent „Les Champions, Les Champions”. Începând din anul 1964, Madrigalul a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional „George Enescu”. Astăzi, ansamblul coral aduce spiritul european în mintea şi inima copiilor, odată cu dragostea pentru cântul coral, prin Programul Naţional Cantus Mundi. Pe lângă activitatea concertistică susţinută, Corul Madrigal este iniţiatorul şi promotorul celei mai ample mişcări de integrare socială prin intermediul cântului coral în România. Lansată în 2011, în mod voluntar, la iniţiativa dirijorului Ion Marin, ideea, care din 2014 a devenit Programul Naţional Cantus Mundi, a prins un contur remarcabil. Peste 30.000 de copii din România au aderat la această mişcare naţională, în prezent fiind înscrise peste 800 de coruri pe platforma online www.cantusmundi.com.
Pentru membrii corului, Madrigalul este o adevărată şcoală, pentru România, un brand naţional, iar pentru Europa, o parte relevantă a patrimoniului cultural al continentului.
Emisiunea filatelică, machetată de George Ursachi, are un tiraj total de 18.288 de timbre, fiind realizate şi 750 de plicuri (FDC), echipate cu timbrul emisiunii, numerotate şi obliterate cdu ştampila „prima zi”.