La Sala "Elena Greculesi" de la Biblioteca Bucovinei "I. G. Sbiera" din Suceava a avut loc joi, 25 ianuarie, Gala Premiilor Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB) pentru anii 2015 și 2016. La debutul evenimentului, moderat de poeta Carmen Veronica Steiciuc, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovineni, directoarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din Suceava, a avut loc lansarea volumuluiRestituiri, de Aurel George Stino, ediție îngrijită de nonagenarul Eugen Dimitriu, scriitor care a făcut un mare efort și a fost prezent la gală. Prezentarea cărții a fost făcută de prof. dr. Elena Brândușa Steiciuc, care a spus că „Restituiri este un volum de memorialistică, traduceri, corespondență, editat de Eugen Dimitriu, dar scrierile îi aparțin fălticeneanului Aurel George Stino, profesor de franceză la Liceul <Nicu Gane> în perioada interbelică și în anii de după Al Doilea Război Mondial, cel care a format un număr mare de tineri în dragostea pentru limba lui Voltaire”. Gala, un eveniment în care s-a premiat„excelențaîn scrisul bucovinean", dupăcum a spus poeta Carmen Veronica Steiciuc,a fost organizată de Societatea Scriitorilor Bucovineni, în parteneriat cu Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava.
Premiile Societății Scriitorilor Bucovineni pentru anul 2015
Societatea Scriitorilor Bucovineni, prin vocea poetei Carmen Veronica Steiciuc, aanunțat premiile care au fost acordate pentru cele mai importante apariții editoriale din anii 2015 și 2016, care poartă semnătura membrilor SSB, dar și premiile speciale și de excelență Opera Omnia și Bucovina, acordate pentru întreaga activitate desfășurată în spațiul literar bucovinean. Premiile Societății Scriitorilor Bucovineni pentru anul 2015: Premiul pentru Debut – Poezie: Mădălina Grosu din Suceava, pentru volumul Oameni pe gheață, Editura Vinea, București. Premiul pentru Poezie: Mihaela Grădinariu din Râșca, pentru volumul Aspida Mireasă, Editura Timpul, Iași. Premiul pentru Publicistică: Lucia Olaru Nenati din Botoșani, pentru volumul Scrisori din prezentul meu, Editura Media Press, Botoșani. Premiul pentru Publicistică: Cezar Straton din Suceava, pentru Struțocămila, Editura Opera Magna, Iași. Premiul pentru Critică Literară: Sabina Fînaru din Suceava, pentru volumul Revelațiile intimității. Studii despre Mircea Eliade, Editura Paralela 45, Pitești. Premiul pentru Proză: Ioan Ticalo din Râsca, pentru volumul Altă lume…, Editura Biblioteca Miorița, Câmpulung Moldovenesc. Premiul Opera Omnia: Ion Paranici din Suceava. Premiul Bucovina: Mihai Camilar din Gura Humorului.
Premiile Societății Scriitorilor Bucovineni pentru anul 2016
Au fost decernate, apoi, Premiile Societății Scriitorilor Bucovineni pentru anul 2016: Premiul pentru Poezie: Constantin Hrehor din Grănicești, pentru volumul Stup în delir, Editura Timpul, Iași. Premiul pentru Poezie: Viorica Petrovici din Suceava, pentru volumul Roata de circ, Editura Ateneul scriitorilor, Bacău. Premiul pentru Publicistică: Artemisia Ignătescu din Câmpulung Moldovenesc, pentru volumul Lecții de viață, Editura Biblioteca Miorița, Câmpulung Moldovenesc. Premiul pentru Critică Literară: Mircea A. Diaconu din Suceava, pentru volumul Biblioteca Română Postbelică, Editura Universității "Ștefan cel Mare", Suceava. Premiul pentru Istorie Literară, Cultură și Civilizație: Nicolae Cârlan din Suceava, pentru volumul Relevanţe și semnificații, Editura Lidana, Suceava. Premiul pentru Literatura Pentru Copii: Gheorghe Vicol din Vatra Dornei, pentru volumul Crângul fermecat, Editura Armonii cultural, Adjud. Premiul pentru Promovarea Culturii Bucovinene: Paraschiva Abutnăriței din Vatra Dornei. Premiul Opera Omnia: Elena Maria Cușnir din Suceava. Premiul Bucovina: Eugen Dimitriu din Suceava.
Cezar Straton: „Orice recunoaștere de acest gen este onorantă pentru un condeier"
Scriitorul Cezar Straton a primit Premiul pentru Publicistică pentru Struțocămila, volum care se numește la fel ca și titlul rubricii din Săptămânalul Jupânu – Suceava, rubrică realizată de autor de circa șapte ani, săptămână de săptămână. „Din acele materiale am ales, destul de greu, (nu-i ușor să-ți autoevaluezi articolele), materiale care pot face față timpului și merită să intre și în coperțile unei cărți. Premiul primit, aș fi ipocrit să spun că nu mă bucură. Orice recunoaștere de acest gen este onorantă pentru un condeier. Au mai fost premii, și din partea Uniunii Scriitorilor, dar acesta, fiind acordat de juriul SSB, societate cu veche tradiție, reînviată acum câțiva ani, este o onoare pentru mine”, a completat Cezar Straton.