Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXVII-a, s-a desfăşurat anul acesta sub semnul unităţii. Începute pe 14 ianuarie, la Călineşti Cuparencu şi Putna, manifestările au continuat luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, când s-au împlinit 168 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, la ora 10:00, cu depuneri de coroane de flori ale oficialităţilor locale şi judeţene, instituţii de cultură, ONG-uri la bustul poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava.
Poeta Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, coordonatoarea festivalului literar de 15 ani, a spus că începem Anul Centenarului „printr-o unire prin Eminescu”. Aceste cuvinte, a mai spus Carmen Veronica Steiciuc, îi aparţin prof. universitar dr. Ştefan Munteanu, din Bacău, câştigătorul Premiului de excelenţă „Mihai Eminescu” pentru cea mai bună carte de exegeză eminesciană publicată în 2017, care este de părere că ”existăm în Europa uniţi prin Eminescu”.
Premiul Special „Mihai Eminescu”, post-mortem, i-a fost acordat poetului Roman Istrati
Festivalul literar „Mihai Eminescu” Suceava se diferenţiază de celelalte acţiuni dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, a mai spus Carmen Veronica Steiciuc, prin faptul că la Suceava se premiază cărţile de exegeză eminesciană pe 2017. ”Vă felicit pentru felul în care îl slujiţi pe Eminescu. Sunt la Suceava pentru a lansa o carte. Văd că este una norocoasă şi atunci sunt fericit. Sunt bucuros şi vă promit că mai vin de câte ori mă chemaţi”, a spus prof. universitar dr. Ştefan Munteanu. Premiul Special „Mihai Eminescu” pentru promovarea operei şi biografiei eminesciene, acordat ca şi Premiul de excelenţă „Mihai Eminescu” de Societatea Scriitorilor Bucovineni, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, s-a oferit anul acesta, post-mortem, unui membru fondator al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, „colegul şi prietenul nostru Roman Istrati, cel care toată viaţa şi-a dedicat-o culturii, în special desfăşurării şi continuităţii acestui festival literar din iarnă”, după cum a spus Carmen Veronica Steiciuc.
„Rugăciunea unui dac”
Un moment artistic emoţionant a fost susţinut la bustul poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava de eleva Adela Şulea, care a recitat „Rugăciunea unui dac”, de Mihai Eminescu. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus despre poetul Mihai Eminescu că este un „simbol al unităţii, al patriotismului”.
Gheorghe Flutur a completat că pe 15 ianuarie, la Viena, a avut loc, de asemenea, o ceremonie de depunere de coroane la statuia lui Eminescu din Stadtpark. Bustul lui Mihai Eminescu a fost amplasat în unul din parcurile centrale din capitala Austriei, în anul 2013. Statuia realizată în bronz de un sculptor român stabilit din 1986 la Viena, Virgilius Moldovan, este în faţa bisericii româneşti. O delegaţie a Consiliului Judeţean Suceava s-a aflat, pe 15 ianuarie, la Cernăuţi, tot pentru a depune coroane de flori la bustul marelui poet. ”Nimic nu este prea mult pentru a omagia acest geniu. În acest an centenar, să ne amintim cât de mult a iubit Eminescu Bucovina şi cât de frumos a scris despre Bucovina. Avem această obligaţie să-l omagiem şi să-l folosim ca model, pentru că din zona aceasta binecuvântată izvorăsc mereu talente, şi poate nu întâmplător”, a concluzionat Flutur.
Manifestări culturale diverse
Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXVII-a, a debutat pe 14 ianuarie, la Şcoala Călineşti Cuparencu, cu manifestări culturale dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, un recital-spectacol susţinut de elevi ai şcolilor din Călineşti Cuparencu, Şerbăuţi şi Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava, şi a continuat cu depunere de coroane de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din Călineşti Cuparencu. La ora 13.00, la Mănăstirea Putna, s-au depus coroane de flori omagiale la bustul poetului din incinta Mănăstirii Putna, s-a ţinut o slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu, s-au decernat premiile „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană pe 2017, urmate de un microrecital susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale Putna.
Festivalul a continuat ieri la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava: „Sub semnul Poetului. Moment artistic. Vernisare expoziţie Mihai Pânzaru PIM. Actualitatea lui Eminescu: Ştefan Munteanu, Iulia Murariu, Vianu Mureşan; la ora 15.00: Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava - Prezentarea Revistei „Bucovina Literară” nr. 11-12/ 2017. Lansări de carte. Editura invitată: Eikon. Prezentare Valentin Ajder. La ora 19.00, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, în spaţiul expoziţional, a avut loc un spectacol-lectură din lirica eminesciană; Filme documentare: „Eminescu în rock & folk” şi „Despre începutul şi apogeul folk-ului românesc”. Invitaţi au fost Doru Ionescu şi Valentin Ajder.
Printre invitaţii celei de-a XXVII-a ediţii s-au numărat: prof. univ. dr. Ştefan Munteanu, laureatul din acest an al festivalului eminescian, Vianu Mureşan, filosof, scriitor, care şi-a dedicat o mare parte din viaţă cercetării eminesciene şi nu numai, Valentin Ajder, directorul editurii Eikon, Liviu Papuc, istoric şi critic literar de la Iaşi, Olga Iordache, Iulia Murariu, Doru Ionescu. Adrian Dinu Răchieru, Vasile Spiridon etc.
Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXVII-a, este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Mănăstirea Putna, Primăria comunei Putna şi Primăria comunei Şerbăuţi.