Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 6 (6716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Glorie eternă eroilor Primului Război Mondial”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus recent în circulaţie emisiunea de mărci poştale „Glorie eternă eroilor Primului Război Mondial”, dedicată ostaşilor care au luptat pentru idealul înfăptuirii României Mari.

Cimitirele în care odihnesc eroii Războiului de Întregire sunt adevărate locuri ale memoriei naţionale. La Cimitirul Şerban Vodă - Bellu din Bucureşti, pe lângă mormintele unor personalităţi marcante ale vieţii culturale sau politice, se află şi locurile de odihnă veşnică ale unor ofiţeri care au luptat în Primul Război Mondial: generalii Ioan Dragalina, David Praporgescu şi Radu R. Rosetti, precum şi colonelul Constantin Nazarie, preot militar.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrat cu portretul generalului Ioan Dragalina. Născut la Caransebeş, la 16 decembrie 1860, a absolvit Academia Militară din Viena, însă demisionează din armata austro-ungară în 1887, nemulţumit de discriminarea ofiţerilor români. S-a mutat în România, unde s-a remarcat prin activitatea din fruntea Şcolii Militare de Infanterie Bucureşti, fiind răsplătit cu Ordinul Steaua României. În 1915 a fost avansat la gradul de general, iar în vara anului 1916 a luptat cu eroism pentru eliberarea Banatului. Şi-ar fi dorit să intre triumfător în Caransebeşul natal, însă este mutat pe defileul Jiului, pentru a opri ofensiva germană. A fost împuşcat pe câmpul de luptă, la 12 octombrie 1916, iar rănile i-au adus sfârşitul.

Portretul generalului David Praporgescu este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei. S-a născut la 10 decembrie 1865, la Turnu Măgurele, formându-se iniţial ca învăţător. Ulterior a făcut studii militare în ţară şi în şcoli occidentale, devenind unul dintre cei mai valoroşi ofiţeri de cavalerie ai armatei. A fost şi un excelent profesor la Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie din Bucureşti şi la Şcoala Superioară de Război. Înainte de intrarea României în conflagraţia mondială, a fost avansat la gradul de general şi a primit misiunea să apere linia Dunării, în Oltenia. La jumătatea lunii septembrie 1916 a fost mutat însă pe frontul de la sud de Sibiu, armata având nevoie de gândirea sa strategică pentru a stăvili contraofensiva germană. A murit pe câmpul de luptă, la 30 septembrie 1916.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei prezintă portretul generalului Radu R. Rosetti. Născut la 20 martie 1877, la Căiuţi (jud. Bacău), era descendentul unei familii aristocratice, cu origini genoveze. În copilărie a primit educaţie aleasă, intrând în armată la recomandarea părinţilor, după ce a terminat Şcoala de Poduri şi Şosele. A fost cantonat pe frontul din Moldova, însă o rană din bătălia de la Mărăşeşti l-a scos din luptă. Ulterior a acţionat pe linia diplomaţiei militare. S-a înrolat în armata franceză şi a fost omul de legătură dintre Guvernul român şi generalul Henri Mathias Berthelot. După război s-a consacrat ca scriitor şi istoric, fiind primit în Academia Română. Arestat de regimul comunist, a murit la închisoarea Văcăreşti (2 iunie 1949).

Portretul preotului Constantin Nazarie se află pe timbrul cu valoarea nominală de 16,00 lei. S-a născut la 16 martie 1865, la Vultureni (jud. Galaţi), pregătindu-se în şcolile teologice din Moldova, dar şi la Academia Teologică din Kiev. În anul 1898 a fost numit director al Seminarului Central din Bucureşti, excelând şi în activitatea publicistică în domeniul teologic. În mai 1915, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a numit protopop al preoţilor din armată, cu gradul de colonel. În timpul războiului a pus bazele Serviciului Religios al Armatei, reuşind să convingă corpul ofiţeresc să accepte în teatrele de operaţiuni prezenţa preoţilor. După război a continuat activitatea didactică la Facultatea de Teologie din Bucureşti. A murit la 21 martie 1926.

Emisiunea filatelică are un tiraj total de 56.740 de timbre. Au fost realizate şi 810 seturi FDC (două plicuri), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Glorie eternă eroilor Primului Război Mondial”.
 Vizualizări articol: 1320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Emisiunea de mărci poştale „Glorie eternă eroilor Primului Război Mondial”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei