Remus Sebastian Crăciun (Sebi), în vârstă de 15 ani, elev al Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, şi-a lansat marți, 5 decembrie, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, cel de-al cincilea volum de poezii, „DEmers”. Cartea este de fapt „un demers”, o acţiune pe care Sebi o face pentru a învinge tetrapareza spastică de care suferă. Fiecare carte vândută înseamnă un pas înainte în lupta sa cu boala nemiloasă care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile în primii 10 ani de viaţă. Recuperările costisitoare, precum şi medicaţia de care Sebi are nevoie depăşesc cu mult posibilităţile materiale ale familiei Crăciun.
Un vulcan de voie bună și optimism
Ca de fiecare dată, întâlnirile cu Sebi Crăciun sunt o bucurie, o desfătare a sufletului, o lecție de optimism, de putere interioară, de cum poți să învingi prin versuri și umor, prin abilități, dizabilitatea, boala. Prieteni mai vechi sau mai noi, oameni care i-au fost alături lui Sebi și mamei lui, Anca Crăciun, președinta Asociației ”Freamăt de speranță” Câmpulung Moldovenesc, în ultimii patru ani și jumătate de când Sebi este el însuși o poveste prin voința imensă de a-și învinge boala „prin poezie, vers și rimă”(prezentatoarea evenimentului, jurnalista Adriana Dascălu Bulină - Intermedia TV, care a fost și organizatorul evenimentului cultural de marți, Brîndușa Sorina Bialy - DGASPC Suceava etc.) au venit cu drag la ”Demersul” micului scriitor bucovinean. Sebi a fost „un adevărat vulcan de voie bună și optimism”și a făcut ca seara de marți să rămână de neuitat pentru toți cei care s-au implicat sufletește în formarea lui atât ca poet, cât și ca om. Sebi a evoluat foarte mult în ultimii ani, fapt sesizat de public. Adolescentul pășește tot mai încrezător alături de Anca Crăciun, mama lui, care a fost ca de fiecare dată lângă el și a transmis publicului un mesaj emoționant cu privire la felul în care privea lucrurile înainte de a fi mama unui copil special: ,,Treceam grăbită pe lângă copiii bolnavi, îi vedeam în scaunul cu rotile și spuneam un <vai, săracul>, văzându-mi apoi de drumul meu, de viața mea. Cu toții tindem să facem acest lucru și îi rog pe părinții celorlalți copii cu dizabilități care se află la început de drum să aibă răbdare cu lumea din jur, fiindcă nici noi nu suntem altfel. Și noi am fost la fel de reci până să avem acești copii speciali”.
2.200 de lei, din vânzarea cărților, în seara de Moș Nicolae
Cu umor, Sebi Crăciun a spus că se simte important și se bucurăde notorietate, deoarece în luna decembrie mari artiști, el și Ștefan Hrușcă, sunt invitați la evenimente culturale, după care a făcut o scurtă incursiune printre versurile sale menite să trezească conștiința tuturor, specificând faptul că e nevoie de noi, de noi toți să fim alături de oamenii care se află în necaz pe tot parcursul anului, și nu doar în preajma sărbătorilor. Prezentarea lui Sebi și poeziile lui au fost armonizate de muzica profesorului Johannes Raimund Onesciuc (pian) și Lăcrămioara Crețu (oboi). Tenorul și caricaturistul Sorin Ursan Delaclit a fost și de această dată alături de Sebi și a făcut pe coperta cărților vândute portretele celor ce au cumpărat cartea. La sfârșit, în sesiunea de autografe, a venit și Moș Nicolae, care a fost încărcat de cărți și dulciuri. Sebi a adunat marți seară, în ajun de Moș Nicolae, din vânzarea cărților, 2.200 de lei, bani atât de necesari recuperărilor ce urmează să le facă în anul 2018.