Iarna e anotimpul poveștilor spuse la gura sobei. Ieri, acestea au fost spuse cu mult talent și dăruire de doi tineri frumoși – actorii Clara Popadiuc și Răzvan Bănuț, unui numeros grup de copii, însoțiți de adulți, la Biblioteca Bucovinei, în Sala de artă „Elena Greculesi”, în cadrul unei lăudabile inițiative - "Ora poveștilor".
Fermecătoarea călătorie în lumea minunată a poveștilor a avut loc la 130 de ani de la moartea lui Petre Ispirescu. Cunoscutul editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf, ale cărui povești au marcat copilăria fiecăruia dintre noi, atât din cărți, cât și din filme și spectacole de teatru, a încetat din viaţă la 27 noiembrie 1887.
Petre Ispirescu este cunoscut mai ales datorită activităţii sale de culegător de basme populare româneşti: ,,Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, ,,Prâslea cel voinic şi merele de aur”, ,,Aleodor Împărat”, ,,Greuceanu”, ,,Înşir-te mărgăritare”, ,,Sarea-n bucate”, pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.
Opera lui Petre Ispirescu este una din cele mai însemnate opere ale literaturii române mai ales datorită lucrării sale principale, culegerea Legende sau basmele românilor, ce cuprinde 37 de basme.
Prin astfel de evenimente, Biblioteca Bucovinei ,,I.G.Sbiera” își propune să trezească în sufletele curate și avide de cunoștere ale copiilor dorința de a se apropia de carte, dorința de a citi, respectul față de carte și încurajarea exprimării libere.
Vârsta copilăriei este cea mai favorabilă perioadă pentru acumularea unor impresii puternice, este vârsta imaginației, a visării și a jocului. Lectura influențează formarea personalității copilului, educația și cunoașterea, iar abilităţile de lectură deprinse în copilărie devin o pasiune pentru tot restul vieţii.