Remus Sebastian Crăciun (Sebi), în vârstă de 15 ani, elev al Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, a făcut săptămâna trecută un maraton prin mai multe unităţi şcolare sucevene, prilej cu care şi-a lansat cel de-al cincilea volum de poezii, „DEmers”. Cartea este de fapt „un demers”, o acţiune pe care Sebi o face pentru a învinge tetrapareza spastică de care suferă. Fiecare carte vândută înseamnă un pas înainte în lupta sa cu boala nemiloasă care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile în primii 10 ani de viaţă. Recuperările costisitoare, precum şi medicaţia de care Sebi are nevoie depăşesc cu mult posibilităţile materiale ale familiei Crăciun.
Frânturi de viaţă, pe acorduri de chitară
Sebi a ales să meargă cu ajutorul cărţilor vândute, ,,numărând paşi”, precum spune titlul penultimei cărţi, ,,Numărătorul de paşi”. Săptămâna trecută, mai mulţi liceeni şi elevi de gimnaziu din municipiul Suceava au primit cu bucurie proiectul Asociaţiei Freamăt de Speranţă, intitulat ,,DEmers pentru Sebi în şcoli şi licee”, proiect prin care Sebi Crăciun, însoţit de cantautorul primelor sale poezii puse pe muzică, Armin Ivan, oferă un spectacol, prin care îşi prezintă cartea recitând şi povestindu-le copiilor în acorduri de chitară ,,frânturi din a sa viaţa”, cum singur mărturiseşte.
DEmersul a ajuns la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza”, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi la şcoala de unde a pornit acest DEmers frumos, Şcoala Gimnazială Nr. 9 „Ion Creangă”, unde Sebi a fost nevoit să susţină trei reprezentaţii într-o singură zi, datorită numărului mare de elevi care au dorit să-l asculte. La Şcoala Nr. 9, Sebastian Crăciun a avut ocazia de a-i îmbrăţişa la propriu pe elevii clasei a V-a, care în urmă cu trei săptămâni au fost alături de copiii cu dizabilităţi din Asociaţia Freamăt de Speranţă (de la distanţă), la evenimentul ,,Îmbrăţişări gratuite”, dăruind în semn de solidaritate şi ei îmbrăţişări trecătorilor din municipiul Suceava şi donând 200 de euro pentru proiectul „Clinica de Recuperare din Bucovina”, proiect derulat de Asociaţia Freamăt de Speranţă, în parteneriat cu Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc.
Aproape 400 de cărţi scrise de Sebi, cumpărate de elevii suceveni
Anca Crăciun, mama lui Sebi şi preşedinta Asociaţiei Freamăt de Speranţă, ne-a spus că fiind un proiect educaţional-caritabil, elevii nu au rămas insensibili şi cu lacrimi în ochi au cumpărat, la final, una dintre cărţile scrise de Sebi. Aproape 400 de cărţi au fost achiziţionate săptămâna trecută de elevii suceveni, care au dovedit că nu sunt nici pe departe insensibili la durerea aproapelui, copii care au plecat acasă cu o lecţie de viaţă, o carte şi un prieten, Sebi, căruia mulţi i-au scris apoi în privat mesaje pe reţelele de socializare în care surprind bucuria lor de a-l cunoaşte şi de a descoperi că problemele lor sunt banalităţi şi că este esenţial să se bucure de viaţă, aşa cum le-a spus şi Sebi în poezia sa: ,,Nu căuta să te jeleşti / Că nu ai bogăţie, / Ci bucură-te că trăieşti, / Şi crede cu tărie. / Credinţa este mângâiere, / Speranţa-i alinarea / Şi amândouă-s o avere / Cât nu cuprinde marea!”.
Sebi ne-a spus că este decis să continue DEmersul său de a face lumea mai bună, fie şi pentru o oră, şi în măsura timpului liber va răspunde prezent şi la alte astfel de invitaţii.
Lansare de carte, la Muzeul de Istorie
Cei care vor dori să-l cunoască pe Sebi, să-i cunoască povestea şi să-i cumpere o carte, o pot face marţi, 5 decembrie, la ora 17:00, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, unde Televiziunea Intermedia Suceava va organiza un eveniment de lansare a cărţii „DEmers”, la care sunt invitaţi şi Armin Ivan, cantautorul primelor poezii scrise de Sebi şi puse pe muzică, profesorul Johannes Raimund Onesciuc şi Sorin Ursan Delaclit, tenor şi grafician sucevean.