Actriţa Maia Morgenstern şi actorii din spectacolul „Maitreyi”, care s-a jucat marţi seară, 10 octombrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, au fost aplaudaţi la scenă deschisă, minute în șir, de sute de suceveni. Actorii au fost ovaţionaţi și rechemaţi pe scenă de public, în semn de respect pentru actul cultural de excepţie pe care l-au oferit în cele două ore de spectacol. A fost prima piesă de teatru din stagiunea de toamnă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava și s-a dovedit a fi un mare succes, publicul bucurându-se de momente unice, pline de mister, exotism, emoţie, create de actriţa Maia Morgenstern, care a interpretat rolul Maitreyi la 60 de ani, alături de fiica ei, Cabiria Morgenstern, în rolul Maitreyi la 16 ani, fiul Tudor Aaron Istodor, în rolul lui Mantu, verişorul lui Maitreyi, împreună cu actori mari ai scenei românești, precum Vlad Zamfirescu, în rolul lui Allan (Mircea Eliade), Doru Ana, în rolul lui Narendra Sen, tatăl lui Maitreyi, alături de Teodora Calagiu - Srimati Devi, mama lui Maitreyi, Miral Solcanu – Chabu, sora lui Maitreyi în vârstă de 8 ani, Carla Maria Teaha – Lilu, verişoara lui Maitreyi, Radu Micu – Harold, prietenul lui Eliade, Mădălina Dorobanţu – servitoarea.
O iubire, două culturi diferite
Spectacolul are la bază o dramatizare dublă, realizată după romanul „Maitreyi”, de Mircea Eliade, cu intervenţii din „Dragostea nu moare”, de Maitreyi Devi, personajul real din India. Este prima dată când aceste două puncte de vedere se întâlnesc pe o scenă de teatru. Publicul a fost fascinat de exotismul poveştii de iubire dintre Allan (Mircea Eliade), interpretat de actorul Vlad Zamfirescu, şi Maitreyi, rol interpretat de tânăra studentă la actorie Cabiria Morgenstern, pe care scriitorul o cunoaşte pe când aceasta avea 16 ani. Între cei doi a existat o poveste de iubire în vremea în care erau foarte tineri. Mircea Eliade avea 23 de ani, era talentat, carismatic și hotărât să studieze filosofia indiană și limba sanscrită cu profesorul Surendranath Dasgupta, în Calcutta. Indianca Maitreyi avea doar 16 ani, era inteligentă, cu veleităţi literare, cu un volum de poezii deja publicat, discipolă al lui Rabindranah Tagore. După ce a fost convins de profesor să locuiască la el în casă, tânărul Eliade se îndrăgostește de Maitreyi Devi. Tinerii petreceau mult timp împreună: Eliade învăţa bengaleză de la Maitreyi, iar indianca învăţă limba franceză de la Mircea Eliade. Dragostea celor doi tineri proveniţi din lumi complet diferite, din culturi diferite, cultura indiană și cultura occidentală, se întrerupe brusc, după ce tatăl indiencei află de relaţia dintre „ucenicul european” și fiica lui. Lui Eliade i se cere să părăsească casa și să nu mai ia legătura cu nici un membru al familie. Legătura dintre cei doi a rămas undeva, în cămara sufletului fiecăruia, şi cei doi s-au revăzut, pentru prima oară după despărţire, la Chicago, după aproape 43 de ani, aceasta fiind și scena de final din spectacol.
Mesagerul poveştii de iubire adevărate, Maia Morgenstern
Prezenţa marii actriţe Maia Morgenstern, care a interpretat rolul Maitreyi la 60 de ani, în mijlocul sucevenilor, la propriu, pentru că a trecut printre spectatori, până să ajungă pe scenă, la debutul spectacolului, misterioasă, îmbrăcată în sari, a emoţionat şi a fascinat. Timbrul vocal, inflexiunile din voce, mimica, toate au făcut ca publicul să vibreze și să fie parte din poveste. Maia Morgenstern dă citire, din fotoliul pe care stă pe tot parcursul spectacolului, din scrierile ei, adevărului poveştii lor de iubire, „aşa cum s-a întâmplat”, prin vocea-i inconfundabilă. Eliade a scris „Maitreyi” după ce a fost dat afară din casa familiei lui Narendra Sen. În replică, ea a scris „Dragostea nu moare”, supărată, indignată de apariţia romanului lui şi de toate fanteziile de amor pe care le mărturiseşte şi care o au ca personaj central. Luminile, muzica, coregrafia, decorul, costumele, toate au fost alese cu mare atenţie, astfel că o poveste exotică de iubire s-a transformat într-un spectacol de teatru de un real succes.