Câteva zeci de suceveni au aplaudat entuziasmați și au apreciat evoluția tenorului Rudolf Buchman şi a pianistului Nicolae Constantinescu, ambii suceveni, care au oferit publicului, la sfârșitul săptămânii trecute, o seară de muzică franceză, la Aşezământul social-cultural al Bisericii „Sf. Înviere” (Trei Clopote) Suceava. Pentru o oră și jumătate, publicul s-a rupt de tumultul angoasant de zi cu zi, și-a lăsat mintea și sufletul să zboare spre visare pe acordurile muzicii semnate de mari compozitori, precum George Enescu, Maurice Ravel, Jules Massenet, Hector Berlioz, Henri Duparc, în interpretări de excepție. Concertul a debutat cu Toccata din Suita pentru pian op.10 în interpretarea tânărului pianistului Nicolae Constantinescu, student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, specializarea pian. Născut în anul 1996, Nicolae Constantinescu a urmat clasele I-X la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, clasa profesor Alla Bivol, şi clasele XI-XII la Colegiul Naţional de Arte ”Dinu Lipatti”, clasa profesor Victor Lupan. Din 2016 este student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, specializarea pian, clasa profesor Viniciu Moroianu.
Seara de muzică franceză a continuat cu interpretările tenorului Rudolf Buchman, acompaniat la pianină (instrument achiziționat de Aşezământul social-cultural al Bisericii „Sf. Înviere” Suceava) de Nicolae Constantinescu. După fiecare moment muzical, publicul a aplaudat îndelung evoluția celor doi artiști suceveni, pe care cu toții ne dorim să-i mai vedem și să-i mai ascultăm în concerte organizate la Suceava. Tenorul Rudolf Nicolae Buchman s-a născut în municipiul Suceava şi s-a format la Conservatoire National de Région de la Nisa, Franţa, şi la prestigiosul Conservatorio „Giuseppe Verdi” din Milano, Italia. Ulterior s-a perfecţionat în ansamblurile de tineri artişti lirici de pe lângă Teatrul Goldoni din Livorno şi Teatro Comunale “Mario del Monaco” din Treviso, Italia, şi în cadrul cursurilor de măiestrie artistică conduse de artişti de renume precum Visarion Hutu, Sonia Turchetta, Mary Lindsay, Ileana Cotrubaş, Mariana Nicolesco, Roberto Scandiuzzi şi alţii. Cercetătorneobosit, Rudolf Buchman parcurge permanent și un eclectic repertoriu de concert (vocal-simfonic și de muzicăde cameră) în peste douăsprezecelimbi, începândcu muzica barocului napolitan și ajungândpânăla repertoriul american al secolului XIX. Activitatea artistică i-a fost încununată cu Primul Premiu “Galliano Masini” (Livorno, 2011) și cu Premiul al III la Concursul Național al Liedului Românesc (Brașov, 2012).
„Chipuri în timp - inocenţă şi înţelepciune”, la Aşezământul social-cultural al Bisericii „Sf. Înviere”
Seara de muzică franceză a fost simțită de spectatori ca o „gură de aer proaspăt", ca o „oază de bucurie, de cultură, de frumos", oferită cu generozitate de organizatori. La cererea publicului, ca răspuns la aplauzele pline de admirație ale spectatorilor, cei doi artiști au oferit un bis, după care toată lumea s-a ridicat în picioare și i-a aplaudat la scenă deschisă. Pentru artiști a fost o emoție aparte, pentru că au evoluat în fața publicului de acasă, iar emoțiile au fost mult mai mari. Printre spectatori s-au aflat și preotul protopop Vasile Irimia, împreună cu fiul său, pr. Dumitru Irimia, parohul Bisericii "Învierea Domnului" din Suceava, organizatorii evenimentului cultural. Sucevenii care au ales să participe vineri la seara de muzică franceză au avut posibilitatea să vadă și o expoziție de excepție, “Chipuri în timp - inocenţă şi înţelepciune”, sub semnătura artistului plastic Aida Şuşter, expoziţie completată de o serie de portrete realizate de Alexandra Calistru. Expoziția a fost adusă de la Muzeul de Istorie Suceava, unde a fost vernisată cu ceva timp în urmă, fiind organizată de Muzeul Bucovinei, Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie Suceava, în colaborare cu Coaliţia pentru Familie. Înainte de concert, pr. Dumitru Irimia le-a vorbit celor prezenți despre fiecare lucrare expusă pe pereții Aşezământuluisocial-cultural al Bisericii „Sf. Înviere” Suceava, despre cele „29 de chipuri de Oameni, de repere ontologice şi identitare pentru români şi pentru ortodoxie în sens mai larg", printre care se numără părintele Dumitru Stăniloae, părintele Sofian Boghiu, Vasile Voiculescu, părintele Adrian Făgeţeanu, părintele Arsenie Papacioc, Nichifor Crainic, Petre Ţuţea, dar și părintele Iulian Prodromitu (duhovnicul românilor de la Muntele Athos, născut în Vorona Botoşanilor) şi părintele Rafail Noica (fiul filosofului Constantin Noica).