Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 sep 2017 - Anul XXII, nr. 201 (6617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cartea de istorie

„Polonia între Est și Vest: 1918 - 2016”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Abia am semnalat zilele trecute apariția cărții „Germanitatea în culpă: Deportarea germanilor din România la muncă forțată în Uniunea Sovietică”, care-l are ca autor pe istoricul dr. Daniel Hrenciuc, și profesorul rădăuțean mi-a oferit un alt volum care a văzut recent lumina tiparului.

Este vorba de lucrarea „Polonia între Est și Vest: 1918 - 2016”, care poartă eticheta Editurii Mega din Cluj-Napoca, o carte care, așa cum subliniază autorul, „se dorește a fi un demers recuperatoriu, necesar în baza valorificării surselor de arhivă, a documentelor publicate, a monografiilor, studiilor și articolelor publicate pe acestă temă în spațiul istoriografic românesc și polonez, dar mai ales în spațiul istoriografic occidental”.

Lucrarea cu care prof. dr. Daniel Hrenciuc și-a propus să întâmpine Ziua Independenței Poloniei (11 noiembrie - când, în anul 1918, statul polonez a reapărut pe harta statelor europene independente, după 123 de ani în care teritoriul a fost împărțit între Imperiul Austro-Ungar, Prusia și Rusia) sintetizează în cele peste 350 de pagini istoria frământată a unei țări „așezată între Germania și Uniunea Sovietică, două puteri cu declarate intenții revizioniste față de frontierele sale”.

Daniel Hrenciuc, care a acordat în studiile sale o atenție specială poporului polonez, relațiilor româno-polone, dar și minorității poloneze din Bucovina și România (vezi volumele „Un destin pentru istorie: Polonezii în Bucovina 1774 - 2008”, „România și Polonia 1918-1931 - Relații politice, diplomatice și militare”, „Vizitele regilor României în A Doua Republică Poloneză”, „Polonezii din România (1918 - 1980): de la Regat la Republica socialistă”...) analizează un secol de istorie în XVI capitole (Frontierele Poloniei la Conferința Păcii de la Paris / 1919 - 1920, Războaiele pentru granițe / 1918 - 1923, Dificultățile independenței, În căutarea securității: Diplomația poloneză / 1918 - 1926, „Revoluția morală” - Câteva considerații, Politica externă a Republicii a II-a Polone / 1926 - 1939, Polonia fără Jozef Pilsudski, Minoritățile naționale, Cieszyn, 1938: Soluția poloneză, A patra împărțire a Poloniei, Considerații asupra relațiilor polono-sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Insurecția de la Varșovia / 1 august - 2 octombrie 1944, De la o conferință la alta: Problema poloneză în cadrul conferințelor internaționale, Republica Populară Polonă, Octombrie polonez, Republica a III-a Polonă).

Un secol de istorie în care Polonia, refăcută ca stat după 123 de ani, a încercat să-și recupereze teritoriile, a experimentat regimuri politice, și-a găsit liderul providențial (Jozef Klemens Pilsudski) și și-a reconfigurat structurile politice și administrative, a trăit iluzii și deziluzii și a îndurat ororile celei de-a doua mari conflagrații mondiale, s-a repliat sub regimul comunist, s-a revoltat, a cunoscut restricțiile legii marțiale, dar și victoria „Solidarității” sprijinită de Biserica romano-catolică, și-a găsit drumul spre libertate și, așa cum scrie autorul cărții, „s-a reinventat și s-a impus drept un model politic, economic și administrativ pentru statele din regiune, integrându-se în NATO și Uniunea Europeană, dezvoltându-se și asumându-și un rol de autentic lider regional”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Polonia între Est și Vest: 1918 - 2016”.
 Vizualizări articol: 1361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Polonia între Est și Vest: 1918 - 2016”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei