Muzeele din Fălticeni au participat pentru prima dată la manifestarea desfăşurată la nivel european sub titlul Noaptea Muzeelor. Parteneriatul dintre Muzeul de Artă “Ion Irimescu” şi Muzeul Bucovinei a adus în urbea de pe Şomuz numeroşi suceveni, care au avut transport gratuit la Fălticeni, dar şi vizitatori din alte localităţi aflaţi în trecere.
Încă de la debutul programului sute de oameni s-au îndreptat spre cele trei muzee fălticenene deschise sâmbătă noaptea (Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” şi Galeria Oamenilor de Seamă), pentru a descoperi literatura, arta, frumosul şi natura. Cel mai vizitat de către adulţi a fost Muzeul “Ion Irimescu”, printre cei prezenţi fiind şi mulţi fălticeneni care au precizat că nu au mai intrat în acest muzeu de când a fost renovat, unii dintre ei motivând şi faptul că preţul unui bilet (12 lei) nu le-a permis până acum să calce pragul uneia dintre cele mai valoroase colecţii de autor din ţară.
Cei mici “au sunat adunarea” în faţa blocului, exclamând: “Hai la peştişori că-i gratis”. Singuri sau împreună cu părinţii ori bunicii s-au îndreptat spre Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, unde s-au reîntâlnit cu mirajul lumii subacvatice.
Nici Galeria Oamenilor de Seamă nu a fost ocolită, însă aici numărul vizitatorilor nu a fost atât de mare.
După cum ne-a informat pr. Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, două autocare au asigurat transportul fălticenenilor la orele 17.30 şi 21.30 spre Suceava, unde persoanele interesate au putut să viziteze Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun.
Pr. Teodor Brădăţanu a precizat: “<Bun venit în artă> este mottoul muzeului nostru şi urarea cu care îi întâmpinăm pe toţi cei care ne vizitează. Ne bucurăm că avem un număr atât de mare de vizitatori, evenimentul a luat amploare, iar Noaptea Muzeelor devine din ce în ce mai cunoscută şi la Fălticeni. O parte dintre vizatorii noştri au plecat la Suceava prin intermediul autocarelor puse la dispoziţie de sponsorul nostru şi o parte dintre suceveni au venit la Fălticeni cu autocarele puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean.
Pentru seara aceasta ne-am propus să stăm cu uşa muzeului deschisă până la ora 24,00 pentru a vedea până unde duc curiozitatea şi intenţia fălticenenilor de a vizita muzeul, până la o oră târzie, având în vedere că este prima dată când muzeele fălticenene se pot vizita noaptea. Muzeul pe care îl conduc are şi avantajul că este scos în evidenţă de un excelent sistem de iluminat, stârnind curiozitatea mai ales pentru cei care vin pentru prima oară să ne viziteze. Muzeul rămâne o atracţie vie prin acest patrimoniu imens, de o valoare inconfundabilă pe care maestrul Ion Irimescu l-a lăsat urbei fălticenene şi care trebuie pus în valoare”.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie. Pentru o noapte, muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene îşi aprind luminile şi îşi deschid porţile pentru vizitatori în acelaşi timp. În România peste 200 de muzee au fost deschise publicului vizitator în noaptea de sâmbătă spre duminică.