Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mai 2017 - Anul XXII, nr. 102 (6518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

„Tainele Copilăriei”

165 de picturi în acuarelă expuse la Aşezământul de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Aşezământul de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi - Galeria de Pictură a avut loc sâmbătă, 6 mai, vernisajul expoziţiei de pictură „Tainele copilăriei”, unde opt elevi, membri ai Atelierului de Pictură ,,Vasile Popescu” din cadrul aşezământului social, au expus 165 de picturi în acuarelă. „Tainele Copilăriei” este a V-a ediţie a expoziţiilor anuale de pictură în acuarelă a copiilor membri ai Atelierului de Pictură ,,Vasile Popescu”. Evenimentul a fost organizat de Aşezământul de Copii „Sf. Leontie” Rădăuţi (părintele Iustin Tănase, director executiv, şi maica Ecaterina, psihologul aşezământului), în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) - Sucursala Mediaş, dr. în muzică Dan Alexandru Arhire, Clubul Lions Rădăuţi, Cabinetul de Avocatură Ioan Popescu din Braşov, Galeria de Artă CIRUS Mediaş. Elevii care au expuse picturi sunt: Vasilica Ureche, Bianca Elena Răileanu, Ana Onisimiuc, Gabriel Ursuleanu, Răzvan Alexandru Burlă, Andrei Baciu, Paraschiva Juganariu şi Iulian Lucaci. Expoziţia este cu vânzare. Cu banii rezultaţi din vânzarea tablourilor realizate de copii, Atelierul de Pictură ,,Vasile Popescu” al aşezământului social se autofinanţează.

 

Diplome de merit

Vernisajul expoziţiei „Tainele copilăriei” a fost realizat într-o formulă originală, a unui fructuos dialog între conferenţiar universitar dr. Simona Duicu, de la catedra de grafică şi design al produsului de la Universitatea Transilvania - Braşov, şi acuarelistul Vasile Popescu, preşedinte al UAP - Sucursala Mediaş. La vernisaj a fost prezent şi a binecuvântat acţiunea părintele stareţ al Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, arhimandritul Iustin Dragomir, cel care, iubitor de copii, a început şi desăvârşit acest lăcaş ,,salvator de suflete” - Aşezământul de Copii „Sfântul Ierarh Leontie”. Părintele Iustin Dragomir a remarcat progresul semnificativ al copiilor în demersul lor artistic, cu sublinieri concrete pentru fiecare expozant. Astfel, au fost remarcate rezultatele „în arta portretului” ale tinerei Bianca Elena Răileanu, care a expus 16 portrete, unele de factură realistă, portrete ale unor colege, colegi, dar şi alte „reuşite metafore portretistice”, cu titluri de sentimente şi trăiri. Consecinţa a fost obţinerea de către Bianca a premiului ,,Arta Portretului”. Una din cele mai harnice membre ale grupului de expozanţi este Ana Onisimiuc, care a expus 28 de lucrări de mare graţie, folosind tehnici bine inspirate, care au sprijinit realizarea subiectelor alese, peisaje urbane, balerine dansând, dar şi fermecătoare scene din tradiţiile Bucovinei. Mica artistă a primit premiul ,,Crescendo”, ce-i răsplăteşte progresul în arta picturii. Iulian Lucaci, elev la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei" Suceava, a excelat prin icoanele, îngrijite şi cu har pictate în acuarelă, dar şi cu peisaje din natura înconjurătoare. Juriul i-a acordat diploma pentru ,,Arta Sacră”.

 

Talent şi inspiraţie

Au fost remarcate reuşitele deosebite ale lui Gabriel Ursuleanu, care a primit premiul ,,Loialitate pentru acuarelă”, şi care a expus peisaje realizate cu o mare sensibilitate şi eleganţă stilistică. Echipa băieţilor a fost puternic reprezentată şi de „veteranul” Andrei Baciu, de la care s-au remarcat în mod deosebit două lucrări care s-au şi vândut deja pe timpul expoziţiei, imediat după vernisare. Este vorba de acuarelele ,,Zbor spre apus” şi ,,Zâmbet”. În mod deosebit s-a remarcat şi tânărul Răzvan Al. Burlă, scos în evidenţă de peisajele sale de iarnă. Rezultatele sale l-au selectat ca membru al Atelierului de Pictură ,,Vasile Popescu”. „Vedeta” acestei ediţii a fost eleva Vasilica Ureche, care în ciuda vârstei fragede a realizat picturi de o maturitate artistică impresionantă, în tehnici diverse, puţin folosite, şi, mai ales, prin curajul talentului său de a aplica culoare, de cele mai multe ori fără pensulă. Publicul şi juriul au fost impresionaţi de lucrările ,,Fetiţa cu chibrituri”, „Răstignirea Domnului Iisus Hristos”, ,,A răsărit curcubeul din oameni”, dar şi portretul ,,Lumina Dimineţii”, realizat în manieră proprie (inspiraţie - fauvism).

 

Grupul instrumental-vocal ,,Studio 201”, în concert

Expoziţia „Tainele Copilăriei”, după cum ne-au spus „ochii din umbră” ai copiilor, cei care îi îndrumă şi le oferă dragoste, educaţie, preţuire a fost pe deplin onorată de micii artişti, copiii aşezământului, „prin conţinutul divers, unic, complex, exprimat instinctual, ca o oglindă a <tainelor> aflate în sufletele lor curate, motiv de meditaţie pentru adulţi”. Merită toate felicitările echipa de educatori, bucătari, mecanici, funcţionari, conducători auto, profesori, voluntari, care contribuie zi de zi, neîncetat,  la educaţia acestor copii şi tineri, pentru a ajunge la nivelul înalt cu care s-au prezentat la vernisajul „Tainele copilăriei”. Un moment artistic deosebit, după vernisaj, a fost oferit, în aer liber, de Grupul instrumental-vocal ,,Studio 201”, format din copii ai aşezământului, iniţiat şi coordonat de prof. dr. în muzică Dan Alexandru Arhire (susţinut de soţia sa, Ioana Arhire, medic şi o mare sufletistă, care le poartă mereu de grijă copiilor din aşezământul social), care a susţinut un concert ce a entuziasmat şi emoţionat întreg publicul prezent la eveniment. Prof. Dan Arhire a susţinut şi două recitaluri speciale de chitară, „ca etalon” de atins pentru discipolii săi, pentru dragii săi elevi care vor să-i calce pe urme. Cu toţii merită felicitări: organizatori, copii, educatori, public pentru că împreună cu creat „taina bucuriei”, au clădit comuniunea oamenilor care se pot vindeca prin artă, prin frumos, prin credinţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 165 de picturi în acuarelă expuse la Aşezământul de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 1633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
165 de picturi în acuarelă expuse la Aşezământul de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată italiană cu pâine uscată (panzanella), versiune de post Dacă ne plac crutoanele sau pur și simplu ne place să înmuiem miez de pâine în sosul rămas de la salata de roșii, aceasta este rețeta perfectă. Seamănă cu o salată banală de roșii cu castraveți, dar un mic amănunt o face absolut... Citeşte