Regal de muzică populară astăzi, de la ora 18:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în spectacolul dedicat maestrului George Sîrbu. La evenimentul omagial „Maestrul George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc”, la care intrarea este liberă, vor evolua artişti îndrăgiţi din mai multe zone ale ţării. Pe aceeaşi scenă vor cânta şi încânta publicul interpretul Nicolae Furdui Iancu, care va fi însoţit de Grupul instrumental ”Crai Nou” din Alba Iulia, artist care nu a mai cântat la Suceava de 23 de ani, Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”, dirijori: Ioan Cobîlă şi Ciprian Potoroacă, manager: Dan Doboş), alături de soliştii acesteia, Elena Mândrescu, Laura Ştefănescu şi Dan Doboş, interpretul băcăuan de muzică populară Anton Achiţei, originar din Botoşani, alături de artiştii Margareta Clipa, Constantin Mândrişteanu, Angelica Flutur, Alexandra şi Dana Dăncilă, Ancuţa Corlăţan, Simona Matachi, Elena Mândrescu, Viorica Macovei, Leonard Zamă, Alexandru Brădăţan, Andra Matei, Lăcrămioara Reuţ, Laura Ştefănescu. Nu va lipsi din spectacol Grupul vocal de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, coordonator Oana Sîrbu Botezat.
Elită de artişti şi invitaţi
Iniţiatoarea acestui spectacol, Mihaela Bârsan, realizatorul emisiunii folclorice „Izvoare” de la Televiziunea Regională Intermedia din Suceava, îi îndeamnă pe suceveni, pe iubitorii de folclor, pe cei care îl admiră pe maestrul George Sîrbu, să nu lipsească de la acest spectacol – regal muzical, care va fi de fapt o sărbătoare românească, o sărbătoare a talentelor, a muzicii de bună calitate. ”Mă bucur foarte mult că acest eveniment a avut ecouri şi în afara judeţului. Astfel, vor participa şi artiştii profesionişti de la Rapsozii Botoşanilor, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, care nu va veni cu mâna goală la Suceava. Mai am o surpriză de proporţii pentru suceveni: o artistă de seamă, care nu a fost trecută în program, a anunţat că va fi alături de noi, dar despre cine este vorba veţi afla la spectacol”, ne-a spus Mihaela Bârsan. Distribuţia artiştilor în spectacol a fost alcătuită în funcţie de colaborările pe care artiştii le-au avut de-a lungul timpului cu distinsul dirijor, folclorist şi compozitor George Sîrbu, care a împlinit 80 de ani în luna februarie a acestui an şi va fi sărbătorit pe 20 aprilie, în preajma zilei de nume, Sfântul Gheorghe.
Printre invitaţii maestrului se numără şi Viorica Macovei, talentata interpretă de muzică populară din Mănăstirea Humorului, care a declarat: ”Este absolut de felicitat faptul că autorităţile locale s-au gândit să omagieze o mare personalitate din domeniul artistic sucevean şi spaţiul naţional: folcloristul, compozitorul şi dirijorul George Sîrbu. Sunt onorată să mă număr printre invitaţii domniei sale. Deşi am fost descoperită şi lansată de prof. Maria Macovei, scurta colaborare cu acest mare maestru, prin intermediul Ansamblului folcloric de copii şi tineri <Balada Bucovinei>, m-a îmbogăţit şi m-a ajutat să descopăr şi alte valenţe ale melosului nostru bucovinean. Îi mulţumim maestrului George Sîrbu pentru comoara imensă pe care ne-a lăsat-o prin întreaga sa activitate şi îi dorim putere de muncă în continuare, însoţit de tradiţionalul <La mulţi ani binecuvântaţi!>”.
În premieră
În cadrul acestui eveniment, după cum ne-au spus organizatorii, spectatorii vor avea ocazia să asculte în premieră cântecul de grup scris de curând de maestrul George Sîrbu pentru tinerii interpreţi de muzică populară Angelica Flutur, Ancuţa Corlăţan, Andra Matei şi Alexandru Brădăţan.
Tânăra interpretă de muzică populară Ancuţa Corlăţan a declarat: ”În anul 2008 am început colaborarea cu maestrul George Sîrbu, iar primul meu album, lansat în 2012, intitulat <La Humor îi satul meu>, a fost realizat sub îndrumarea maestrului, alături de orchestra Ansamblului Artistic <Ciprian Porumbescu>. Domnia sa mi-a găsit şi mi-a modelat propriul stil interpretativ. Este o mare onoare şi bucurie pentru mine să mă număr printre artiştii asupra cărora maestrul George Sîrbu şi-a pus amprenta. Îi mulţumesc din suflet pentru această frumoasă colaborare şi îi doresc mulţi ani frumoşi şi sănătoşi, alături de cei dragi!”.
Distincţii pentru maestrul Sîrbu
Momentele artistice de excepţie vor fi presărate cu distincţii ce îi vor fi oferite maestrului Sîrbu de Primăria municipiului Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Botoşani şi Prefectura judeţului Suceava. Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a spus că maestrul George Sîrbu a avut o contribuţie excepţională la cultivarea spiritului românesc, „întrucât de-a lungul carierei sale de dirijor, compozitor, dar şi de avizat culegător de folclor din Moldova, a promovat, în cadrul numeroaselor realizări culturale, spectacole, albume audio, emisiuni de televiziune şi radio, imaginea judeţului Suceava”. Adomnicăi a adăugat că deşi botoşănean la origine, „George Sîrbu a ales să trăiască o mare parte a vieţii la Suceava, unde s-a ridicat în această carieră cu un elan pe care unii specialişti l-au numit un geniu al Sucevei. Maestrul George Sîrbu este acel om dăruit cu harul de a-i învăţa pe alţii. Este, cu adevărat, cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot: ştiinţă, pricepere şi suflet, fără să aştepte nimic în schimb”. Spectacolul folcloric „Maestrul George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc” este organizat de Primăria municipiului Suceava, în parteneriat cu Prefectura Judeţului Suceava şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Consiliul Judeţean Botoşani. Sponsori sunt Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Depozitul de flori ”Simfonia Florilor”, Casa de modă „Janice” şi Salonul de înfrumuseţare „Bellisima”.