Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2017 - Anul XXII, nr. 36 (6452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poștale „Păsări inteligente”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a pus în circulaţie filatelică, începând cu data de 10 februarie a.c., emisiunea de mărci poștale „Păsări inteligente”.

Un test obişnuit al inteligenţei păsărilor este testul de ocolire, în care o barieră de sticlă se aşază între pasăre şi un obiect dorit (hrană).

În timp ce păsările domestice nu reuşesc să treacă acest test, multe păsări din cadrul familiei Corvidelor sunt în măsură să rezolve cu uşurinţă această problemă.

Dintre corvidele prezente în ţara noastră, stăncuţa (Corvus monedula), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, este una din cele mai mici păsări care aparţin acestei familii.

Stăncuţele au între ele legături afective puternice, care provin dintr-o inteligenţă peste medie, legături care se pot manifesta şi dacă sunt crescute de oameni.

Sunt păsări volubile, dau senzaţia că pălăvrăgesc mult între ele și învaţă să imite cuvinte şi alte sunete.

Gaiţa (Garrulus glandarius), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, este răspândită în Europa, Africa şi Asia de Vest şi este o specie sedentară. Se apropie precaut de aşezările umane, iar în timpul iernii, din cauza lipsei de hrană, poate fi văzută mai des în sate şi în parcurile urbane.

Cioara de semănătură (Corvus frugilegus), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei, este o mare consumatoare de nuci pe care le aruncă pe pământ pentru a le sparge. Sunt păsări sociabile, care vieţuiesc şi cuibăresc în grupuri mari (colonii).

Coţofana (Pica Pica), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei, se poate întâlni în regiunile de şes şi în zonele de munte. Coţofenele nu sunt zburătoare puternice şi din acest motiv îşi petrec mult timp stând pe crengile copacilor sau chiar pe sol. Coţofana este o pasăre diurnă ce începe să fie activă înainte de răsăritul soarelui şi îşi încetează activitatea la apus.

Corbul (Corvus corax), ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii, a dovedit abilităţi tactice în urma unui studiu în care cercetătorii au pus sub observaţie o populaţie de corbi captivi. Aceştia aveau două metode de supravieţuire: fie îşi creau propriile ascunzători cu mâncare („strângătorii”), fie prădau ascunzătorile altor corbi („prădătorii”).

Indiferent că acţionează în calitate de „strângători” sau de „prădători”, corbii sunt capabili să reţină informaţii cu privire la intenţiile lor şi să manipuleze atenţia altor păsări pentru a obţine avantaje.

Emisiunea filatelică, alcătuită din patru mărci poștale tipărite în sistem offset la patru culori pe hârtie cromo-gumată, are un tiraj total de 61.380 de timbre.

Au fost realizate și 445 de plicuri (FDC) echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”, din care 225 în albumul filatelic echipat cu blocul de patru timbre și plicul „prima zi”, cu ștampila aplicată în clar în folio aur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poștale „Păsări inteligente”.
 Vizualizări articol: 1171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea de mărci poștale „Păsări inteligente”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei