La hotelul Toaca Bellevue, din Gura Humorului, a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, lansarea volumului „Manual de stări”, semnat de Brînduşa Sorina Bialy, o călătorie spre descoperirea sinelui propusă de şefa Serviciului „Echipe mobile” din cadrul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Suceava. Cartea conţine poezii, adunate sub subtitlul „Înfloresc magnolii iarna”, şi proză scurtă, sub subtitlul „Existenţiale”, şi a fost editată la Editura TEBA Gura Humorului. Înconjurată de prieteni, colegi, iubitori de carte, autoarea volumului „Manual de stări” a spus că a meditat, după ce a doua carte i-a ieşit de sub tipar, la un citat scris de Mircea Eliade: „cea mai preţioasă călătorie este cea către sufletul nostru, către noi înşine, călătorie ce o facem în singurătate”. „De aici ideea de călătorie, jurnal, ghid, ceea ce m-a apropiat uşor de cuvântul manual. Am scris în culori, am scris cu culori, am scris în ritmuri, am scris matematic, am scris cu ploi, în ploi, după ploi. Am scris despre vibraţii lăsând la latitudinea dumneavoastră să le apreciaţi frecvenţele. Am scris pentru mine un altfel de jurnal de călătorie, un ghid, un manual”, a spus Brînduşa Sorina Bialy, completând că a scris pentru cititorii ei cu speranţa conectării acestora cu ea şi invers, „în sensul acceptării şi recunoaşterii sufletului de dincolo de mască, de acolo de unde el se ascunde în falsa idee de a nu rămâne fără haină. Depinde aici de primăvară, vară, toamnă sau iarnă”. Destăinuirile autoarei au continuat: „Am spus că sunt o femeie care adoptă un stil modern sau retro. Cu siguranţă merg înainte, merg şi înapoi. Înapoi, ciudat. Găsesc farmec: alt aer, alt parfum, urmă de culoare. Păstrez ceva de acolo şi plec spre zări. Am luat trecutului soarele, luna, stelele, cerul, iarba, lutul, iar peniţa mea a vrut să le arunce albastre în zori. Am luptat, am pierdut speranţa, am câştigat speranţa. Voi lupta, voi pierde, voi crede...”
„Se exprimă cromatic”
Proiectul literar al Brînduşei a fost susţinut de scriitorul Marius Gabor, care a spus că autoarea„are un stil foarte interesant de a se exprima. Ea se exprimă cromatic, dacă pot să spune aşa. (...) Eu cred că dacă s-ar apuca de pictură, ar putea picta foarte frumos. Felicitări şi la mai multe cărţi”, artistul plastic Radu Bercea, care i-a promis că îi va face un desen sau mai multe şi s-a ţinut de cuvânt, realizând coperta şi ilustraţiile din carte, şi Romulus Andriescu, care a precizat: „Eu cred despre tine, Brînduşa, că eşti o scriitoare cochetă, şi când scrii eşti cochetă, şi când eşti tristă eşti cochetă. Brînduşa balansează cuvântul scris între poezie şi proză. Una armonioasă, cealaltă inspirată. (...) Să nu te opreşti, pentru că sunt mulţi cei care vor să se bucure de arta ta, de scriitura ta. Evoluţia ta este surprinzătoare. Să nu te laşi. Ai multe de spus şi proza ta este ceva unic”. Evenimentul a fost moderat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină.
„Am căutat înţelegerea în lucrurile ce ne înconjoară, în simplitatea lor, în vibraţia lor”
„Manual de stări” a apărut după ce autoarea Brînduşa Sorina Bialy a lansat, la jumătatea lunii aprilie a acestui an, volumul de poezii „Iubeşte!”. Atunci ne-a spus că a început să scrie poezii în perioada copilăriei, moştenind talentul de la tatăl ei şi sensibilitatea de la mama ei. După o pauză destul de lungă, s-a reapucat de scris. A fost încurajată şi susţinută de prieteni şi de familie. De această dată, Brînduşa Sorina Bialy a precizat că „Manual de stări” este o carte dedicată „copilei mele, Ştefana”, „carte testament ce îmi doresc să traverseze dincolo de tine, de mine, de noi, de voi”. „Domniile voastre vă veţi întreba, şi pe bună dreptate, de ce am gândit titlul aşa. Şi eu am fost frământată de aceeaşi întrebare. Poate pentru că eu sunt o femeie îmbrăcată în stări, poate pentru că adopt cu lejeritate un anumit stil vestimentar, modern sau retro, poate pentru că am căutat cu disperare să mă cunosc, să mă analizez, să mă înţeleg, să mă simt, să mă desprind, să mă învăţ cu mine, asemănător copilului cu ochi angelici, curioşi şi flămânzi, care asimilează informaţiile primite de la fiinţe ce îi conferă siguranţă şi căldură. Am căutat înţelegerea în lucrurile ce ne înconjoară, în simplitatea lor, în vibraţia lor. Încă o caut. Vă invit cu mult drag să vă alăturaţi mie în această cunoaştere, să pătrundeţi în adâncimea sufletului, să îi oferiţi mângâiere, curaj, putere, ori de câte ori simţiţi că le cere”, a spus autoarea. Directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, a remarcat că „deşi a lansat un prim volum în primăvară, iată că acum, în prag de iarnă, ne provoacă la cel de-al doilea volum şi cu proză uşor diversificată, uşor poetică. Atât prin poezie, cât şi prin textele de proză scurtă care se regăsesc în carte, Brînduşa Bialy vorbeşte despre stări, despre sentimente, despre dragoste, vorbeşte despre spaţiul înconjurător...”.
Respiraţii intelectuale
Scriitorul Cezar Straton a citit cele două cărţi ale Brânduşei cu ochiul unui iubitor de poezie, al unui civil („Poezia Brânduşei este preponderent nostalgică. Ea ne propune o rafinată explorare a sufletului feminin. (...) Poemele de iubire sunt pline de o candoare nostalgică ce reconstituie trăiri, construiesc aşteptări şi dorinţe”). Autoarea a primit felicitări „pentru curaj şi pentru motivaţie care au determinat-o să continue să scrie” din partea scriitorului Liviu Clement, care a făcut o analiză amplă a celor două volume semnate de humoreanca Brînduşa Bialy. Maestrul Mihai Pânzaru PIM a amintit publicului de cea de-a doua carte de grafică semnată de el, „Respirând cu Nichita”, sau legătura dintre grafică şi poezie, în ideea că este dispus în continuare la „respiraţii intelectuale”, de ce nu, în viitor, şi cu autoarea volumului „Manual de stări”. La final, autoarea a dat autografe, a primit flori şi îmbrăţişări din partea celor apropiaţi. Volumul a fost lansat în cadrul campaniei „Cultura Uneşte Bucovina”, cu ajutorul sponsorilor: Toaca Bellevue Gura Humorului, SC Ellite Tour SRL, Clubul Femeilor Active Gura Humorului, Asociaţia Multicare Suceava, Asociaţia Seva Suceava, Asociaţia SAVE Suceava, Asociaţia Kontrast-E Suceava.