La Şcoala Gimnazială Soloneţ, din comuna Todireşti, a avut loc duminică, 27 noiembrie, o manifestare culturală de excepţie, manifestare în cadrul căreia au fost lansate trei cărţi valoroase. Prima carte lansată a fost monografia satului, „Soloneţ – un sat din Bucovina. Istorie, oameni şi locuri”, apărută în seria Pagini din istoria şi cultura Bucovinei, nr. XIV, editată de Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” Bucovina, autor: Petrea Tabarcea, „cu o contribuţie de capitol dr. Mugur Andronic şi prof. dr. Ilie Turculeţ”.
Cea de-a doua carte a fructificat opt campanii de săpături arheologice din comună: autor Mugur Andronic, „Cercetări arheologice în Bucovina. Aşezările din secolele IV-VI de la Todireşti, judeţul Suceava (cu informaţii şi despre situl Gáva-Holihrady)”, ed. Karl A. Romstorfer, 2016. Ultima carte lansată duminică, 27 noiembrie, scrisă de Ilie Vasile Tipa, a fost „Album fotoetnografic al satului Soloneţ”, ed. Waldpress, 2016, cu fotografii de epocă.
Dr. Mugur Andronic a prezentat şi ediţia a doua a romanului său istoric de succes „În umbra marilor imperii ucigaşe” (Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2016), carte care a avut la bază şi intervievarea cu mult timp în urmă a unor foşti combatanţi din Primul Război Mondial, locuitori ai satului. Menţionăm că scriitorul bucovinean Mugur Andronic a reprezentat Societatea Scriitorilor Bucovineni, prin prezentarea romanului său, şi la Târgul naţional de carte Gaudeamus, recent încheiat la Bucureşti, dar şi la Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, care se desfăşoară, în perioada 26-30 noiembrie, la Bistriţa.
Au mai luat cuvântul directoarea şcolii, prof. Rodica Mureşan, primarul comunei, Vasile Avram, prof. univ. dr. Adrian Dinu Răchieru, deputatul de Iaşi Grigore Crăciunescu şi mulţi alţi fii ai satului. În încheiere, elevii şcolii au prezentat un frumos program artistic, constând în obiceiuri de nuntă şi colinde. Întreaga acţiune a fost dedicată zilei de 28 noiembrie, „Ziua Unirii Bucovinei cu Ţara”.