În Sala „Pod” a Muzeului de Istorie Suceava s-a deschis, recent, expoziția de pictură cu genericul „Drumul spre lumină”, închinată memoriei artistei plastice sucevene Angela Pitariu Bolnavu (1 mai 1956 - 21 iunie 2013).
Artista care şi-a devoalat vârsta sufletului, cu încărcătura vitală a unor stări de iluminare exterioară
Evenimentul, organizat de familia artistei împreună cu Muzeul Bucovinei și Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a reunit, în spațiul multifuncțional de la etajul muzeului sucevean, un număr impresionant de colegi de breaslă, profesori și foști elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, prieteni și cunoscuți, oameni care au prețuit-o pe artista care, așa cum scriam la momentul trecerii sale în lumea de dincolo, „şi-a respectat statutul de profesor şi creator și şi-a devoalat, în reveriile sale plastice, vârsta sufletului, cu încărcătura vitală a unor stări de iluminare exterioară”.
Lucrările, rămase în atelierul artistei, care alcătuiesc acum colecția familiei, cărora li s-au alăturat câteva tablouri din colecția unor prieteni, au fost etalate într-o desfășurare vizuală impresionantă, menită să sublinieze trăirile intense ale artistei și, așa cum scria în paginile „Monitorului de Suceava” (în primăvara acestui an, când artista ar fi împlinit vârsta sexagenară) fiul său, violonistul Tudor Bogdan Bolnavu, „maniera specială prin care a decriptat sensuri subtile ale existenţei universale”.
De la lumina filtrată de tavanul de sticlă al sălii, la „Drumul spre lumină” al artistei comemorate
Tudor Bogdan Bolnavu a fost și cel care (după rostirile dominate de emoția momentului ale lui Constantin-Emil Ursu - directorul instituției muzeale sucevene, ale prof. Vasile Bolnavu - soțul artistei, și ale lui Niculai Moroșan - președintele UAP - Filiala Suceava, care s-a referit la râsul cristalin al Angelei) a creat, prin acorduri de vioară, atmosfera propice pentru desfășurarea evenimentului, „decupând” un tablou din suita „Impresii din copilărie”, de George Enescu.
A fost deschiderea potrivită pentru prezentarea expoziției, pe care a făcut-o istoricul și criticul de artă prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, care, pornind de la lumina filtrată de tavanul de sticlă al sălii (sală care l-a impresionat prin arhitectura interioară, pentru care le-a adresat felicitări arhitecților care au proiectat-o) a vorbit despre „Drumul spre lumină” al artistei comemorate.
„A fost o artistă care ne-a lăsat tuturor acest mesaj: Mergeți spre lumină, spre spiritualitate!”
În comentariul său avizat, criticul de artă Gheorghe Macarie s-a referit la „lumile miraculoase” deschise de tablourile Angelei Pitariu Bolnavu, la perioadele sale de creație și la faptul că, la un moment dat, aceasta „a renunțat la pitorescul peisajului” pentru a se cantona în „simbol și abstracțiune”, la „saltul de la decorativ la idee” și la „aspirația sa permanentă spre lumină”.
El a accentuat faptul că pictura ei se adresa unui public special, întrucât artista, care „a fost tentată de tainele inițiatice”, a încercat să reproducă „energiile vieții”.
„A fost o artistă totală - a subliniat el - care a exersat toate genurile creației plastice, o artistă care ne-a lăsat tuturor acest mesaj: Mergeți spre lumină, spre spiritualitate!”.
Și dacă colega de breaslă artistică și prietena Angelei, Camelia Rusu Sadovei, a rememorat momente trăite împreună (când au „construit împreună copii”, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), prof. Vasile Bolnavu, care a spus că pe parcursul carierei sale artistice soția sa a creat cca. 400 de lucrări, le-a adresat tuturor celor care dețin tablouri semnate de Angela Pitariu Bolnavu rugămintea de a le fotografia și de a-i pune la dispoziție fotografiile în vederea realizării unui album. „Drumul spre lumină, acesta a fost drumul ei!”, a încheiat Vasile Bolnavu.
Expoziția poate fi vizionată până la sfârșitul lunii noiembrie a.c.