John D. Mayer
Apariţie în INTROSPECTIV, un imprint Litera
Iunie 2016
Unii oameni sunt talentaţi în a percepe motivaţiile prietenilor, ale familiei şi ale colegilor de muncă. Alţii nu au această abilitate. Autorul ne arată de ce se întâmplă asta şi în ce mod unii dintre noi au dezvoltat o puternică inteligenţă personală – capacitatea mentală pe care o folosim ca să ne ghideze viaţa, pentru a ne înţelege pe noi înşine şi pe ceilalţi. Pornind de la cunoscute descoperiri ştiinţifice, el argumentează că aceia care au un grad ridicat de inteligenţă personală (deschişi la experienţele lor interioare, curioşi despre ceilalţi oameni şi dornici să se schimbe) sunt capabili să-şi anticipeze propriile dorinţe şi acţiuni, să prevadă comportamentul altora şi – folosind aceste informaţii – să se motiveze pe termen lung şi să ia decizii mai bune pentru viaţa lor. Inteligenţa personală ne arată numeroasele moduri în care putem beneficia dacă ne educăm aceste abilităţi. O carte indispensabilă pentru oricine vrea să se descurce într-o lume în care succesul depinde tot mai mult de interacţiunile sociale.
“Specialiştii în teoria evoluţionistă cred acum că abilitatea noastră de a-i înţelege pe ceilalţi oameni a început să se dezvolte cu o jumătate de milion de ani în urmă, pe măsură ce fiinţele umane se adaptau la viaţa din cadrul grupurilor sociale din ce în ce mai mari. Cei care puteau să-i înţeleagă mai bine pe oamenii din jurul lor deţineau un real avantaj faţă de ceilalţi. Ei îşi cunoşteau mai bine propriile preferinţe – şi, drept consecinţă, puteau să facă alegeri care să-i motiveze; înţelegeau nevoile altor oameni suficient de bine pentru a şti cum să coopereze cu ei şi puteau să identifice membrii problematici ai grupului – şi să stea cu ochii pe ei. Strămoşii noştri care erau cititori de succes ai personalităţii aveau mai multe şanse de a supravieţui şi de a se reproduce, transmiţându-le
descendenţilor, mai departe, baza genetic pentru acest potenţial de rezolvare de probleme. În ziua de astăzi, fiecare dintre noi are unele deprinderi, pentru a ne înţelege pe noi înşine şi pe alţii. Dacă percepţiile noastre sunt slabe sau nu mai sunt folosite, e posibil să fim luaţi prin surprindere în mod regulat de imprevizibilitatea oamenilor din jurul nostru. Dacă percepţiile noastre sunt puternice, ne vom dezvolta disponibilitatea de a face faţă felului în care vor acţiona oamenii.”
Extras din Introducere. Contează personalitatea?
John D. Mayer este profesor de psihologie la Universitatea din New Hampshire şi un inovator important în domeniul cercetării inteligenţei. Articole despre lucrările sale au apărut în publicaţiile The New York Times, Time, The Washington Post şi The New Republic.