Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 sep 2016 - Anul XXI, nr. 219 (6332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   40 imagini |   ø fişiere video

Ediția a XXVI-a

Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică “Umor la… Gura Humorului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de trei zile, în perioada 16 – 18 septembrie, oraşul Gura Humorului a devenit patria caricaturii şi a prozei umoristice aici desfăşurându-se a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică “Umor la… Gura Humorului”.

Cele două teme principale ale ediţiei din acest an a festivalului au fost “(H)umor în Bucovina” la Secţiunea de literatură umoristică şi “O gură de (H)umor” la Secțiunea de grafică satirică. Aprecierea lucrărilor de grafică a fost făcută de un juriu internaţional format din reprezentanţi din Italia, Franţa, Serbia, Germania, care au jurizat online şi juraţi din România. Membrii juriului din România, prezenţi la Gura Humorului la ediţia din acest an au fost: maestrul Ştefan Popa Popa's  - preşedinte de onoare al Festivalului, preşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, graficianul Gabriel Bratu, preşedintele Secţiunii de grafică satirică, vicepreşedinte al Asociaţiei Carcaturiştilor Profesionişti din România şi scriitorul Cornel Udrea, preşedintele Secţiunii de literatură umoristică.

Aşa cum am aflat de la primarul Marius Ursaciuc, desenele prezentate în expoziţia participanţilor şi în care se regăseşte desenată o gură, sau mai multe guri, vor fi expuse în Parcul central, pentru a putea fi admirate şi de cei care vor poposi în staţiunea suceveană în perioada de iarnă.

 

Lucrările caricaturiştilor din 48 de ţări de pe şase continente, admirate la Gura Humorului

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc vineri după – amiază la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina cu vernisajul Salonului 2016, în cadrul căruia au fost expuse peste 250 de lucrări trimise în concurs de caricaturişti din 48 de ţări de pe şase continente şi vernisajele expoziţiilor personale ale graficienilor Sergiu Grapă, Viorel Baciu, Viorel Corodescu – COV, Marin Avramescu, Eugen Mirea, expoziţia “Of-uri …(Of, of, măi, măi!)” a lui Gabriel Bratu, vernisajul expoziţiilor “In memoriam Sorin Postolache” şi “In memoriam George Gavrilean” şi a expoziţiei de grafică satirică pentru copii. Expoziţia cu portretele participanţilor la Festivalul Internaţional “Umor la… Gura Humorului”, intitulată sugestiv “Galeria Umoriştilor 2016” realizată pe două secţiuni: grafică satirică şi literatură umoristică, lansările de carte umoristică care poartă semnătura Cornel Udrea şi Niculae Darie şi deschiderea atelierelor de grafică satirică “Artiştii humorişti în acţiune…”, au întregit prima zi a festivalului.

 

Ştefan Popa Popa's a fost desemnat “Primarul umorului românesc” 

Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică “Umor la… Gura Humorului” a fost deschis de primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, şi de primarul din comuna Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan. Primarul Ursaciuc a împărţit în două o inimă simbolică dăruită humorenilor de un fost humorean, Carol Prilici, care de 50 de ani locuişte în Germania, în timp ce primarul Moldovan a dedicat tuturor bucovinenilor un “Sonet pentru Bucovina”. 

“Pentru că am primit o inimă, o ofer din inimă celor care prezidează festivalul. Şi ca să să nu se supere maestrul Udrea şi maestrul Popa's m-am gândit să fac ceea ce facem noi românii: împărţim mămăliga în două. Aşa că în aplauzele dumneavoastră ofer din inimile humorenilor. Datorită lor acest festival trăieşte”, a spus ing. Marius Ursaciuc.

Maestrul Ştefan Popa Popa's, românul care figurează în Guiness Book ca fiind cel mai rapid caricaturist din lume şi preşedinte de onoare al festivalului de la Gura Humorului a fost desemnat pentru trei zile şi “Primarul umorului românesc”. Deşi iniţial primarul Ursaciuc a promis că timp de trei zile nu-şi va da jos eşarfa cu tricolor câştigată în urma alegerilor din luna iunie, acesta nu a rezistat tradiţiei de a desemna pe durata zilelor oraşului un alt primar, care, prin ceea ce face, aduce cinste şi promovează localitatea Gura Humorului.

“Ca orice primar din România sunt mincinos. Am minţit când am spus că nu voi da tricolorul jos. Este o demnitate publică pe care maestrul Ştefan Popa Popa's o merită de câte ori vine la Gura Humorului. Cred că veţi apaluda măsura luată”, a precizat primarul reales, Marius Ursaciuc.

 

Festivalul de umor, o performanţă extraordinară de longevitate

Ştefan Popa Popa's a precizat că festivalul de la Gura Humorului adună elita caricaturii româneşti, într-o perioadă în care acest gen de artă, cu greu îşi mai găseşte locul.

“A XXVI -a ediţie a acestui festival aduce pe simeze peste 40 de ţări, peste 100 de caricaturişti importanţi ai Planetei de pe şase continente, şi chiar aş vrea să îl întreb pe domnul primar cum se simte, pentru că în urmă cu 26 de ani, căram cu frigorifica la Bucşoaia tot ceea ce ne trebuia să facem festivaluri de umor. Am ajuns la o performanţă extraordinară pentru care, personal vă rog frumos să-mi permiteţi să felicit organizatorii şi pe domnişoara Vera Romaniuc care a fost tot timpul sufletul acestui festival.

Este o sărbătoare a oraşului care a început cu umor. Ne bucurăm că această manifestare reprezintă elita, pentru că alte festivităţi ale oraşului încep cu mici, bere şi toată lumea se aruncă de cinci ori în sus ca să prindă ceva de două ori, lucruri care nu fac decât să  ajungem, încetul cu încetul, la imbecilizarea poporului român”, a spus Ştefan Popa Popa's.

 

Umorul este cultură

Preşedintele Secţiunii de literatură umoristică a spus că această ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului” nu face altceva decât să consolideze o identitate culturală şi să reprezinte o speranţă pentru structura festivalurilor de gen care la ora actuală se află în pericol în România.

„Acest festival este o certitudine, el nu trebuie să dispară şi nici nu va dispărea, pentru că este construit de nişte profesionişti ai umorului, adică  nişte oameni serioşi din toate punctele de vedere. Memoria afectivă şi efectivă mă face să mă întorc în timp şi să-mi aduc aminte de multe personalităţi care au venit aici şi au zidit în clădirea conştiinţei câte un zâmbet, într-un fel plagiind legenda, dar în mod creator.

Umoriştii sunt din ce în ce mai puţini, iar cei rămaşi sunt concuraţi la modul cel mai neloial de politiceni, însă deosebirea dintre noi şi politicieni este că noi nu călcăm gramatica limbii române pe coadă, noi respectăm limba română şi avem grijă ca toate cuvintele noastre tipărite sau rostite să-şi găsească un loc în sufletul fiecăruia, dar şi în memoria colectivă.

Ceea ce îngrjorează foarte mult este că tineretul nu vine, tineretul nu vrea să ne cunoască, tineretul rămâne în faza aceasta de a fi vrăjit, manipulat, de a sta pe facebook, de a fi într-un fel sau altul dator sieşi cu prezenţa ore întregi în faţa calculatorului, ceea ce mi se pare o blasfemie, ceea ce mi se pare un atac la adresa culturii. Umorul este cultură, iar cultura este în partea ei laică, în partea ei veselă, la rându-i un zâmbet pe care trebuie să-l cunoască toţi. Noi generaţia celor trecuţi de 60 de ani vom dispărea, nu vom mai fi aici. Trebuie să  lăsăm pe cineva în urmă, mă uit şi tot mă uit şi cercul acesta creşte şi este păcat pentru că sunt atâtea lucruri de făcut în ceea ce priveşte umorul românesc.

Românii trebuie să zâmbească atât cât simt că au motive să zâmbească. Zâmbetul este un suport pentru viitor”, a fost îndemnul lui Cornel Udrea.

 

Premiile festivalului

La Casade Cultură din Gura Humorului s-a desfășurat duminică festivitatea de premiere a celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”, manifestare la care au participat în acest an 231 de competitori (198 maturi și 43 copii), din 48 de țări, la secțiunea de Grafică satirică, și 64 de epigramiști și poeți, la secțiunea de Literatură umoristică.

 

Secțiunea Grafică satirică

Juriul secțiunii Grafică satirică - secțiune care a avut ca temă „Umor la H(umor) - format din maestrul Ștefan Popa POPAS - președintele de onoare al festivalului, Gabriel Bratu - președintele secțiunii, Sandro Poggiali și Giorgio Cegna (Italia), Doru Bosiok (Serbia), Tudor Banuș și Jean Plantureux (Franța), Harald Reimholz (Germania), Vasile Crăiță-Mândră, Victor Rusu, Lucian Florin Rogneanu, Mihai Truică, Radu Bercea, Viorel Baciu și Elvira Romaniuc - secretar, a acordat următoarele premii:

Premiul I (500 EURO) - Jitet Kustana (Indonezia), Premiul II (300 euro) - Constantin Ciosu (România), Premiul III (100 euro) ex aequo - Hamid Soufi (Iran), Aurel Ștefan Alexandrescu (România), Premiul „George Gavrilean” (200 euro) - Joao Baoco Jaco de Azevedo (Brazilia).

Au mai fost acordate, de către Academia Veche Liberă de Umor „Păstorel” Iași și Revista „Scârț”, Premiul „Opera Omnia 2016” lui Viorel Corodescu COV, precum și premiile susținute financiar de Ionel Iosef (Premiul „Sorin Postolache”) - Cristian Corodescu (România) și Viorel Corodescu COV (Premiul „Viorel Corodescu”) - Bianca Bălășoiu (România).

 

Secțiunea Literatură umoristică

Juriul secțiunii Literatură umoristică - secțiune care a avut tema „(H)umor în Bucovina” - alcătuit din Cornel Udrea - președinte, Petru Ioan Gârda, Ioan Toderașcu, Carmen Veronica Steiciuc, Elvira Romaniuc - secretar, a decis acordarea următoarelor premii:

Epigramă - Premiul I (200 euro) - Grigore Chitul (Bistrița), Premiul II (50 euro) - ex aequo - David Valentin (Orăștie), Dan Norea (Constanța), Premiul III (50 euro) - Nicolae Bunduri (Brașov).

Mențiuni neremunerate au primit Ionuț-Daniel Țucă (Medgidia), Gheorghe Bălăceanu (Iași), Grigore Marian Dobreanu (Târgu Jiu), Savu Petronela - Vali (Aninoasa) și Florin Rotaru (Buzău),

Poezie - Premiul I (200 euro) - Niculai Lunca (Iași), Premiul II (100 euro) - Petru Brumă (Constanța), Premiul III (50 euro) - Slavu Petronela - Vali (Aninoasa), Mențiuni neremunerate - Dan Norea (Constanța), Florian Abel (Valea Măcrișului - Ilfov), Cătălina Orșivschi (Vama), Sanda Nicucie (București) și Vasile Larco (Iași).

Festivitatea de premiere s-a circumscris unui spectacol interactiv, ai cărui prezentatori au fost Cristian Grețcu și Florin Constantin-Stamină, doi membri ai grupului umoristic „Divertis” („cei doi care au speriat restul Divertis”, așa cum au spus ei), alături de care au urcat pe scenă Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului, scriitorul Cornel Udrea și Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică “Umor la… Gura Humorului”.
 Vizualizări articol: 2395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică “Umor la… Gura Humorului”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei