Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” - Direcţia Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Primăria Ciocăneşti, au organizat joi, 8 septembrie, cea de-a IX-a ediţie a
Festivalului obiceiurilor păstoreşti „Răscolul oilor”, de la Botoş.
La festivalul care are ca obiectiv promovarea folclorului şi culturii tradiţionale,
revigorarea şi promovarea obiceiurilor păstorilor, a grupurilor folclorice care au în repertoriu obiceiuri păstoreşti şi promovarea instrumentelor tradiţionale specifice (fluierul, buciumul, trâmbiţa...) au participat grupuri artistice din judeţele Suceava, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, însumând peste 200 de participanţi.
Au evoluat în spectacol: Grupul folcloric „Ciobănaşul”, din Şieuţ – Bistriţa-Năsăud, Grupul folcloric „Ţibleşul”, din Groşii Ţibleşului - Maramureş, Grupul folcloric „Arcanul”, din Pârteştii de Jos, Grupul folcloric „Dor”, din Moara, şi Grupul folcloric „Florile Sadovei”, din Sadova.
Programul manifestării a debutat cu slujba de Hramul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Botoş, urmată de parada portului popular şi de serbarea câmpenească de pe „Platoul Tradiţiilor” Suharău, precum şi de „giocul la stână”, la au participat grupurile folclorice menţionate.
De asemenea, au avut loc expoziţii de cai şi câini ciobăneşti.
Beneficiarii evenimentului au fost locuitorii comunei, artiştii amatori - membri ai formaţiilor de obiceiuri, precum şi turiştii prezenţi în calitate de spectatori, în număr de peste 500. Bugetul total aferent festivalului a fost de 3.000 de lei, reprezentând cheltuielile pentru transport şi diurnele aferente formaţiilor din localităţile Pârteştii de Jos, Moara şi Sadova.