Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 sep 2016 - Anul XXI, nr. 211 (6324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Muzeul de Istorie Suceava

Deschiderea Zilelor Culturii Polone şi prezentarea expoziţiei „Afişul polonez pe tema Drepturilor Omului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeulde Istorie Suceava s-a deschis joi cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor Culturii Polone, eveniment care, aşa cum a remarcat preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi reprezentantul minorităţii poloneze în Parlamentul României, deputatul Ghervazen Longher, „reuneşte prieteni ai celor două ţări, Polonia şi România, sub genericul <Mai aproape unii de alţii>”.

 

„Putem spune că Polonia are un mare aport la cultura universală”

„Cultura poloneză - a subliniat la deschidere vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă - se mândreşte cu unsprezece laureaţi ai Premiului Nobel şi putem spune că Polonia are un mare aport la cultura universală”. El şi-a manifestat respectul pentru câteva personalităţi poloneze precum Papa Ioan Paul al II-lea şi Maria Sklodowska - Curie şi a accentuat că instituţia pe care o reprezintă „va asigura o colaborare strânsă între români şi etnicii polonezi”.

Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi, care le-a adresat oaspeţilor un salut de bun venit, i-a mulţumit în mod special deputatului Ghervazen Longher pentru „implicarea sa în crearea şi menţinerea bunelor relaţii dintre România şi Polonia” şi i-a urat succes la alegerile din luna decembrie.

La rândul său, managerul Muzeului Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, i-a mulţumit lui Ghervazen Longher pentru că a ales muzeul pentru deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone şi pentru prezentarea expoziţiei cu genericul „Afişul polonez pe tema Drepturilor Omului”.

Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care a spus că revine din nou la Suceava după o perioadă de 15 ani (când era studentă), a dat citire unei scrisori de mulţumire şi apreciere din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia adresată deputatului Ghervazen Longher, ca „expresie a recunoştinţei pentru organizarea Zilelor Culturii Polone”.

Ea s-a referit apoi, pe scurt, la expoziţia de afişe etalată în Sala Pod, expoziţie care reprezintă un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei şi Institutul Polonez din Bucureşti, realizată cu sprijinul Uniunii Polonezilor din România.

 

Expoziţia prezintă 50 de afişe ale celor mai buni autori polonezi

Expoziţia, care a fost apoi vizitată de participanţii la eveniment, prezintă 50 de afişe ale celor mai buni autori polonezi, care s-au calificat în primele trei ediţii ale Bienalei Internaţionale a Afişului Social-Politic de la Oświęcim, lucrări premiate, precum şi afişe realizate de membrii juriului Bienalei. Afişele sunt realizate de graficieni din aşa-numita Şcoală Poloneză de Afişe - sintagmă care a apărut în anii ′60, utilizată de gruparea artiştilor plastici polonezi care au dobândit un renume internaţional. Caracteristicile lor comune erau caracterul succint şi economisirea formei, ironia, inscripţia novatoare. Lucrările etalate sunt realizate de Tadeusz Grabowski, Tomasz Boguslawski, Michal Minor, Agnieszka Popek Banaclo, Bogna Otto – Wegrzyn, Marta Toporowska, Piotr Kossakowski, Marian Nowinski, Sebastian Kibica, Lukasz Rayski, Bartolomiej Drosdziok, Roslaw Szaybo, Tomasz Kipka, Ryszard Pielesz, Lex Drewinski...

Sucevenii au avut posibilitatea şi în anii trecuţi să se familiarizeze cu afişele creatorilor polonezi prezentate în expoziţiile „Motive spaniole în afişul polonez”, „Filmul românesc în afişul polonez” sau „Afişul polonez”.

Zilele Culturii Polone au continuat apoi la Hotelul Continental, unde s-au desfăşurat lucrările unui simpozion pe tema relaţiilor de colaborare româno-polone, cu secţiunile „În lumea istoriei”, „În lumea culturii” şi „În lumea problematicii bucovinene”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea Zilelor Culturii Polone şi prezentarea expoziţiei „Afişul polonez pe tema Drepturilor Omului”.
 Vizualizări articol: 1655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deschiderea Zilelor Culturii Polone şi prezentarea expoziţiei „Afişul polonez pe tema Drepturilor Omului”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei