Doar 33 de suceveni au păstrat un moment de reculegere - în memoria ostașilor români care au căzut în Primul Război Mondial - și au audiat conferința cu genericul „Un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial”, susținută luni, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, de conf. univ. dr. Florin Pintescu, prodecanul cu probleme de cercetare al Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.
Un public restrâns, chiar dacă acesta, așa cum remarca managerul bibliotecii publice sucevene, dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuș, a fost „reprezentat de generații diferite”, a avut prilejul să afle, din ampla expunere a universitarului sucevean, o serie de detalii interesante din culisele acestui război, de la jocurile de influențe ale puterilor beligerante, la episoade ușor amuzante.
Și pentru că armata română a fost alcătuită, așa cum s-a spus, „cu precădere din țărani și învățători”, urmașul unui dascăl din Flămânzi - Botoșani (învățător care a luptat și a fost rănit pe front), dr. Mihai C. M. Ardeleanu, care a reconstituit evenimentele trăite de bunicul său - după un carnet cu notițe care s-a păstrat - și le-a prezentat într-o carte („Mobilizarea 1916/1918”), a oferit acest volum (tipărit în anul 2009) bibliotecii sucevene. Ca fapt divers, în plutonul comandat de bunicul doctorului Ardeleanu se afla tatăl celui care a devenit Ioan Iacob Hozevitul (canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992).