O siriancă şi două sucevence s-au aflat, în perioada 18-27 august, în rezidenţă artistică la „Casa Atelier” din Suceava (strada Apeductului, lângă „Uzina de Apă” Suceava), proiect artistic la prima ediţie organizat de Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza” şi „Casa Atelier” din Suceava, în colaborare cu Asociaţia ADER, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava şi Universitatea „Ştefan cel Mare”. Artistele plastice Lelia Karaki din Siria, Mihaela Neli Pavăl din Fălticeni, dar care locuieşte în Iaşi, şi suceveanca Ana-Maria Ovadiuc (AMO), care a fost şi gazda evenimentului, au realizat mai multe tablouri pe care iubitorii de artă le vor putea admira în câteva expoziţii organizate în toamnă la „Uzina de Apă” şi la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
În spiritul tradiţiei bucovinene
Artista plastică suceveancă Ana-Maria Ovadiuc ne-a spus că locaţia pentru creaţie, „Casa Atelier”, le-a fost pusă la dispoziţie cu amabilitate de Carmen Chaşovschi. „De această dată, rezidenţa a evoluat în spiritul tradiţiei bucovinene. Ne-am pregătit naturi statice. Lelia Karaki a dorit să surprindă atmosfera Bucovinei, chip de ţărăncuţă. Trandafirii reproduşi în lucrare ei sunt cei care se regăsesc în curtea <Casei Atelier>, ulcica este tot de aici, iar cununa este făcută din viţă-de-vie din curte”, ne-a spus Ana-Maria Ovadiuc.
Artista Lelia Karaki are rezidenţă în România (locuieşte în Iaşi), după ce a venit din Siria, împreună cu mama şi fratele ei, din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu. Tehnica folosită de ea este pictură în ulei. Tânăra siriancă a absolvit Facultatea de Arte în Siria şi un master în arte plastice la Iaşi.
„Grădini destrămate”
Artista plastică Mihaela Neli Pavăl şi-a continuat, la „Casa Atelier” din Suceava, proiectul „Grădini destrămate”. Artista lucrează cu structuri plastice obţinute din macrameuri. Colectează macrameuri, pune culoare peste ele, le lasă la uscat, apoi desprinde macrameurile de pe suprafaţa respectivă şi „brodează” din nou golurile rămase. Aşa cum a spus Ana-Maria Ovadiuc, „Mihaela umple în plase de vise culori păstoase într-un poem floral abstract. Aplecată peste împletituri germinate din croşete de mult apuse, din tuburi de culori, prin golurile lăsate de macrameuri, ţese grădini colorate”. Mihaela Pavăl a mai realizat o lucrare care nu are legătură cu tema preferată, „Grădini destrămate”.
Naturi statice
La rândul ei, artista plastică suceveancă Ana-Maria Ovadiuc a extras din tabăra de creaţie desfăşurată în perioada 18-27 august o zi petrecută la Cacica. „Am fost la o bălăceală şi, de acolo, pline de sete, am servit o limonadă la casa Chaşovschi. Setea noastră a fost aşa mare încât am pictat o cană uriaşă, asemeni bazinului mare cu apă sărată în care ne-am bălăcit. În lucrare am trei personaje: pe Carmen – reprezentată de ulcică, pe Mihaela Pavăl cu pălăria de paie pentru soare şi o am pe Lelia cu dragostea, iubirea ei, luminozitatea ei sufletească. În a doua lucrare am natură statică, în care preiau ideea cununii împletite din viţă-de-vie, ulcelele noastre de la Marginea, la care am adăugat un ştergar bucovinean. Tehnica este clasică, pictură în ulei”, ne-a spus artista suceveancă, care conduce şi Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza”.
Ca orice artist, spune ea, „privesc parcă cu alţi ochi compoziţiile din naturile statice. Le-am găsit şi o altă denumire. Mi se pare perimat să le tot spun naturi statice. Am să spun de acuma <timp leneş> la natură statică. Oricum, timpul se scurge de peste 100 de ani peste obiectele astea şi peste casa în care pictăm. Încercăm să înviorăm cromatic timpul casei. Vara oricum îţi sapă adânc în vene o lene plămădită din praf şi soare”.
Tabără de creaţie la Balcic, ediţia a VI-a, organizată de TAG - Tonitza Art Group
Artista Ana-Maria Ovadiuc a adăugat că în măsura în care reuşeşte să atragă fonduri prin Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza” şi-ar dori ca anul viitor să organizeze mai multe rezidenţe artistice la Suceava. Pânzele, şasiurile şi materialele de pictură pentru prima ediţie au fost procurate prin Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza”. “Ne-am dori o colaborare cu Centrul Cultural Bucovina. Am depus un proiect de colaborare, care încă nu a fost semnat. Am insistat pentru a obţine finanţare până anul viitor, pentru alte rezidenţe artistice”, a completat artista suceveană.
Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group) organizează, în perioada 28 august - 7 septembrie, a VI-a ediţie a Taberei de creaţie „Pictori la Balcic”, la care vor participa artişti din Suceava, Botoşani, Galaţi şi Bucureşti.