Premiera piesei de teatru “Trenul de noapte” - o nouă surpriză pregătită de echipa Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, s-a bucurat de prezenţa unui număr record de spectatori, peste 200 de oameni venind pe peronul situat între Gara Burdujeni şi Pasarela CFR, pentru a-i urmări pe actori evoluând în decorul natural al coşmeliilor de metal şi al liniilor de cale ferată.
Punerea în scenă a spectacolului, într-o zonă de obicei pustie, situată la distanţă de alte imobile, a fost o provocare pentru echipa teatrului, care a trebuit să transforme o zonă părăginită într-o scenă luminată de reflectoare, cu sonorizare pentru un spaţiu deschis, în care interferenţa vieţii reale cu cele imaginare a fost savuroasă, în mai multe privinţe.
Spectatorii au putut trăi pe deplin senzaţia de a se afla într-o haltă CFR, aşa cum este şi în povestea teatrului, mai ales că din când în când trenurile treceau într-o parte şi alta, fluierând vesele, salutând mulţimea de oameni, iar peronul se zguduia sub tălpi de la trecerea coloşilor de metal.
Şeful de staţie şi al său vajnic ajutor îşi omoară timpul gustând dintr-o sticlă de tărie, tăind câte o găină, cu ale cărei oase hrănesc un bătrân căţel imaginar, Ursu, jucând cărţi şi din când în când muncind - ca la noi, unul cu sapa şi altul cu mapa, în aşteptarea unui tren - dar ce tren! Deosebit de altele, frumos, cu geamuri mai mari, dar întunecate, fără nici o lumină aprinsă, misterios şi grăbit, ce nu poate fi oprit! Iar în urma lui miroase a trandafiri!
În scenă apare şi o bătrână care îşi face loc printre spectatori, păşind cu greu printre traversele de cale ferată.
Povestea ei, spusă de tânărul muncitor CFR, are strânsă legătură cu trenul pe care îl aşteaptă.
O mamă care găteşte pentru puiul ei, acum mare şef de haltă, în pustietate, dar şi alte apariţii feminine, echivalentul celor trei graţii din tragediile greceşti, completează acest spectacol interesant, în care realul şi imaginarul se îmbină armonios. Până şi mirosul de trandafiri, al trenului de noapte, l-au simţit şi spectatorii, serviţi cu dulceaţă de Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului Municipal "Matei Vişniec", care, prin spatele spectatorilor, parfuma aerul cu un spray, alungând astfel şi ţânţarii de la gară, care dădeau petrecere, bucuroşi că au atât de mulţi invitaţi.
“Trenul de noapte" continuă seria spectacolelor neconvenţionale cu care teatrul sucevean vine în întâmpinarea publicului, pregătindu-l pentru stagiunea de toamnă, când actorii vor începe să joace pe scena Centrului Cultural Bucovina (cinematograful Modern).
Sucevenii au fost aşteptaţi sâmbătă, 27 august, şi duminică, 28 august, de la ora 20.00, la spectacolul “Trenul de noapte”, după o piesă scrisă de Ioan Groşan, în regia artistică a lui Octavian Jighirgiu. Locul de desfăşurare a reprezentaţiei a fost pe str. Nicolae Iorga nr. 7, vizavi de Hotelul Residenz, între Gara Burdujeni şi pasarela CFR.
Evenimentul a fost organizat de Teatrul Municipal “Matei Vişniec”, Primăria şi Consiliul Local Suceava, cu sprijinul Clubului Rotary Suceava – Bucovina.
Produs al unei conştiinţe postmoderniste, “Trenul de noapte” invită spectatorul la o investigare a propriilor abisuri, drame interioare şi a condiţiei umane. Conceput pentru un spaţiu inedit, spectacolul oferă publicului şansa de a intra în lumea onirică a spaţiului transtemporal, rupt de banalul cotidian, propunând o formă de metateatru.
Autorul piesei, prozatorul, eseistul şi dramaturgul Ioan Groşan, a devenit cunoscut prin publicarea a două volume de povestiri de excepţie, „Caravana cinematografică” (1985) şi „Trenul de noapte” (1989), cărţi de referinţă care au marcat o epocă şi care l-au transformat într-unul din cei mai importanţi prozatori ai generaţiei sale.
Octavian Jighirgiu este profesor de teatru la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi şi regizor cu o bogată experienţă.