Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2016 - Anul XXI, nr. 201 (6314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   30 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare “Grigore Vasiliu Birlic” şi-a desemnat laureaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de aproape o săptămână, în intervalul 22-26 august, la Fălticeni s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare “Grigore Vasiliu Birlic”. În această perioadă au ajuns la Fălticeni nume importante ale scenei teatrale, folkişti consacraţi şi tineri dornici de afirmare în actorie sau muzică folk. Juriul Concursului de interpretare trupe de teatru şi al Concursului de recitare poezie şi monolog a fost format din regizorul Gheorghe Balint, actorul Ovidiu Cuncea, coregrafa Lorette Enache, actorul Codrin Dănilă şi profesoara Cristina Bărăscu. Ca şi la ediţia din 2015, Marele Premiu a ajuns la Trupa de teatru “Protha” din Panciu, pentru spectacolul “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, după Mark Haddon, şi la Trupa de teatru „Ghioceii” din satul Mingir, raionul Hînceşti (Republica Moldova), pentru spectacolul “Liola” de Luigi Pirandello.

În cadrul festivalului au avut loc întâlniri cu invitaţi importanţi: actorii Draga Olteanu Matei, Manuela Hărăbor, Adela Mărculescu, Ileana Popovici şi Manuela Golescu, actorul Ovidiu Cuncea, scriitorul Ion Moldovan, părintele Constantin Necula, poeta Radmila Popovici (Rep. Moldova), caricaturistul Mihai Pânzaru PIM, regizorul Gheorghe Balint, coregrafa Lorette Enache. Au fost întâlniri cu publicul, dar au fost şi masterclassuri în care actorii, regizorii şi coregrafii invitaţi i-au învăţat pe tinerii aspiranţi la actorie noţiuni practice despre dicţie şi mişcare, le-au propus exerciţii captivante de imaginaţie, le-au arătat cum să transpună experienţele personale în actorie, cum să insufle viaţă unui personaj şi să îl facă de neuitat, tehnici de interpretare etc. 

 

Fălticeniul anilor ‘60 – ’80, readus în atenţie de caricaturistul Doru Axinte

Luni, 22 august, în prima zi a festivalului, a avut loc parada costumelor de teatru, realizată cu sprijinul actorilor de la „Funny Art” din Iaşi, şi a fost vernisată expoziţia de caricatură „Birlic Redivivus” a caricaturistului Doru Axinte. Autorul expoziţiei, Doru Axinte, s-a întors acasă, la Fălticeni, în locul în care s-a născut, pentru a doua oară în acest an după ce, în luna februarie, a poposit cu expoziţia “ThaleSecvenţe de umor”. De data aceasta a prezentat grafică cu imagini din Fălticeniul anilor ‘60 – ’80. Lucrările au fost prezentate de cunoscutul grafician şi caricaturist sucevean, Mihai Pânzaru PIM.

Primul spectacol de teatru din cadrul festivalului a fost piesa „Cum se face”, în regia lui Octavian Strunilă. În aproape o oră şi jumătate Octavian Strunilă, Anca Dumitra - cunoscută de public şi ca Gianina din “Las Fierbinţi”, Delia Ioana Nartea, Alexandru Conovaru şi Toma Danilă au adus bucurie în sufletele spectatorilor reuşind să pună mari semne de întrebare vizavi de cariera pe care ne-o alegem în viaţă.

 

Întâlnire de suflet cu Draga Olteanu Matei şi alte nume mari ale scenei

Tot în prima zi a festivalului a avut loc o întâlnire de suflet cu Draga Olteanu Matei, Adela Mărculescu, Ion Moldovan şi părintele Constantin Necula, ocazie cu care au fost lansate şi cărţile „Cu Birlic, râzând printre lacrimi”, „Să crezi, să iubeşti, să dăruieşti… Adela Mărculescu” şi „Pedagogia poveştii”.

Draga Olteanu Matei i-a delectat pe cei prezenţi cu poveşti despre marele actor Grigore Vasiliu Birlic, pe care l-a avut coleg de scenă şi de platou de filmare şi pe care îl consideră mai mare decât Louis de Funès. Cu acelaşi timbru cald cu care ne-a obişnuit în piesele de teatru radiofonic, Adela Mărculescu a povestit despre simplitatea şi modestia lui Grigore Vasiliu Birlic, despre glumele lui, despre felul său inconfundabil de a fi, despre genialitatea sa, însuşiri care l-au făcut să fie îndrăgit prin ceea ce făcea. Adela Mărculescu a citit şi “Interviu cu Dumnezeu”, de Octavian Paler, sensibilizându-i şi pregătindu-i pe cei prezenţi pentru următorul moment al serii, întâlnirea cu pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. Profesor universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu, unul dintre cei mai iubiţi preoţi din România, părintele Necula i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu-şi piardă niciodată speranţa, “oboseala arogantă fiind unul din cele mai mari păcate care ne paşte”.

 

Manuela Hărăbor a sărbătorit la Fălticeni 30 de ani de la realizarea filmului „Pădureanca”

„Viaţa e ceva mai mult” a fost mottoul sub care actriţa Manuela Hărăbor i-a impresionat pe fălticeneni, alături de evoluţia sa din filmul „Pădureanca” difuzat în cadrul Cinematecii de noapte.

“Am sărbătorit 30 de ani de la filmare împreună cu un public minunat! Mulţumesc din suflet, părinte Liviu Mihăilă, pentru această întâlnire de suflet cu dragii mei Adrian Pintea şi Şerban Ionescu, fie-le ţărână uşoară!”, a spus Manuela Hărăbor. Coincidență sau nu, mama actriţei Manuela Hărăbor a locuit în Fălticeni pe aceeaşi stradă cu Birlic, motiv pentru care participarea ei la acest festival a fost un motiv de a revedea un oraş drag, de care se simte legată prin cea care i-a dat viaţă.

 

Teatrul este o formă de credinţă

Regizorul Dan Tudor a devenit o prezenţă obişnuită în cadrul Festivalului de teatru de la Fălticeni. Anul acesta a revenit cu spectacolul „Omul cu mârţoaga”, un spectacol cu o distribuţie de invidiat, Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana Macaria, Dragoş Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Orodel Olaru şi Andrei Duban, şi care s-a jucat într-o sală în care cele aproape 300 de locuri s-au dovedit a fi insuficiente. Piesa în care pe vremuri a jucat şi marele Birlic împreună cu Draga Olteanu Matei este o comedie clasică românească, un amestec de satiră, idealism şi gravitate.

„Suntem onoraţi să venim aici la fiecare ediţie a festivalului, este un loc încărcat de istorie şi nu orice fel de istorie, istorie teatrală. Dumneavoastră întregiţi spectacolul de teatru, prezenţa dumneavoastră fiind la fel de importantă ca prezenţa noastră pe scenă. Este un efort să venim astăzi la Fălticeni pentru că ne-am adunat din toate colţurile ţării pentru a ne întâlni cu dumneavoastră şi cu actori prieteni dragi nouă care sunt alături de dumneavoastră. Teatrul este o formă de credinţă”, a spus regizorul Dan Tudor la sfârşitul piesei.

 

Spectacol de gală cu muzică clasică instrumentală

Gala Laureaţilor a fost deschisă de concertul cvartetului “Passione” din Bucureşti. Înainte de decernarea premiilor a fost păstrat un moment de reculegere în memoria actorului Marin Moraru şi a Cetăţenilor de Onoare ai municipiului Fălticeni plecaţi dintre noi, actorii Radu Beligan, Emil Hosu şi Eusebiu Ştefănescu.

Premiată cu “Inima Fălticenilor”, actriţa şi poeta din Republica Moldova Radmila Popovici a spus: “Azi am înţeles că adevărata Unire nu se va produce pentru că adevărata ruptură nu a avut loc. Dovadă sunt acest eveniment şi altele asemănătoare. Nu aveţi asemănare şi vreau să vă spun că ruptura dintre noi a făcut-o cineva pe hărţi, pe hârtii şi în închipuirea lor, dar nicidecum pe plan spiritual. Mă duc mult mai bogată acasă, vă îmbrăţişez pentru că îmbrăţişându-vă pe dumneavoastră îl îmbrăţişez pe Birlic şi pe toţi oamenii de bună-credinţă din acest oraş şi care au venit în acest oraş pentru a fi alături de dumneavoastră”.

Şi Manuela Golescu a mulţumit pentru distincţia “Inima Fălticenilor”, oferind Asociaţiei Fălticeni Cultural un superb jurnal de călătorie din Ţara Românească învelit în coperţi de piele şi DVD-ul “Miresme din Rai”.

 

Premiile ediţiei 2016 a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare “Grigore Vasiliu Birlic”

Teatru

Marele premiu: Trupa de teatru „Protha” Panciu, cu spectacolul “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” după Mark Haddon şi Trupa de teatru  „Ghioceii” din satul Mingir, raionul Hînceşti (Rep. Moldova), cu spectacolul “Liola” de Luigi Pirandello. Cele două trupe de teatru au câştigat Marele Premiu şi la ediţia din 2015.

Cel mai bun actor în rol secundar: Marin Lupanciuc

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Anca Bumbu şi Bianca Carabă

Cel mai bun actor în rol principal: Vladislav Ropotă şi Andrei Gheoca

Cea mai bună actriţă în rol principal: Sorana Ieşan

Premiul “Radu Beligan”: Teatru Club – Tineret Iaşi

Premiul “Marin Moraru”: Trupa de teatru “Gong” Roman

Recitare poezie, 7-14 ani

Menţiuni: Marta Costandache, Ioana Ramona Ciocan

Premiul III: Claudia Petrov

Premiul II: Bianca Avîrvarei

Premiul I: Adela Şulea

Marele Premiu:Antonia Silvia (din Forăşti, Suceava)

Recitare poezie, 15-25 de ani

Mențiuni: Elena Luiza Luca, Simona Brădăţan

Premiul III: Victor Coţovanu

Premiul II: Beatrice Hopu

Premiul I: Eusebiu Isac

Marele Premiu: Andreea Lungu

Monolog

Menţiuni: Alexandra Maxim, Victor Coţovan

Premiul III: Denisa Todireanu

Premiul II: Bianca Carabă

Premiul I: Marin Lupanciuc

Marele Premiu:Isabela Chitoşcă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare “Grigore Vasiliu Birlic” şi-a desemnat laureaţii.
 Vizualizări articol: 1949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare “Grigore Vasiliu Birlic” şi-a desemnat laureaţii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei