Actorul și umoristul bucovinean Constantin Tiron, pe care l-am întâlnit recent la Câmpulung Moldovenesc ca prezentator al celei de-a XXVII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, publică în primul număr din „Însemnări bucovinene” (revistă de cultură a municipiului Câmpulung Moldovenesc) un adevărat manifest pentru umorul din spaţiul românesc.
În textul intitulat „Umorul la români”, Constantin Tiron, care accentuează că „râsul e sănătos atunci când e provocat de un spirit fin care reclamă agerimea minţii, educaţie, respect, proprietatea termenilor, vocabular vast, într-un cuvânt eleganţă”, se întreabă „unde a dispărut umorul de calitate pe care îl găseam cândva în programele televiziunilor din România?”.
„Nu înţeleg unde a dispărut divertismentul de bun-gust. Nu înţeleg de ce nu mai avem vedete autentice. Mă uit din când în când, cât mă ţin nervii, adică nu prea mult, la borhotul aruncat pe ecranele televiziunilor românești”, scrie el revoltat.
„Umorul - spune Constantin Tiron (un umorist greu la propriu și la figurat) – nu este bășcălie. Bășcălia jignește, umorul atenţionează”.
Și, pentru a sublinia mai apăsat cele spuse, umoristul bucovinean îl citează pe actorul Dan Puric: „Umorul este profund creștin, iar bășcălia este atee!”.