Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iul 2016 - Anul XXI, nr. 168 (6281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Păltinoasa

Tabăra Internațională a Meșterilor Populari din „Poiana Dacilor”, la final

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tabăra Internațională a Meșterilor Populari de la Păltinoasa, care, din acest an, are o nouă identitate întrucât locul de desfășurare de pe malul pârâului Bucovăț a primit numele de „Poiana Dacilor”, s-a încheiat sâmbătă cu momentul festiv al înmânării diplomelor de participare.

 

Tabăra se desfășoară de 12 ani, cu fonduri exclusiv private, având ca loc de găzduire Casa Ignătescu

Diplomele, cu antetul Asociației de Inițiativă Democratică și Ecologică „Eudemos” din Păltinoasa, au fost conferite de meșterul cioplitor Toader Ignătescu, inițiatorul și organizatorul acestei tabere, care se desfășoară de 12 ani, cu fonduri exclusiv private, având ca loc de găzduire Casa Ignătescu.

La ediția din acest an, care a impus toponimul „Poiana Dacilor” (care va rezona și va puncta traseele turistice ce se intersectează la Păltinoasa), au participat meșterii populari basarabeni Ștefan, Anişoara şi Galina Ciumaşu, Natalia Cangea, Vitalie şi Galina Grumeza și confrații lor Dănuţă Stan (Zăiceşti, jud. Botoşani), Dan Horgan  și Elena-Maria Cordun (Bârlad, jud. Vaslui), Bolek Maierik şi Virgil Modovan (Mănăstirea Humorului), Ana Cazac (Gura Humorului), Florin Grosu şi Liliana Liudmila Popa (Botoşani), Ema Pavăl (Suceava) şi ucenica Felicia Drob (Păltinoasa).

 

Meșterii bărbați, dar și invitații lor, au purtat pe cap căciuli dacice

La inițiativa sculptorilor Bolek Maierik și Ștefan Ciumașu, care și-au propus să adauge lucrărilor cu tematică dacică din anii anteriori (chipul lui Burebista, cioplit în gresie de Bolek Maierik, și stindardul de luptă al dacilor, capul de lup sculptat în lemn de Ștefan Ciumașu) portretul sculptural al regelui Decebal, dăltuit atât în piatră cât și în lemn de stejar, raiul înverzit de pe malul pârâului Bucovăț a primit numele de „Poiana Dacilor”.

Și pentru ca festivitatea de premiere să fie în ton cu acest toponim, meșterii bărbați (dar și invitații lor care au participat la eveniment - echipa Centrului Cultural Bucovina formată din graficianul Mihai Pânzaru PIM, artistul fotograf Victor T. Rusu și subsemnatul) au purtat pe cap căciuli dacice, confecționate din stofă de Ema Pavăl.

 

Lângă portretele sculptate ale lui Burebista și Decebal a fost arborat stindardul de luptă al dacilor

Așa că, în „Poiana Dacilor”, care a fost inaugurată sâmbătă, lângă portretele sculptate ale lui Burebista și Decebal a fost arborat stindardul de luptă al dacilor înfășurat în tricolorul românesc.

Toader Ignătescu, amfitrionul evenimentului, le-a mulțumit meșterilor pentru calitatea lucrărilor realizate, pentru seriozitatea de care au dat dovadă pe parcursul desfășurării taberei și le-a înmânat diplomele de participare.

Îmbrăcați în straie populare, participanții l-au aplaudat pe Bolek Maierik, sculptorul cu origini polone din Pleșa, cel care a dăltuit chipurile lui Burebista și Decebal în gresie dură de Vama, care a cântat „Imnul dacilor liberi” (imn care a rămas scris pe o lespede de piatră lângă puntea de trecere peste pârâul Bucovăț) și „Imnul lui Decebal” compuse de el.

 

Meșterii din „Poiana Dacilor” se alătură campaniei naționale „Brâncuși e al meu!”

Meșterul cioplitor Toader Ignătescu, care, doar peste o săptămână, va avea alți oaspeți în „Poiana Dacilor”, întrucât va găzdui o tabără națională de pictură, a spus că ediția din acest an a Taberei Internaționale a Meșterilor Populari de la Păltinoasa are și o componentă civică de susținere a culturii naționale.

Una din lucrările realizate în „Poiana Dacilor”, o piesă de mobilier rustic (o masă masivă, cu picioare contorsionate din rădăcini) va fi scoasă la licitație, iar suma încasată (care după aprecierea lui se va ridica la cca. 500 de euro) va fi donată pentru achiziționarea lucrării lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”, pentru care Guvernul României și Ministerul Culturii au inițiat subscripția publică prin campania națională „Brâncuși e al meu!”. Un gest pentru care meșterii din „Poiana Dacilor” merită toată prețuirea!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra Internațională a Meșterilor Populari din „Poiana Dacilor”, la final.
 Vizualizări articol: 1730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Tabăra Internațională a Meșterilor Populari din „Poiana Dacilor”, la final4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei