Manifestările culturale sucevene cu genericul „Sărbătorile Memoriei” au înregistrat joi un nou episod al cărui protagonist a fost generosul risipitor de metafore Roman Istrati.
O „incredibilă parabolă a contemporaneităţii est-europene”
Profesorul, poetul şi publicistul Roman Istrati, care a debutat editorial cu aproape patru decenii în urmă cu placheta de versuri „Miezul adânc”,, şi-a lansat volumul pamfletard cu titlul „Ștrumfii Kremlinului”, o „incredibilă parabolă a contemporaneităţii est-europene”, aşa cum o apreciază colegul său de generaţie şi semnatarul prefeţei, scriitorul Ion Drăguşanul.
Un arc peste timp, sub bolta căruia, cu un an în urmă, atunci când a împlinit vârsta de 60 de ani, Roman Istrati şi-a marcat trecerea cu cartea „d’istrati: jupânii“, care reunea o selecţie din numeroasele portrete creionate de-a lungul timpului în revista „Jupânu'”, publicaţie care a găzduit şi textele readuse acum în atenţia publicului cititor.
Un observator, analist şi comentator, care, timp de un deceniu, a fost marca revistei „Jupânu'”
Cartea, editată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cuprinde 36 de pamflete literare, care poartă amprenta ironiei inconfundabile a autorului, un observator, analist şi comentator, care, timp de un deceniu, a fost marca revistei „Jupânu'”, publicaţie care, prin retragerea lui, a pierdut din savoare.
„Evenimentul Roman Istrati”, aşa cum a spus la deschidere moderatorul Ion Drăguşanul, a reunit la Lounge Suceava (Foaierul Mare al Casei de Cultură a Sindicatelor), cca. 200 de participanţi, de la reprezentanţi ai vieţii politice şi administrative, la oameni de afaceri, medici şi dascăli, artişti şi jurnalişti.
„Roman Istrati are mulţi prieteni şi vălureşte spre el, continuu, un respect tămăduitor”
O mare de oameni, prieteni şi cunoscuţi, care-a tălăzuit în ritmul cantautorilor Cornel Angelescu şi Mihaela Popescu, retrăind acordurile muzicale ale anilor -70-80, ani despre care a vorbit, ca invitat al evenimentului (rememorând intervenţia lui Roman Istrati în destinul său artistic), actorul Stelian Nistor, care-a venit „în calitate de Stelică, la prietenul Romică”.
Și pentru că, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, „Roman Istrati are mulţi prieteni şi vălureşte spre el, continuu, un respect tămăduitor”, i-au adresat felicitări pentru carte şi i-au urat sănătate şi spor în a scrie şi altele preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Constantin Harasim, deputatul Ștefan Alexandru Băişanu, istoricul Mihai Iacobescu, graficianul satiric Viorel Corodescu COV, prof. Maria Reuţ, dr. Mariana Stoleru... şi, nu în ultimul rând, consilierul local Cornel Grosar, care a subliniat faptul că, pentru el, Roman Istrati râmâne „jupânul autentic al Sucevei”.
*
Mulţumindu-le tuturor celor care-au fost alături de el la eveniment, Roman Istrati, care-a spus că pregăteşte pentru tipar o nouă carte („serioasă, nu pamflet”), a accentuat (în contextul trăirii unei „realităţi dureroase”) că „trebuie să continuăm să ne punem întrebări şi trebuie să răspundem la ele, chiar dacă răspunsul e o simplă vânare de vânt”.