Un caricaturist din Israel, Ilya Katz, a obţinut premiul I, medalia de aur, diplomă şi 500 de euro la Expoziţia Internaţională de Grafică Satirică BUCOVINA – ROMÂNIA, ediţia a X-a. Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 1 iulie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava. Juriul manifestării, alcătuit din graficienii satirici Mihai Pânzaru PIM, George Licurici şi Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei „Gândeşte”, a selectat caricaturile pentru expoziţie şi a desemnat câştigătorii. Premiul al II-lea, diplomă şi 300 de euro, a fost obţinut, în urma jurizării, de Alexei Talimonov din Anglia, iar premiul al III-lea, diplomă şi 100 de euro, a ajuns la Mileta Miloradovic din Serbia. Menţiuni (diplome şi medalii) au obţinut anul acesta Liviu Stanila din România, Loktyev Oleg din Ucraina şi Trayko Popov din Bulgaria.
„A trebuit să ţinem ştacheta ridicată şi să nu facem rabat la calitate”
Managerul artistic al expoziţiei, graficianul Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, membru al juriului, ne-a spus că în acest an, ediţie jubiliară, „s-au înscris în concurs 255 de caricaturişti, cu 848 de caricaturi, din 53 de ţări. Expoziţia Internaţională a fost organizat de Muzeul Bucovinei, Asociaţia <Gândeşte> şi Consiliul Judeţean Suceava şi a avut ca temă <New World Order/Noua ordine mondială>. În ultimii ani există o medie de participare de 250 de caricaturişti, şi asta se datorează seriozităţii noastre şi seriozităţii de care dă dovadă organizatorul principal, Muzeul Bucovinei”. Graficianul satiric Mihai Pânzaru PIM, prezent la vernisajul Expoziţiei Internaţionale de Grafică Satirică BUCOVINA – ROMÂNIA, ne-a vorbit despre caricatura câştigătoare, semnată de Ilya Katz din Israel. „Este un glonţ, un glonţ care trece pe lângă tâmpla omenirii, a Europei precis. Este un glonţ care, de fapt, este, dacă vrei, un transporter de emigranţi, un transporter de pericol, emigranţii... care sunt un produs al destabilizării, al unei stări care nouă ne scapă, muritorilor de rând. Noi, ca juriu, avem responsabilitate foarte mare şi a trebuit să ţinem ştacheta ridicată a ceea ce se cheamă critică de specialitate şi să nu facem rabat la calitate”. Maestrul a mai spus că, în fond, „caricatura este un limbaj sintetic, care trebuie să transmită instantaneu un mesaj şi să fie receptat ca atare”.
„La jurizare am luat în calcul şi originalitatea desenului, noutatea lui şi acceptarea unor teme contemporane şi moderne”
Ca membru al juriului, graficianul satiric George Licurici a spus că de fiecare dată „îţi asumi răspunderea de a lua o decizie atunci când sunt foarte mulţi desenatori şi gânditori de caricatură foarte buni. Au fost momente de discuţii între noi, ca să luăm o decizie. Sper că am luat-o pe cea bună. La jurizare am luat în calcul şi originalitatea desenului, noutatea lui şi acceptarea unor teme contemporane şi moderne. Cred că am reuşit să facem o cumpănă între ceea ce se întâmplă astăzi între umor şi filozofia imaginii”.
Maestrul George Licurici a explicat că, în general, saloanele de caricatură din lume se apleacă, în acest moment, datorită unei confuzii generale asupra situaţiei ei şi asupra viitorului, la multă filozofie a imaginii, mai mult decât umorul. Lumea începe să uite umorul, iar noi am încercat totuşi să păstrăm o decizie care să ţină cont şi de zâmbetul care ne cam dispare de pe feţe şi să reuşim să-l ţinem ca pe un salon de umor adevărat, autentic”.
Expoziţia Internaţională BUCOVINA – ROMÂNIAva putea fi vizitată la Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava până al sfârşitul acestei luni.