Romfilatelia a emis şi a pus în circulaţie, începând cu data de 22 iunie a.c., emisiunea de mărci poştale „Ia românească, tezaur naţional”, care ilustrează, printr-o abordare grafică originală, personalităţi feminine româneşti care au purtat cu mândrie şi au făcut cunoscută ia românească peste hotarele ţării.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 leio prezintă pe Regina Elisabeta a României, care poartă o ie din Romanaţi (judeţul Olt). Ia oltenească, specifică zonei Romanaţi, are guleraş şi altiţă. Motivele decorative sunt geometrice, florale, motive antropomorfe, iar în cromatică predomină ultramarinul, cu intercalaţii de fir metalic auriu.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,00 leio reprezintă pe Regina Maria a României,care poartă o ie din judeţul Dolj. Ia din această zonă este caracterizată prin armonia cromatică, tonurile vii de albastru, roşu şi alb, decorul variat format îndeosebi din motive geometrice ca: romburi, cruciuliţe, spirale. Ornamentarea este dispusă în special pe mânecă, pe altiţă, încreţ şi râuri.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 leio reprezintă pe Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist cu brevet din România,care poartă o ie de Muscel, judeţul Argeş. Cămaşa femeiască de Muscel este din borangic, încreţită la gât, cu şnur pe creţi. Materialul folosit la cusut este arniciul, fir de bumbac răsucit şi colorat, vopsit în culoare cărămizie, neagră, roşie, grena şi mov, culori specifice zonei Muscel.
Timbrul cu valoarea nominală de 16,00 leio reprezintă pe Maria Tănaseîn cămaşă din Pădureni (judeţul Hunedoara). Doamna cântecului românesc poartă o cămaşă într-o combinaţie de culori, alb, negru şi roşu. Ornamentarea iei se face în motive geometrice; romburi mari, pătrate, jumătăţi de romburi, care se succed compact, pe întreaga mânecă, dând cusăturii un aspect bogat, reliefat.
Emisiunea filatelică, machetată de Mihai Vămăşescu, este completată cu 200 de seturi (două plicuri) „prima zi” (FDC), echipate cu cele patru timbre.