Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iun 2016 - Anul XXI, nr. 141 (6254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

„Ziua culturii fălticenene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul celei de-a VI-a ediţii a programului „Ziua culturii fălticenene”, miercuri, 15 iunie, la Fălticeni s-au desfăşurat mai multe manifestări culturale.

Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” şi Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni au marcat printr-o activitate comună 177 de ani de la naşterea Sofiei Cocea, prima femeie gazetar din România. Sofia Cocea s-a născut la Fălticeni, pe 15 iunie 1839, implicându-se în toate problemele epocii.

Bibliotecara Adriana Mihăilă a precizat: “Preocupată de emanciparea femeii, convinsă că educaţia este un factor decisiv în viaţa tuturor, întemeiază şi conduce un pensionat de fete cu internat, aceasta fiind una din primele şcoli de acest fel din ţară. Ziaristă şi polemistă de talent, curajoasă, ambiţioasă, incisivă, nu ezită să lupte, la cei 20 de ani ai ei, alături de bărbaţi, pe tărâmul gazetăriei, scriind în principalele gazete din Iaşi şi Bucureşti, cu luciditate, maturitate, profunzime şi o modernitate uluitoare, despre politica externă, unitatea şi libertatea naţională, învăţământ, împroprietărirea ţăranilor şi democratizarea vieţii politico-sociale, despre biserică. Se stinge însă prematur din viaţă, la numai 22 de ani, în toamna anului 1861”.

O parte din articolele sale au fost adunate într-un volum apărut în 1862, la Bucureşti, la Imprimeria Naţională, intitulat „Operele doamnei Chrisoscoleu născută Coce precedate de viaţa autoarei”, care se găseşte la Galeria Oamenilor de Seamă alături de alte articole ale scriitoarei din gazetele vremii.

 

Slujbă de pomenire a personalităţilor fălticenene

De la ora 12, la Catedrala „Învierea Domnului”, un sobor de opt preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a personalităţilor fălticenene şi pentru cinstirea memoriei celui mai mare poet al poporului român, Mihai Eminescu, la 127 de ani de la trecerea la cele veşnice.

Preotul militar Cătălin Simon a spus: “Suntem tributari în ceea ce priveşte amintirea, pomenirea şi tot ceea ce trebuie făcut pentru înaintaşii noştri. Se întâmplă mai rar ca un sobor de preoţi să facă o slujbă de pomenire pentru personalităţile oraşului. Când spun asta nu mă refer numai la personalităţile oraşului Fălticeni, ci la faptul că fiecare localitate are personalităţile sale”.

Şi preotul Claudiu Valerian  Hariuc i-a felicitat pe cei care s-au implicat în amintirea şi comemorarea personalităţilor fălticenene.

“Dacă odinioară oraşul Fălticeni era al treilea din ţară ca număr de personalităţi, lucrul acesta a început să se uite printre noi şi iată că organizatorii acestei manifestări caută ca, an de an, acest lucru să nu se uite şi să-i comemoreze prin această slujbă deosebită pe oamenii de seamă ai Fălticeniului şi pe marele nostru poet Mihai Eminescu”, a precizat gazda manifestării, preotul Claudiu Valerian  Hariuc.

După Sfânta Liturghie cei prezenţi au fost răsplătiţi cu ultimul număr al revistei “Cuvânt şi faptă” editată de Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni. În fiecare număr al revistei o pagină este dedicată personalităţilor fălticenene pentru ca elevii din toată ţara care învaţă la această şcoală să cunoască mai bine acest oraş.

 

Coroane şi jerbe de flori la mormintele personalităţilor

La monumentul “Luceafărului poeziei româneşti” din curtea Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, monumentul lui Mihail Sadoveanu din piaţa cu acelaşi nume, la bustul lui Nicu Gane din faţa colegiului care poartă numele scriitorului şi omului politic român şi la mormintele personalităţilor fălticenene din cimitirele Grădini şi Oprişeni s-au reunit zeci de oameni care au aprins lumânări şi au aşezat câte o floare în semn de recunoştinţă, fiind depuse coroane şi flori din partea Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, a Colegiului Naţional “Nicu Gane” şi a Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”.

Un grup de elevi din clasele a VII-a B şi a VIII-a A de la Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu” din Fălticeni au depus o coroană de flori la mormântul Maestrului Ion Irimescu din cimitirul Oprişeni. Elevii şi-au manifestat în acest mod respectul pentru mentorul şcolii, artistul plastic Ion Irimescu fiind veşnic viu în mintea şi inimile elevilor acestei şcoli.

 

Concurs de recitare din lirica eminesciană şi dublă lansare de albume folk

Curtea interioară a Muzeului de Artă “Ion Irimescu” a găzduit în seara zilei de miercuri, 15 iunie, a doua ediţie a concursului de recitare din lirica eminesciană la care au participat aproape 30 de iubitori de poezie din judeţul Suceava. Marele premiu a fost obţinut de Adela Şulea, de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, a evocat personalitatea lui Mihai Eminescu şi a argumentat legătura de suflet dintre poet şi ţară, biserică, natură.

A urmat lansarea albumelor „Acum ştiu” şi „Folk din pana mea” – volumul 2 ale Ştefaniei Iacob, o iniţiativă menită să demonstreze comunităţii folk că artişti din generații diferite, cu stiluri diferite, fără a fi prieteni la cataramă, pot conlucra şi se pot sprijini unul pe celălalt.

Manifestările dedicate “Zilei culturii fălticenene” s-au încheiat cu un concert în care au evoluat invitaţii de onoare Vlad Calimandriuc, Liviu Ciulei, Paul Adrian Tihan, Mateiana Anechiforesei, Sorin Poclitaru şi Ştefania Iacob.

Activităţile au fost organizate de Asociaţia „Fălticeni Cultural”, în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ziua culturii fălticenene”.
 Vizualizări articol: 1921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ziua culturii fălticenene”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rulouri de pui cu nuci și cascaval Sunt delicate, delicioase și ușor de făcut. Pe orice masă, fie ea festivă sau doar în familie, vor arăta bine și vor cuceri definitiv aprecierile pofticioșilor prezenți.Avem nevoie de:Un piept de pui, un pumn de miez de nucă, 3 felii de... Citeşte