Cea de-a XXXVII-a ediţie a Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală ”Lira de Aur” a debutat vineri, la Suceava, festivalul reunind şi în acest an concurenţi veniţi din toată ţara, încurajaţi de părinţi, ghidaţi de profesori îndrumători şi animaţi cu toţii de acelaşi ţel – dobândirea Marelui Trofeu. Probele de concurs se desfăşoară vineri şi sâmbătă, urmând ca duminică, cei mai valoroşi dintre competitori să fie recompensaţi cu distincţii.
Festivitatea de vineri fost moderată de Alexandra Bejinaru, director al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava – principalul organizator.
Aceasta a arătat că ”Lira de Aur” este o competiţie de marcă, ce strânge an de an cei mai talentaţi elevi din ţară. „Tineri artişti au ales să vină la Suceava pentru că am dovedit că <Lira> înseamnă maturitate, seriozitate şi profesionalism. În acelaşi timp, <Lira> este un eveniment important pentru comunitatea suceveană, o carte de vizită a judeţului”, a menţionat Bejinaru.
La rândul său, adjuncta Inspectoratului Şcolar Suceava prof. Gabriela Scutaru a apreciat că „Lira de Aur” este unul dintre cele mai frumoase şi mai importante evenimente care se derulează în Suceava, ”un fel de brand al regiunii noastre”.
Concurs pe trei secţiuni
Din prezidiul evenimentului de deschidere a făcut parte şi Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, alături de Cornel Grosar, consilier local.
„Primăria municipiului Suceava, ca şi în anii trecuţi, este principalul finanţator al evenimentului şi a acordat peste 100.000 de lei pentru eveniment. Vrem ca acest festival să meargă mai departe. Este doar un început din şirul de evenimente culturale care vor avea loc la Suceava, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (4-11 iulie), Festivalul Mondial de Film UNICA (16-23 august), Festivalul de Artă Medievală. Mă bucur că viaţa culturală a Sucevei începe să fie mult mai dinamică”, a punctat edilul municipiului. De menţionat că festivalul este structurat pe trei secţiuni, respectiv Instrumente de suflat (43 de concurenţi înscrişi), Instrumente cu coarde (42 de concurenţi) şi Pian (51 de concurenţi).
31 dintre concurenţi provin de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Preşedinte al juriului este conf. univ. dr. Vlad Dimulescu, de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
„Credem cu tărie că toţi tinerii înscrişi în concurs anul acesta sunt oameni cu pasiune, oameni talentaţi care parcurg treaptă cu treaptă în drumul lor către împlinirea profesională, dar şi personală. De 36 de ediţii încoace emoţia muzicală se îmbină cu spectacolul, iar publicul descoperă noi şi noi talente. Cu ajutorul unui juriu competent, concursul este rodul colaborării cu personalităţi marcante, recunoscute pe plan naţional şi internaţional, reunite într-un juriu competent şi obiectiv. Toţi concurenţii sunt tineri înzestraţi cu talent, viitori ambasadori ai culturii autentice. Pentru ei urmează trei zile de strădanii şi aspiraţii, iar noi trebuie să ne facem timp să-i ascultăm, să-i cinstim şi să-i aplaudăm”, a mai completat Alexandra Bejinaru.
Câştigătorul va pleca acasă cu Marele Premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de Centrul Cultural Bucovina.
Organizatori ai concursului sunt Colegiul de Artă Suceava şi Inspectoratul Şcolar Suceava,Asociația Părinților și Absolvenților Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava şi Centrul Cultural Bucovina.