Membrii Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB) l-au omagiat la Rădăuţi, cu câteva zile în urmă, pentru a marca împlinirea unui secol de la naştere, pe academicianul Vladimir Trebici (28 februarie 1916 - 13 februarie 1999).
Aşa cum ne aduce la cunoştinţă prof. Gheorghe Dolinski, „manifestarea s-a desfăşurat ceva mai târziu, pentru că noi am ţinut foarte mult ca la acest eveniment să participe prof. univ. dr. Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice <Vladimir Trebici>, care l-a cunoscut personal şi a lucrat împreună cu distinsul academician”.
În prezenţa unui număr însemnat de elevi din clasele terminale ale Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, membrii SCLRB şi alţi cetăţeni din urbe s-au reunit la centrul de documentare al colegiului rădăuţean.
Invitatul de onoare al manifestării, prof. dr. Vasile Gheţău, a vorbit despre Vladimir Trebici ca profesor, om de cultură, demograf, academician şi patriot. Aşa cum a mărturisit el, întâlnirea cu Vladimir Trebici a fost una din marile şanse ale carierei sale. Vasile Gheţău a povestit cum a fost înfiinţat Centrul Demografic Bucureşti al ONU (1978-1984) şi, după anul 1990, Centrul de Cercetări Demografice al Academiei Române.
La rândul său, prof. dr. Marian Olaru, directorul Institutului „Bucovina” al Academiei Române, a vorbit despre relaţiile acestui prestigios institut cu academicianul Vladimir Trebici, care a avut un merit deosebit la înfiinţarea institutului şi a fost un fervent susţinător al redactării „Enciclopediei Bucovinei”.
Despre cartea „Genocid şi demografie” a academicianului Vladimir Trebici a prezentat câteva consideraţii prof. dr. Corvin Bejinariu, iar despre modul în care sunt reflectate personalităţile bucovinene în filatelia românească a vorbit prof. Gheorghe Dolinski, care s-a îngrijit ca în ziua evenimentului, la Oficiul Poştal nr. 2 din Rădăuţi, să fie lansat un plic omagial închinat academicianului Vladimir Trebici.