Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2016 - Anul XXI, nr. 117 (6230)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Scriitorul Norman Manea, despre Bucovina: Suntem aproape fără apărare în faţa farmecului ei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Biblioteca Bucovinei a fost, ieri, gazda unui eveniment de excepţie. Cel mai tradus şi premiat scriitor român, originar din Suceava – Burdujeni, Norman Manea, s-a întâlnit ieri cu elevi, studenţi, profesori, cititori suceveni, oameni de cultură, cadre didactice universitare sucevene, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene, foşti colegi de liceu, veniţi într-un număr impresionant să-l întâlnească şi să-l asculte. Au fost prezente, de asemenea, două dintre eruditele călugăriţe de la Mănăstirea Voroneţ, Elena şi Gabriela, cu toate volumele scriitorului, aflate în biblioteca mănăstirii.

Moderatorul întâlnirii, scriitoarea Angela Furtună, totodată şi iniţiatoarea acestui eveniment, a declarat că întâlnirea organizată de Biblioteca Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava face parte din proiectul “2016 - Anul Norman Manea 80” şi se doreşte a fi “o recunoaştere a înaltei valori estetice şi etice” a operei marelui scriitor român şi universal Norman Manea.

”Anul Norman Manea” marchează împlinirea a 50 de ani de la debutul literar al lui Norman Manea şi a 30 de ani de la plecarea sa în exil.

Angela Furtună a subliniat că Norman Manea, născut în data de 19 iulie 1936 la Burdujeni, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români de valoare universală, cărţile sale fiind traduse în peste 20 de limbi, şi că la 80 de ani Norman Manea continuă să fie activ, predând cursuri de literatură europeană, fiind, totodată,  şi “writer in residence” la Bard College din New York.

Scriitoarea a subliniat că în traseele tematice ale operei lui Norman Manea se disting trei experienţe: cea a Holocaustului, ca evreu, cea a dictaturii comuniste, ca autor român, şi cea a societăţii americane, ca scriitor exilat.

Scriitorul Norman Manea şi-a exprimat bucuria de a fi din nou în oraşul în care s-a născut şi a trăit o parte din viaţa sa, de a se întâlni cu cititorii suceveni, dar şi cu foşti colegi de clasă şi prieteni vechi, de care îl leagă amintiri “vii”.

 

Norman Manea: ”Nimeni nu e profet în ţara lui. Nici eu nu am fost profet aici, la Suceava”

El a spus că a revenit în Suceava cu multă emoţie şi a vorbit despre Bucovina ca fiind ”un ţinut cu o spiritualitate foarte bogată, contradictorie, complicată, cu multe aliaje”. ”Suntem fără apărare în faţa farmecului care există în ţinuturile astea”, a afirmat Norman Manea, completând: ”nu-mi pare rău că m-am născut aici”.

“Ţara mi-a făcut, fie şi tardiv, un cadou deosebit de a mă sărbători la vârsta când mi s-a terminat pubertatea”, a afirmat Norman Manea.

În semn de apreciere pentru întreaga sa operă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, i-a înmânat scriitorului ”Diploma de excelenţă”.

“Domnul Norman Manea este parte din istoria noastră, e parte din istoria mondială, este cel care lasă o operă impresionantă şi care vine, de fiecare dată, cu drag acasă”, a spus Nechifor.

Prezent la eveniment a fost şi conferenţiarul universitar Alexandru Băişanu, deputat de Suceava, care l-a invitat pe Norman Manea să facă parte “din marea familie” a instituţiei academice sucevene, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al  Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava. Asta într-o încercare de a salva aparenţele, după ce universităţile din Bucureşti, Cluj şi Iaşi i-au acordat scriitorului acest titlu din 2008 şi 2012, iar cea de ”acasă” încă se gândeşte.

Norman Manea a mulţumit pentru “onoarea de a intra în patrimoniul bucovinean”, adăugând că nu ştie în ce măsură să aprobe sau să dezaprobe propunerea privind acordarea acestei distincţii.

“Aş spune doar că nimeni nu e profet în ţara lui. Nici eu nu am fost profet aici, la Suceava. Distincţia de aici, dacă va veni, e oarecum tardivă, dar nu mă ancorez în resentimente sau regrete”, a subliniat Norman Manea.

El a precizat că înainte de a se vorbi la fel de intens ca acum despre multiculturalism şi globalizare, Bucovina şi Suceava erau multiculturale, adăugând că aici se vorbea în multe limbi, exista “o conecţie” cu o Europă Centrală şi “această tradiţie nu a diminuat aspectul şi vibraţia pur românească a culturii” din zonă.

O notă discordantă la evenimentul de ieri a făcut vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilie Niţă, care la invitaţia moderatorului către public, de a adresa întrebări scriitorului, a mers la microfon şi a început să-şi laude şeful de partid, prezent în primul rând, deputatul ALDE Ştefan Băişanu, pentru eforturile făcute în proiectul ”Suceava - Capitală culturală europeană”. Fără să sesizeze că este total deplasat faţă de locul şi publicul în faţa căruia se află, Niţă a perseverat vorbind şi despre piedicile politice puse de adversari lui Băişanu, făcându-l până şi pe acesta să adopte o mină crispată. Acest mic incident penibil nu a umbrit însă manifestarea, care a întrunit una dintre cele mai numeroase audienţe la întâlniri cu scriitorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scriitorul Norman Manea, despre Bucovina: Suntem aproape fără apărare în faţa farmecului ei.
 Vizualizări articol: 2990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Scriitorul Norman Manea, despre Bucovina: Suntem aproape fără apărare în faţa farmecului ei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei