Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2016 - Anul XXI, nr. 117 (6230)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lansare de carte

„Pe urmele saşilor pierduţi în Moldova”, la Festivalul Lectora

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sala de conferinţe a Muzeului de Istorie Suceava, în care a debutat marţi cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Literar Internaţional Româno-German „Lectora”, a găzduit joi un alt eveniment circumscris programului acestui festival, organizat deConsiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) - Forumul Regional Bucovina, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Nord-Est.

 

O adevărată monografie bogat ilustrată

Evenimentul a constat în lansarea volumului intitulat „În căutarea saşilor pierduţi în Moldova”, un eseu, aşa cum subtitrează autoarea Elenei Oboroceanu, în fapt o adevărată monografie bogat ilustrată, editată atât în limba română cât şi în limba germană, cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Bucureşti, prin intermediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Aşa cum a precizat George Ostafi, şeful Serviciului Relaţii Publice şi Evenimente Muzeale din cadrul Muzeului Bucovinei, Elena Konrad Oboroceanu, profesoară de arte vizuale şi membră a FDGR - Forumul Local Piatra Neamţ, este autoarea unui volum care aduce informaţii interesante despre germanii din Moldova.

 

O întoarcere la origini”, prin care autoarea îşi caută rădăcinile pierdute în istorie

Cartea, structurată în 10 capitole, „impresionează - aşa cum scrie în prefaţa volumului prof. dr. Lucian Strochi - prin multitudinea şi calitatea surselor, prin echilibrul dintre informaţii, prin stilul autoarei care prelungeşte discret, subtil şi inspirat textul documentului citat”.

Muzeograful dr. Monica Dejan, care şi-a asumat prezentarea cărţii ce aduce în atenţia cititorului „vestigii arhitecturale şi documente etnografice”, este „o întoarcere la origini”, prin care autoarea îşi caută rădăcinile pierdute în istorie.

O adevărată lecţie de istorie a fost expunerea Elenei Oboroceanu, care, după câteva mărturisiri cu privire la scrierea şi receptarea acestei cărţi (etape în care s-a confruntat cu o serie de surprize), a sintetizat, derulând pe ecranul de proiecţie imagini revelatoare pentru susţinerea argumentelor sale (documente, blazoane, sigilii, hărţi...), istoria prezenţei germanilor/saşilor pe teritoriul Moldovei.

 

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de cele două grupuri „Edelweiss”

O expunere interesantă, cu o mare cantitate de informaţii, care s-a adresat publicului prezent, între care s-au aflat membrii ai FDGR - Forumul Regional Bucovina, în frunte cu preşedinta organizaţiei, Antonia Maria Gheorghiu, dar şi un grup de arhitecţi, care au venit să participe la lansarea cărţii arh. dr. Vlad Mitric Ciupe, „Deportarea în URSS a arhitectului român de origine germană Jean Schaffhuetl”, programată pentru aceeaşi zi la „Uzina de Apă” Suceava.

Evenimentul, care s-a încheiat cu oferirea cărţilor de către autoare celor prezenţi, a avut parte şi de un moment artistic susţinut de tânărul pianist Andrei Tălmaciu şi de două grupuri muzicale, ambele cu acelaşi nume, „Edelweiss”, dar din localităţi diferite, Piatra Neamţ şi Câmpulung Moldovenesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Pe urmele saşilor pierduţi în Moldova”, la Festivalul Lectora.
 Vizualizări articol: 2065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Pe urmele saşilor pierduţi în Moldova”, la Festivalul Lectora5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei