Doctorul-scriitor Florentin Haidamac îşi lansează luni, 23 mai, în sala de conferințe a Muzeului de Istorie din Suceava, începând cu ora 17:30, cel mai recent volum, „Copiii din tren coboară la prima”. Autorul s-a dedicat total acestei cărţi, cu pasiunea unui scriitor tulburat el însuşi de povestea reală a personajului principal, Cornel Manaz.
„Copiii din tren coboară la prima” este o carte care te poartă, ca cititor, prin mii de gânduri, de trăiri, de amintiri a căror cămară ai crezut că a fost închisă pentru totdeauna. Cornel Manaz, premiat la Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia 2015, eveniment organizat de Monitorul de Suceava, dezvăluie lumii, cu demnitate, prin cuvinte nespuse până acum şi delicat, uneori, brutal, alteori, meşteşugite de autor, viaţa reală de „căminar”, de „asistat social”, de „soldăţel”. Dar el nu este un oarecare, nu este un “număr”. Este omul care a adunat crâmpeie de amintiri în mii de ore de „poveste” cu Florentin Haidamac şi a dat naştere unui volum despre care redactorul-şef al Monitorului de Suceava, Tiberiu Avram, a spus în prefaţa cărţii: "Această carte este mai mult decât povestea lui Cornel Manaz, cel care s-a încăpăţânat să nu rămână doar un număr în statisticile seci şi reci. Această carte este un manual. Un manual pentru orice vârstă".
„Încrederea, ca şi respectul, se câştigă, nu se pretind”
„Copiii din tren coboară la prima” este o carte care merită citită şi recitită pentru că în ea stau îngemănate fărâme de suflet din el, din Cornel Manaz, din noi, din fiecare, mai mult sau mai puţin; merită citită, pentru că te obligă să fii parte din povestea personajului, să îţi înfrângi emoţiile, pentru că el nu le cunoştea, să-ţi opreşti lacrima din colţul ochiului, pentru că el nu ştia ce sunt lacrimile, să crezi, la fel ca el, „că izbânzile, ca şi nereuşitele, le cred a fi parte a unui plan”; merită citită pentru a ne substitui copilului firav, elevului, adolescentului care nu ştie ce înseamnă să facă mofturi sau să pretindă statut special, „pentru că în orfelinat nu există”, să ne stăpânim gândurile, pentru că El a „învăţat că niciodată nu e bine să spui tot ce gândeşti”, să nu ne ataşăm de nimeni pentru că “nu-ţi permiţi acest lux”, să fim El, măcar pentru câteva ore bune de lectură. Este mult, este puţin... Şi să nu ne oprim din meditaţie: să ne înfăşurăm gândurile, emoţiile, viaţa într-o pungă de plastic, aşa cum a făcut-o El în mai multe rânduri, dar în acelaşi timp să învăţăm de la Cornel Manaz că „adaptabilitatea e calitatea de bază a unui asistat social”.
Doctorul Haidamac a avut geniul de a strecura în paginile cărţii, în penultimul capitol, mici relatări sub semnul „Ce-mi spune Dumnezeu atunci când tace?”. Sunt tulburătoare firimituri de viaţă. Simţi că stomacul ţi se face mic, mic, parcă refuzând să primească „hrana” stropită cu suferinţă a celui pe care, în final, îl descoperim învingător. Cornel Manaz este un învingător al sistemului, al sinelui. Este omul care niciodată nu a tânjit după milă, iar autorul a scos în evidenţă acest lucru, omul care caută respect „pentru ceea ce sunt. Pentru ceea ce fac. Pentru ce am de dăruit şi pentru ce las în urmă. Sunt corect”. Cum să nu iubeşti astfel de oameni?
Tot de la Cornel Manaz am reţinut că „Lupta continuă cu foamea îţi ascute mintea. Te forţează să găseşti soluţii. Să pui în practică idei care să îţi aducă ceva în stomac. Timpul se măsoară în felii de pâine”. Pentru câţi dintre noi? Mă întreb. Vă întreb. În cartea lui Florentin Haidamac, „un volum plin de raze de soare”, nu o să-l vedem pe Cornel Manaz „afişându-şi încrederea pe tarabă”, pentru că, spune el, „încrederea, ca şi respectul, se câştigă, nu se pretind”.
Nu rataţi această carte, „Copiii din tren coboară la prima”, care conţine şi un CD cu filmul „La 12 ani, muncea pentru o felie de pâine cu marmeladă, pe lângă orfelinat. Astăzi este om de afaceri” şi se găsește deja în Librăriile Alexandria, distribuitor exclusiv. Cartea poate fi comandată și online de pe site-ul Librăriile Alexandria. 10% din încasările obţinute în urma vânzării acestei cărţi vor fi donate către Organizația ”Salvați Copiii”. Cartea se va putea achiziționa și în cadrul lansării de luni, în sala de conferințe a Muzeului de Istorie Suceava, cu autograful autorului. La lansare va fi prezent şi eroul principal al cărţii, Cornel Manaz.