36 de lucrări în ceramică realizate de şcolari şi preşcolari cu vârste cuprinse între între 4-12 ani, din zona Suceava, realizate într-un limbaj plastic inedit, autentic și în tehnici de lucru diverse, au fost expuse miercuri, 18 mai, la Centrul pentru Păstrarea Tradițiilor Bucovinene. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa „micilor artişti ceramişti”, a profesorilor îndrumători, a părinţilor.
Expoziţia a fost organizată de Asociația KULT-ART Suceava, care a desfășurat, în perioada 18 – 22 aprilie, o serie de ateliere de realizare de obiecte din ceramică pentru copiii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Programul a fost cuprins în săptămâna "Școala altfel", iar atelierele au fost realizate la structura de economie socială Centrul de Artizanat KULT-ART din localitatea Măriței, comuna Dărmănești. Elena-Viviana Vlad, specialist comunicare, presă şi relaţii publice (KULT-ART Suceava), a spus la debutul vernisajului că în ateliere au lucrat 468 de copii din tot judeţul, în principal de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Liceul cu Program Sportiv, Școala Gimnazială Măriței, Școala Gimnazială Dărmănești, Grădinița Măriței, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Gulliver și Grădinița ABC Nr.7. „Cu toţii au fost foarte activi şi foarte creativi. Fiecare şi-a folosit imaginaţia şi a făcut lucruri interesante. Au fost realizate 490 de lucrări, pentru că unii copii au făcut chiar două, trei lucrări. Din păcate, nu a fost spaţiu mai mare de expunere pentru toate lucrările, dar fiecare copil îşi va primi piesa de ceramică pe care a executat-o cu drag”, a spus Elena-Viviana Vlad.
Disponibilitatea artistică a copiilor
Lucrul cu ceramica a reprezentat o oportunitate de dezvoltare atât pentru prichindeii de grădiniță, cât și pentru elevii din ciclul de învățământ primar și gimnazial. Ştefan Costec, elev în clasa a III-a la Şcoala Gimnazială Nr. 3, ne-a spus: „am realizat o căsuţă împreună cu prietenul meu Alexandru Argatu. Când am făcut-o m-am gândit la iubirea împreună”. „Eu am făcut o căţuie. Am vrut iniţial să fac o lingură, dar m-am răzgândit”, ne-a spus eleva Sabina Elena Anchidin. Un alt elev, Cristian, ne-a spus că a realizat o vază în care să pună mama lui flori. „Peste cinci zile o voi lua acasă. Din minte mi-a venit ideea să fac vaza pentru flori. Mi-ar fi plăcut să mai fac o foarfecă şi o tigaie”, a mai spus Cristian.
Profesorul şi artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a spus că a rămas profund impresionat de lucrările expuse de copii. „Dacă analizăm aleatoriu, vom vedea că fiecare dintre aceşti copii şi-a pus în gând să realizeze o compoziţie. Unele au legături cu vechea ceramică dacică, ceea ce este foarte bine. M-am bucurat să văd efortul lor de a compune aceste vase sau chiar diferite motive geometrice, florale, cu diferite tendinţe”, a completat Cătălin Alexandru Chifan. Invitată la vernisaj, profesoara Raluca Şchipor de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” i-a felicitat pe copii pentru „disponibilitatea artistică”. „Indiferent dacă veţi dori vreodată să continuaţi pe acest drum al artei, ideea de bază rămâne aceea că v-aţi desfăşurat activitatea prin actul creaţiei, având în vedere că totuşi ceramica rămâne una dintre preocupările de bază şi una dintre cele mai vechi arte. De fapt, aş putea spune că rivalizează cu pictura, cu sculptura, cu arhitectura tradiţională”, a explicat profesoara Raluca Şchipor.
Printre lucrările copiilor am regăsit colecții de animăluțe, articole utilitare, obiecte specifice sărbătorilor pascale, figurine reprezentând oameni sau creaturi de basm. Micile sculpturi din ceramică roșie au fost realizate sub atenta supraveghere a profesorilor de la KULT-ART ARTIZAN, care, la finalul vernisajului, au primit diplome. Expoziția cu intrare liberă va rămâne deschisă publicului până pe 24 mai, iar orarul de vizitare este între orele 9:00 și 16:00.