Locuitorii comunei Horodnic de Sus au participat, recent, la o şezătoare populară prin care s-a finalizat proiectul cultural intitulat „Şezătoare de promovare a creaţiilor artistice populare şi a specificului tradiţional local”.
Tezaurul folcloric şi etnografic al comunei beneficiază de o atenţie deosebită din partea locuitorilor
Aşa cum ne aduce la cunoştinţă prof. Gheorghe Dolinski, moderatorul evenimentului, care ne-a trimis şi câteva fotografii de la această manifestare, „tezaurul folcloric şi etnografic al comunei beneficiază de o atenţie deosebită din partea locuitorilor care se îngrijesc de culegerea, tezaurizarea şi valorificarea acestuia”.
Întreaga manifestare s-a desfăşurat după un scenariu conceput de scriitorul, umoristul şi împătimitul iubitor de folclor Emil Ianuş, scenariu care a cuprins toate genurile folclorice întâlnite în comunitatea sătească din această zonă: strigături, ghicitori, balade, cântece de cătănie, de jale, de dor şi de dragoste.
Căminul cultural a fost pregătit cu minuţiozitate pentru această manifestare: elementele de decor compuneau o încăpere dintr-o casă de gospodar din Horodnic: pereţii erau tapetaţi cu covoare, care de care mai frumoase, cu ştergare şi cu straie populare, iar de-a lungul scenei se găseau instalaţii tehnice casnice (stative, meliţă şi meliţoi, ragilă, sucală, vârtelniţă), dar şi o frumoasă ladă de zestre.
S-a vorbit despre obiceiul şezătorilor şi modul de desfăşurare a acestora
Manifestarea, de la care n-au lipsit primarul (care, într-o alocuţiune, le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea acestei şezători) şi preotul localităţii (care a rostit un cuvânt de binecuvântare), a fost deschisă de grupul folcloric bărbătesc „Răzeşii Bucovinei”, care-au cântat „Imnul răzeşilor” şi un alt cântec popular în care spuneau următoarele: „Frunzuliţă flori mărunte / Suntem ţara de la munte / Şi ne-am sfătuit în zori / Să mergem prin şezători / Să toarcem fuioarele / Să ţesem ştergarele”.
Bunicile satului aflate pe scenă au ţesut, au cusut şi au împletit tot timpul, dar au şi cântat, strigat şi au spus proverbe şi ghicitori. S-a vorbit despre obiceiul şezătorilor şi modul de desfăşurare a acestora, s-au prezentat instalaţiile şi ustensilele casnice, s-a cântat şi s-a jucat.
A fost o adevărată sărbătoare la care au participat, cu mic cu mare, toţi locuitorii comunei
În sunetele fanfarei, la îndemnul membrilor grupului folcloric „Răzeşii Bucovinei”,tineretul s-a prins în horă, apoi în sârbă, iar strigăturile au răsunat în tot căminul cultural.
Emil Ianuş a ţinut spectatorii cu sufletul la gură atunci când a recitat balada „Mioriţa”, apoi a prezentat câteva din poeziile sale care se referă la satul natal.
Membrii formaţiei „Răzeşii Bucovinei” au intervenit de mai multe ori pe parcursul desfăşurării şezătorii interpretând cântece populare vechi, de cătănie şi de dragoste, iar la final fanfara a strâns toţi spectatorii într-o horă mare. A fost o adevărată sărbătoare la care au participat, cu mic cu mare, toţi locuitorii comunei.